maandag 26 december 2011

Coöperatieve vennootschappen: Arco en Cera


Coöperatieve vennootschappen 

Er zijn heel wat manieren om geld te beleggen, één van de meer populaire manieren in België was om dit te doen via coöperatieve vennootschappen. Dit valt te vergelijken met een obligatie. Je koopt deelbewijzen tegen een vaste prijs en krijgt in ruil een vergoeding. Je maakt geen winst op het deelbewijs, die behoudt normaal zijn waarde, maar op de vergoeding die je krijgt. Deze vergoeding is geen op voorhand vastgestelde rente maar is variabel en hangt af van de prestaties van de vennootschap.
Of te wel, een aandeel dat wel dividend betaald maar niet op de beurs is genoteerd en niet kan zakken. Er zijn wel nog een paar verschillen natuurlijk. Om te beginnen is er geen roerende voorheffing verschuldigd op het dividend zolang dit minder dan 170 euro per persoon is. En je kan je geld niet ieder moment terugkrijgen, zoals een aandeel, maar alleen op welbepaalde momenten.

Hoe zo een coöperatieve vennootschap werkt is een simpel antwoord te geven. Meestal halen ze bij hun start geld op. Ze creëren tien aandelen die elk tien euro waard zijn. Je kan maximum één aandeel bezitten per persoon. De vennootschap heeft tien aandeelhouders, honderd euro kapitaal en ieder aandeel is tien euro waard. Nu zal de vennootschap het kapitaal investeren in iets. Meestal gaat men hierbij ook geld lenen. Stel dat men ook nog eens honderd euro leent. Men gaat die tweehonderd euro investeren in een obligatie die 5% opbrengt. Men krijgt dus binnen de vennootschap ieder jaar 10 euro binnen. Men beslist dan om 50% van de opbrengst uit te keren en de rest aan te houden. Men keert dus 5 euro uit, of een halve euro per aandeel. Je krijgt 5% rendement op je aandeel. Netto is dit dus je doet je meer voordeel dan had je zelf die obligatie gekocht. Plus de vennootschap bouwt kapitaal op.
Wil je uitstappen uit de vennootschap krijg je tien euro terug, ze verkopen dus een deel van hun belegging en betalen je uit. Je enige winst die je doet is het dividend dat je hebt gekregen. Bij veel coöperatieve vennootschappen kan je trouwens dit dividend weer beleggen in deelbewijzen en alzo je kapitaal opbouwen.

Arco en Cera

 
De bovenstaande coöperatieve vennootschappen haalden geld op hun aandeelhouders en hebben dan een beetje extra geleend. Dit geld hebben ze geïnvesteerd in allerlei bedrijven. In het geval van Arco voornamelijk in Dexia, in het geval van Cera in KBC. Dat beiden voor een bank als belegging hebben gekozen is logisch. De meeste coöperatieve vennootschappen zijn geen investeringsclubs maar industriële holdings. Ze gebruiken meestal het geld om een bedrijf op te richten. Vandaag zijn er zo heel wat windmolenparken waar een coöperatieve vennootschap achter zit. Cera en Arco hebben met het opgehaalde geld een bank opgericht die later is gefuseerd tot respectievelijk KBC en Dexia.

Laat ons dieper ingaan op Cera. Deze vennootschap bezit 7,3% van de KBC aandelen en 59,8% van de KBC Ancora aandelen. Indien KBC een dividend betaald stroomt er geld naar KBC Ancora en naar Cera. Dit dividend gebruikte Cera om zijn aandeelhouders een dividend te geven alsook om een deel te herinvesteren in KBC, intresten af te betalen en voor hun werkingskosten. Er is in theorie geen vuiltje aan de lucht. Indien KBC geen dividend meer betaald zal Cera zijn aandeelhouders ook geen dividend geven en zijn reserves gebruiken om de intrest af te betalen. Dit is geen leuke situatie maar hoeft ook niet het einde van de wereld te betekenen. Het probleem zit hem meer op vlak van de balans.


Cera heeft geld opgehaald, eigen vermogen is dit, en heeft ook geld geleend, vreemd vermogen. Samen goed voor 2 miljard euro, waarvan ongeveer 1,3 miljard euro inbreng van de vennoten en 150 miljoen winsten uit het verleden. Dit geld heeft Cera geïnvesteerd in KBC en KBC Ancora. Op hun actiefzijde staat dus ook twee miljard euro. Mooi in evenwicht. Indien iemand wilt uitstappen verkoopt men gewoon een paar aandelen KBC en KBC Ancora. Aangezien je niet op elk moment kan uitstappen kan de vennootschap zich hierop voorbereiden door in aanloop van deze uitstapmogelijkheid kapitaal op te bouwen. Wederom geen vuiltje aan de lucht. Indien er zelfs een beetje verlies is op de aankoopwaarde valt dit perfect op te vangen. Want niet iedereen stapt uit op hetzelfde moment.

Echter, terug naar de realiteit. KBC en KBC Ancora zijn opgenomen in de boeken van Cera tegen een koers van 31,44 euro per aandeel KBC en 25,36 euro per aandeel KBC Ancora. Een aandeel KBC is op de beurs nu 9,33 euro waard, en een aandeel KBC Ancora nog 3,5 euro. Wat inhoudt dat indien Cera al zijn aandelen zou verkopen het nog maar 400 miljoen euro zou krijgen. Niet eens voldoende om de schulden, 700 miljoen euro, af te betalen. In zo een geval spreekt men van een virtueel failliet. De aandeelhouders zijn alles kwijt. Echter er is een oplossing. Indien Cera zijn aandelen niet verkoopt moet het zijn verlies niet nemen. En wanneer moet Cera zijn aandelen niet verkopen?

Juist ja, indien niemand kan uitstappen. Dit is hetgeen er nu bij Cera beslist is. De aandeelhouders mogen hun aandeel niet verkopen. Dit is mogelijk omdat het geen beursgenoteerde aandelen zijn. Alleen Cera kan aandelen van zichzelf kopen. Het zegt nu dat het dit niet gaat doen, hierdoor moet het geen activa van zichzelf verkopen om hiervoor geld vrij te maken. Voor deze strategie valt iets te zeggen. Indien de koersen van KBC en KBC Ancora weer stijgen komt alles wel weer goed. Maar lijkt dit aannemelijk?
 
KBC is de sterkste gebleken van de drie Belgische banken. Maar met sterk wordt vandaag vooral bedoelt dat de bank niet failliet gaat gaan.  Maar of er nog binnenkort een dividend en koerswinst inzit dat weet niemand. De kans is groot dat Cera de komende vijf of zelfs tien jaar zijn aandeelhouders niet laat uitstappen en niet gaat vergoeden in de vorm van een dividend. Op die manier hoopt de vennootschap zichzelf te redden. Voor de aandeelhouders betekent dit echter een serieuze aderlating.

Arco

Bij Arco een gelijkend verhaal. Hun belang in Dexia is minder waard dan hun schulden. In dit geval echter heeft men gekozen voor de vereffening. Men verkoopt al zijn activa, lost de schulden af en…wel ja dan stopt het. Normaal zal er niet voldoende geld zijn om de aandeelhouders te vergoeden. Echter de overheid aanziet coöperatieve vennootschappen als een spaarboek. Het eigen vermogen van zowel Cera als Arco is dus gewaarborgd door de overheid. Vrij vertaalt gaat dit over tweemaal één miljard euro geld dat de overheid zal moeten ophoesten. Zal Cera ook kiezen voor deze vereffening? De kans lijkt groot.

 Conclusie


Voor mensen die aandelen Arco en Cera bezitten zit er niets anders op dan af te wachten. Er zal normaal geen direct kapitaalsverlies zijn, maar op een vergoeding moet je niet meer hopen. Arco zal nog zeker drie jaar duren alvorens je kans maakt om je geld weer te zien, bij Cera kan het algauw een jaar langer duren. Zeker nu het zo lijkt dat Cera niet voor de vereffening kiest. Hierbij is de kans groot dat het tien jaar kan duren. 
Read more ...

Wat met Fondsen?


Wat met Fondsen?

Het eindejaar staat voor de deur en waarschijnlijk heeft u naast de vele kerstcadeaus ook van uw bank reeds een presentje gekregen. Eind december en begin januari betaalt de bank uw rente uit op de spaarrekeningen. Aangezien de Belg voor heel wat miljarden geld heeft staan op zijn spaarrekeningen, 180 miljard euro, gaat het om een enorm bedrag aan geld dat plotsklaps zal verschijnen in het land. Als de gemiddelde spaarboek met getrouwheidspremie 2% opbrengt gaat het over 3,6 miljard euro. Daarmee kan je al een heel eind.
Voeg hierbij de centjes die je krijgt van je bedrijf, eindejaarspremie, en een gulle nonkel en januari is traditioneel de maand van het sparen. Waarschijnlijk is sparen zelfs één van uw vele goede voornemens.

Ook de banken weten dat er nu heel wat extraatjes in de markt komen. Uw inkomen, dat geeft u uit aan van alles en nog wat. Maar uw intrest, dat is voor veel mensen toch nog iets speciaals. U heeft waarschijnlijk de reflex om dit niet uit te geven, maar te sparen. Banken kennen u beter dan u denkt, verwacht u dus maar aan een telefoon de komende weken. Hierin zullen ze u discreet erop wijzen dat het spaarboekje saai is, maar degelijk, en dat er betere beleggingen zijn. Even veilig natuurlijk. Wel laat me stellen, ze hebben gelijk. Een spaarboek is saai. Al die andere dingen die ze u gaan aanraden zijn dat niet. Tak21 en Tak23 zal u horen. Klikfondsen, fondsen met kapitaalsbescherming, indexfondsen, inflatieobligaties en gaat u maar verder. U gaat heel wat woordjes leren voor een duistere scrabbelavond. De vraag is natuurlijk, zijn deze beleggingen degelijk?

De pot geld

Een fonds is vrij simpel een pot met geld. We beginnen met de meest populaire fondsen, de open fondsen. Hier is de pot geld altijd open, u kan er insteken en u kan hetgeen u erin stak er weer uithalen. Iedere werkdag kan je deelbewijzen kopen van dat bepaald fonds. U steekt dan geld in de pot en krijgt een soort van 'aandeel' in de plaats. Dat geld zal natuurlijk niet gewoon liggen rusten in de pot. Iemand zal dat geld beheren. Meestal hebben fondsen ronkende namen als: Green Equity, Emerging Markets, Valuta Investment en ga maar verder. Open Google translate en u zal weten wat uw fonds doet. Het zal zijn pot geld beleggen in groeilanden, in groene energie of in vreemde munten. Er zijn ook fondsen die beleggen in Belgische aandelen, in dividendaandelen en in overheidsobligaties. U kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Iemand beheert die pot geld  en natuurlijk moet die iemand vergoed worden. Ook instappen en uitstappen zal u geld kosten. Fondsen zijn met andere woorden altijd bezwaard met kosten. Dat beheren van de fondsen gebeurt door professionele mensen die verstand van zaken hebben. Maar het blijven natuurlijk mensen. Een fonds dat bijvoorbeeld belegd in aandelen met een hoog dividendrendement koopt aandelen die een hoog dividend uitbetalen zoals telecombedrijven en nutsbedrijven. Indien deze aandelen echter zakken zal ook het fonds zakken, dat spreekt voor zich. Met andere woorden, een fonds zonder kapitaalsbescherming biedt geen bescherming tegen dalende beurskoersen. Wel integendeel. De pot geld moet beheerd worden, er mag slechts een deel in cash zitten. Indien iemand instapt koopt de beheerder daarmee nieuwe aandelen van bijvoorbeeld Belgacom. Indien Belgacom zakt zal de waarde van het fonds zakken, alsook de deelbewijzen die je hebt gekocht. Wil je uitstappen moet de beheerder geld vrijmaken. Dit doet hij door aandelen te verkopen. Hierdoor kan het zijn dat het verlies alsmaar blijft oplopen. Mensen die massaal uitstappen kunnen een fonds doen opheffen.
Kortom, met een fonds zonder kapitaalsbescherming laat u het beleggingswerk door iemand anders doen. Die iemand moet betaald worden, en u betaald die natuurlijk. Die iemand zal het niet gek beter doen dan u. Meestal omdat hij gebonden is aan een bepaald thema. Neem nu een fonds dat focust op energie. Bedrijven als GDF Suez, RWE en EDF zitten dan in zijn fondsportefeuille. Indien echter GDF Suez zakt zullen meestel die andere ook zakken, die sector hangt nauw aan elkaar. Waardoor het verlies hoger is dan had u een deel in GDF Suez geïnvesteerd en een deel in een andere sector. Er zijn ook fondsen, algemene fondsen, die in alles beleggen natuurlijk. Indien u geen tijd hebt om uw geld zelf te beheren zijn deze wel een goed alternatief. Denk hieraan Carmignac bijvoorbeeld.

Kapitalisatie of niet?


Naast open fondsen en met kapitaalsbescherming is er nog een verschil tussen kapitalisatie en uitkeringsfondsen. Indien uw fonds belegt in bedrijven zal het van tijd tot stond dividenden krijgen en meerwaarden boeken. De fondsbeheerder biedt u de mogelijkheid om jaarlijks een deel van uw winst veilig te stellen door een dividend uit te keren. U betaalt hierop echter roerende voorheffing. Indien uw fonds belegt in buitenlandse aandelen doet u wel profijt omdat er geen dubbele roerende voorheffing is. Kapitalisatiefondsen herinvesteren ieder opbrengst die ze hebben, het fonds neemt dus toe in waarde net zoals uw deelbewijzen in de pot geld. Op meerwaarden wordt u nog altijd niet belast. Samenvattend, indien u gaat voor een open fonds kies dan één met kapitaalsbescherming en één met een zo breed mogelijke focus.
 
Fondsen hebben dus hun voordelen, maar zeker ook hun nadelen. Indien u wilt beleggen in groeilanden is een fonds een goed alternatief omdat u niet zelf aandelen uit die landen kan gaan opzoeken of omdat de transactiekosten voor die beurzen zeer hoog zijn. Hier bieden fondsen een goed alternatief. Persoonlijk opteer ik voor het zelf te doen. Een fonds beschermt je niet tegen verliezen, daarvoor moet je het niet doen. Met een aandelenportefeuille in eigen beheer heb je ook iets meer controle over welke aandelen je uitkiest.


Kapitaalsbescherming

Fondsen met kapitaalsbescherming houdt in dat je al zeker je kapitaal terugkrijgt. Het rendement hangt vaak af van 'gekke' factoren zoals de beweging van een bepaalde index ten opzichte van een andere index. Van dit soort fondsen blijft u beter af, indien u kapitaalbescherming wilt koopt u obligaties of staatsbonnen. Hiervan ben je zeker van en het kapitaal en het rendement. Indien u wilt experimenteren met variabel rendement neem dan meteen ook de stap om uw kapitaal in 'gevaar' te brengen. Fondsen kunnen dalen maar meestal is dat beperkt en zolang u blijft zitten is er altijd een kans dat het weer omhoog gaat.


Conclusie: Heeft u geen tijd om uw geld zelf te laten renderen maar durft u het risico aan koop dan een open fonds met kapitalisatie en dat belegt in aandelen zoals Carmignac.
Read more ...