zaterdag 4 juni 2011

Degelijk maar saai

Telecombedrijven, het betere spaarboekje?


De telecomsector heeft het imago van saai te zijn. Het zijn bedrijven met in het beste geval stagnerende omzetten en winsten die maar goed zijn voor één ding: een mooi dividend. Want het aanbieden van telefoniediensten levert wel jaarlijks mooie cashflows op, de groei is er niet meer. Mensen hebben wel steeds vaker een GSM en gebruiken die wel meer en meer. De moordende concurrentie en de (Europese) reguleringen maken dat de recordwinsten weg zijn.
Het is dan ook bijna logisch dat deze sector tegen een zeer lage koers/winst verhouding noteert en aan een hoog dividendrendement.

 









Om het wel zeer simpel te zeggen, je koopt dit aandeel, je houdt het enkele jaren bij, int de dividenden en verkoopt het dan weer voor ongeveer dezelfde prijs als bij aankoop. Het betere spaarboekje als het ware. De belangrijkste vraag is dan niet zozeer of de koers/winst verhouding correct is, maar of het dividend duurzaam is. Hiervoor moet er gekeken worden naar zaken als balans en pay-out ratio. Hetgeen meteen een zeker onderzoek van de jaarcijfers vereist. Het kan ook simpeler.

Indien het telecombedrijf nog groeit, is de kans groot dat het dividend niet alleen duurzaam is maar ook nog kan toenemen. Hiervoor kan het telecombedrijf een challanger zijn, zoals Telenet, die nog marktaandeel kan afnemen van de concurrentie. Of het kan aanwezig zijn in de groeilanden. Het simpelste zou dan zijn om te kiezen voor een telecombedrijf actief in de groeilanden of zelfs één afkomstig uit de groeilanden. Echter zo denkt iedereen. Hierdoor noteren deze aandelen aan een hogere koers/winst verhouding. Dit betekent een lager dividend en meer kans op dalende koersen indien bepaalde doelstellingen niet worden gehaald. 

Vivendi, het beste van twee werelden?

Een andere manier is om te zoeken naar een bedrijf dat actief is in de telecom en hiernaast nog activiteiten ontplooit. Op de Franse beurs noteert zo een aandeel. Vivendi is actief in de telecom. Zowel in Frankrijk, een mature markt, als in Marokko en Brazilië. Deze telecomactiviteiten zijn defensief, groeien nog steeds en zorgen voor een voorspelbare cashflow. Het aandeel noteert dan ook in lijn met sectorgenoten. Een koers/winst verhouding rond de 8,5 en een dividendrendement van 7,3% bruto.
Wat dit bedrijf echter voor heeft op de rest is zijn niet telecomgerelateerde activiteiten. Vivendi is de groep boven Unniversal Music, de muziekindustrie zit misschien wel in het slop de nieuwe online activiteiten kunnen mogelijk de omzet weer wat omhoog duwen. Met Vevo is het bedrijf actief op het internet het biedt muziekfilmpjes aan, en het bezit over een enorme database van liedjes. Het streamen van muziek wordt steeds populairder. Hierbij koop je niet de muziek, je huurt ze. Dit kan vaak gratis in ruil dat je wat reclame toestaat.


Naast muziek is het bedrijf ook actief in betaaltelevisie, Canal +, maar het is vooral wereldwijd nummer één in computerspelletjes. En dit is wel een groeiende sector. Steeds meer mensen kopen videospelletjes en met Call Of Duty heeft het één van de populairste titels in huis. Ze hebben ook World of Warcraft. Dat is niet alleen razend populair het is ook een stabiele bron van inkomsten. Miljoenen mensen verlengen maandelijks hun abonnement en zorgen ervoor dat het bedrijf, bijna vergelijkend met een telecombedrijf, maandelijks een stabiele cashflow heeft.

Indien u dus op zoek bent naar een stabiel en veilig dividend maar toch hoopt op een beetje meerwaarde op de aankoopprijs is Vivendi een zeer goede keuze. De huidige koersen rond de 19 euro vormen een goedkoop instapmoment voor de lange termijn of om kort een ritje naar de 22 euro te maken.

Read more ...