woensdag 15 augustus 2012

Buffet verkoopt zijn belang in Intel



Intel, de meester volgen of tegendraads zijn?



Warren Buffet wordt terecht aanzien als één van de beste beleggers aller tijden. De reden waarom hij zo bejubeld wordt is simpel. De man hanteert enkele simpele regels en handelt niet in ingewikkelde afgeleiden producten maar in aandelen van grote, bekende bedrijven. Dit zorgt ervoor dat zijn stijl bekend is en vaak gekopieerd wordt. Als de grootmeester dan ook iets doet dan volgt de massa. Zijn laatste zet was de verkoop van zijn belang in Intel. Moeten andere beleggers dit signaal volgen en ook uit de chipbakker stappen?

De simpelste regel van Buffet is om te beleggen in zaken die je kent. Zo kan je het bedrijven waarin je investeert snappen en begrijpen. Om die reden moest Buffet nooit veel weten van technologie, hij snapte niet hoe die producten tot stand kwamen en kon dus ook niet beoordelen of die producten beter waren dan de concurrentie en het bedrijf dus beter was dan de rest. Iedereen was dan ook verbaasd toen Buffet in november 2011 bekend maakte dat hij aandelen Intel en IBM had gekocht. Twee Amerikaanse toptechnologiebedrijven. Zijn tweede regel is nog simpeler. Hij hanteert duidelijke maatstaven om te bepalen wanneer hij een aandeel koopt(als het goedkoper is dan de werkelijke waarde) maar over zijn verkoopprijs is hij nog duidelijker: nooit. Warren Buffet staat erom gekend dat hij nooit verkoopt. Als je éénmaal een prinses beet hebt moet je die houden. Opsluiten in de hoogste toren. Wat je wel moet verkopen zijn de kikkers die geen prinses werden. De vraag rijst nu of Intel een kikker of een prinses is.

Intel bakt chips. Dure chips.

Intel maakt computerchips, CPU genaamd. Dit is de processor en kan worden gezien als de hersenen van een computer.  Cruciaal voor de goede werking van iedere pc. Check je factuur voor je computer er maar eens op na,het duurste onderdeel van heel je pc is de processor. Indien je ooit de kan hebt gehad om een processor te zien zal je dit verbazen. Het onderdeel is meteen ook het kleinste onderdeel van heel je pc. Toch valt of staat alles met de processor snelheid. Hoe sneller, hoe beter. En Intel maakt de aller-snelste processors van allemaal. De concurrentie komt er niet aan te pas, waarschijnlijk heeft u zelf nog nooit gehoord van een ander bedrijf dat computerchips maakt. De enige concurrent is AMD en die komt niet aan de enkels van Intel.

Om de voorsprong te behouden investeert Intel jaarlijks om en bij de 10 miljard dollar en hanteert het de regel dat de chips om de zoveel tijd verdubbelen in snelheid. Ondanks problemen kan Intel ermee pronken dat het tot hiertoe altijd sneller en beter was dan de concurrentie en mede hierdoor heeft het een marktaandeel van rond de 80% in zowel de pc als de laptop markt. Het is hierdoor in staat om hoge prijzen te vragen en operationele marges te draaien van 65%. Buffet stelt altijd dat een bedrijf moet zijn zoals een kasteel. Het moet beschikken over een slotgracht zodat geen enkel ander bedrijf ooit kan bereiken wat het bedrijf heeft bereikt. Niemand zal ooit de smaak van Coca Cola benaderen dus dat bedrijf is uniek. Ondanks het feit dat binnen de technologie de slotgrachten minder stevig zijn kan men stellen dat Intel beschikt over de nodige afweermechanismen.

Het marktaandeel beschermen

Halfgeleiders, de officiële naam van chips allerhanden, worden gebakken. Letterlijk. De wafer waarop de chips huizen wordt gemaakt van silicium. Hoe kleiner en fijner je de wafer kan maken, hoe meer chips erop kunnen aangebracht worden. Intel maakt de halfgeleiders maar maakt niet de lithografiemachine noodzakelijk voor het maken van de wafer. Hiervoor bestaan er enkele grote bedrijven die deze maken en verkopen aan chipbakkers. Omdat de wafer kwaliteit bepalend is voor de chip zijn snelheid doet Intel er alles aan om altijd te beschikken over de beste machines. Het Nederlandse bedrijf ASLM makt deze machines en om zijn technologische voorsprong te behouden heeft Intel onlangs een belang van 15% genomen in ASLM voor 2,1 miljard dollar en geeft het nog eens extra 1 miljard dollar aan de technologieafdeling van ASLM voor het helpen ontwikkelen van de nieuwe generatie lithografiemachines. De kantelen worden dus sterk gehouden door Intel.

Marktaandeel is echter slechts een deel van het verhaal, je moet ook een markt hebben. Tot over enkele jaren was de pc markt een ware groeimarkt. Iedereen zou en wou een pc of laptop hebben. Echter u moet vandaag eens rondkijken en uzelf de vraag stellen wanneer u voor het laatst een pc hebt gekocht. De tablet markt bedreigt Intel net zoals de smartphone markt. Steeds meer mensen gaan via deze toestellen op het internet of spelletjes spelen waardoor de pc markt niet langer groeit en bloeit zoals voorheen.

Geld lost niet alles op maar toch veel

Om zijn technologische voorsprong te beschermen beschikt Intel over geld. Het investeert in zijn onderzoekers, het koopt patenten of het investeert in toeleveranciers. In tablets en smartphones zitten ook chips. Dus besloot Intel om zichzelf ook op die markt te werpen via de overname van Infineon zijn draadloze chipsbouwer. Maar tot hiertoe bekleedt de autoritaire marktleider in de pc markt nog altijd maar een marginaal deel van de zogenaamde draadloze markt. De gracht die het heeft in de pc markt heeft het nog lang niet in de nieuwe, opkomende markt van de tablets. En hierover maken beleggers zich zorgen.
Toch lijken deze zorgen voorbarig. Om te beginnen groeit Intel nog altijd in zijn kernmarkt van de pc processors en om te vervolgen, Intel heeft heus nog wel wat andere troeven. Het zijn die troeven die de markt over het oog ziet.

Omdat alles steeds meer online gaat gebeuren stijgt de vraag naar servers. Dit zijn computers waar op, letterlijk, het internet draait. Reeds jaar en dag produceert Intel ook deze servers. En ook hier haalt het hoge marges op dankzij zijn technologische voorsprong. De omzet uit pc chips groeit ongeveer met 5% alwaar hun servers met 15% groeien. Deze divisie is tot hiertoe nog altijd betrekkelijk klein maar is toch reeds goed voor 21% van de omzet. En er is sinds kort ook nog een derde peiler voor Intel. Ze hebben voor 7,68 miljard dollar McAfee overgenomen. Dit bedrijf is gekend van zijn antivirus software. De markt voor de beveiliging van computers groeit en de verwachting is ook dat steeds vaker tablets en smartphones een doelwit gaan worden van cybercriminaliteit. Natuurlijk legt Intel niet alleen een smak geld neer omdat McAfee goede vooruitzichten heeft het hoopt ook op synergie. De droom is om de firewall te integreren met de processor. Indien dit lukt heeft Intel niet alleen een slotgracht rondom zijn bedrijf maar ook letterlijk rondom zijn product. Het zou meteen de norm worden voor de nieuwe chips in zowel pc’s als tablets en smartphones. Maar zover zijn we nog niet.



Intel en zijn cijfers

Het mag duidelijk zijn, Intel is geen kleintje in zijn sector. Het is dan ook logisch dat iemand als Buffet het bedrijf opmerkte. Intel maakt goede producten en houdt hier als bedrijf een aardig centje aan over. Over de eerste zes maand van 2012 haalde het bedrijf 26,4 miljard dollar omzet en hield het hiervan netto 5,5 miljard dollar van over. In het tweede kwartaal alleen al kreeg het 4,7 miljard dollar cash binnen. Intel is dan ook een echte cashflow generator. Het zet dit geld aan het werk voor overnames. In 2011 dus McAfee maar ook Infineon Wireless voor 1,4 miljard dollar in hetzelfde jaar. Maar ook de aandeelhouder wordt niet vergeten. In 2005 kondigde het bedrijf aan dat het voor 45 miljard dollar aandelen zou terugkopen van zichzelf. Op dit moment mag het nog voor 7,5 miljard dollar van zichzelf kopen. Goed voor nog ongeveer 2 jaar waarna haast zeker het programma wordt verlengd. Intel zijn balans blaakt van gezondheid. Het heeft voor ongeveer 9 miljard dollar cash en geldinvestering en produceert dus per kwartaal ruim 4,5 miljard dollar cash. Een deel hiervan gaat ook nog eens naar het kwartaaldividend dat 0,22 dollar bedraagt.

Op vlak van waardering valt het op te merken dat Intel zelf verwacht dat ze het beter gaat doen van de vorige jaren op vlak van winst en omzet. Een winst per aandeel van 2,42 dollar mag verwacht worden. De kans op een positieve verrassing is trouwens groot. Om te beginnen staat de verkoop van computers onder druk door enkele uitzonderlijke elementen. Op dit moment wachten veel bedrijven met de aankoop van een nieuwe computer tot de nieuwe Windows 8 wordt gelanceerd. Wat het ook is aan de huidige koers van 26,5 dollar betaald u net geen 11 keer de verwachte winst. Voor een bedrijf dat groeit, een stevige balans heeft en een mooi dividend betaald is dat niet overdreven hoog. Probeer echter het aandeel op te pikken rond de 25 dollar.

Heeft Buffet dan ongelijk?


Op lange termijn heeft Buffet ongelijk maar op korte heeft hij zeker gelijk. Intel staat onder druk, je ziet dat in de cijfers. De kernmarkt waarin het een slotgracht heeft staat voor een uitdagende periode. Op korte termijn is de kans dan ook groot dat Intel niet ver zal afwijken tussen de 25 en de 27 dollar. Niet bepaald een aandeel waarvan je rijk zal worden. Buffet heeft waarschijnlijk gekocht rond de 22,5 dollar per aandeel. Hij had dus een winst van maximaal 20%, dat is niet slecht maar voor hem is dat weinig. Zijn aankoop was dan ook beperkt. Het feit dat hij het bedrijf een jaar geleden een koopje vond bewijst niet dat hij het vandaag niet langer een koopje vindt. Vandaag is het bedrijf inderdaad redelijk correct gewaardeerd. Maar op lange termijn is veel mogelijk. Alleen dat valt door Buffet niet te voorspelen. Intel maakt geen frisdrank waarvan je weet, dat blijft iedereen drinken. Het is actief in een markt die veranderd van dag tot dag. Tien keer de winst is dan ook een correcte maatstaf. Alleen net omdat Intel groeit,trager dan voorheen, en eigen aandelen inkoopt is de kans groot dat het binnen vijf jaar nog altijd aan tien keer de winst noteert alleen zal de winst per aandeel hoger zijn. Het aandeel dus ook. In de tussentijd ontvangt u per kwartaal een dividend. Warren Buffet zal hem zijn verkoop niet beklagen en ik ben er zeker van dat hij aan 22 dollar of een beetje meer weer zou kopen. Alleen Intel is geen prinses voor Buffet. Het is een vakantielief voor hem. Dat is zijn goed recht.


Read more ...