donderdag 3 mei 2012

Pin It


Get Gadget

De Bel 20: De graadmeter voor België



De Bel20 Beursindex

Een beursindex van een bepaald land probeert altijd dat land zo goed mogelijk weer te geven. Indien dit klopt dan is België volgens de huidige samenstelling van de Bel20 een land waar bier belangrijk is. En dit zou wel eens kunnen kloppen. Sinds de uittrede van Omega Pharma en de instorting van Dexia is dit de samenstelling van de Bel20.



Ieder bedrijf krijgt een weging mee, dit wordt berekend op basis van de free float en de marktkapitalisatie. Dit betekent dat als u 100 euro geeft aan de Bel20 deze 11,78 euro investeert in AB Inbev. Investeren in de Bel20 kan via allerlei fondsen alsook trackers. U kan natuurlijk ook zelf de Bel20 gaan kopiëren. Maar de vraag is natuurlijk of dit de moeite loont? Vormt de Bel20 een goed gediversifieerde index en bestaat deze uit bedrijven met een correct groeiprofiel? Om u een tip te geven, de Bel20 is van alle nationale indexen diegene met het hoogste dividendrendement. Meestal het signaal dat de bedrijven vooral geld uitkeren in plaats van te investeren in groei.
Dit komt doordat er heel wat telecomspelers aanwezig zijn in de index. Met Belgacom en Mobistar koopt u twee bedrijven die wat onder druk staan en krijgt u er ook Telenet bij, de uitdager van deze twee bedrijven. In theorie is dit een zero sum game aangezien iedere klant die Telenet wint meestal afkomstig is van Belgacom.
Verder moet u ook oppassen aangezien er twee zwaargewichten zijn: GDF Suez en AB Inbev. Alwaar deze laatste het nog redelijk doet ziet GDF Suez zwaar af. Niet zozeer operationeel maar wel op de beurs. Uw rendement zal dus vooral bepaald worden door deze twee aandelen.

Ooit was België een land van banken en holdings. Die banken moet u nu zoeken met een vergrootglas. Ja KBC bestaat nog maar is flinterdun op de beurs. Dexia is dus verdwenen en Ageas is in feite een verzekeraar. En een schim van wat het ooit was. Qua holdings hebben we van NPM al moeten afscheid nemen maar kunnen we nog altijd rekenen op GBL. Ook Ackermans& van Haaren bestaat nog altijd. Via deze laatste belegt u vooral in een bank en een baggeraar. Daarnaast is er nog een beetje over van ons oud industrieel verleden. Umicore is er nog altijd net als Solvay. Beiden zijn de weg ingeslagen van de groene groei. Bekaert had een rijk waarin de zon nooit onderging tot men in China besloot dat zonnepanelen niet zo hot waren als ooit gedacht. De crash van dit bedrijf had een beperkte impact op uw rendement indien u de volledige Bel20 zou schaduwen maar toch blijft de Bel 20 een slecht gespreide index. De meeste bedrijven zijn zeer afhankelijk van de Belgische economie zoals bijvoorbeeld Colruyt en de vastgoedbedrijven Cofinimmo en Befimmo. En het overwicht van AB Inbev en GDF Suez is te dominant.

De Bel20 is vooral leuk om een snel beeld te werpen op hoe het globaal gezien gaat op de beurs. Maar er zelf geld in steken doe je beter niet, spreiden is belangrijk en op die regel zondigt de nationale index zwaar. Beter investeer je afzonderlijk in één van de leden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten