dinsdag 21 februari 2012

De nieuwe staatsbon: Interessant?


Staatsbon op vijf en acht jaar

Indien Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld u belt gaat u best niet in op zijn aanbod
Daar zijn ze weer, de staatsbons. In november van dit jaar waren ze een soort deux es machina die de Belgische staat uit de hoge hoed toverde om de rentecrisis aan te pakken. Met succes zo bleek. Maar zoals zo vaak met succesvolle mensen, men gaat een beetje op de lauweren rusten. Om te beginnen de technische details. De nieuwe staatsbonnen worden a pari uitgegeven wat wilt zeggen voor iedere 100 euro die je geeft krijg je op vervaldag 100 euro terug. Dit maakt het berekenen van het rendement zeer eenvoudig.
De looptijden vallen uiteen in 5 en 8 jaar wat neerkomt op 2017 en 2020, tegen dan kan er al weer heel wat verandert zijn in de wereld. De aangeboden rendementen, bruto, zijn respectievelijk 2,35% en 3,1%. Hierop is roerende voorheffing verschuldigd. De vorige staatsbon werd belast aan 15% maar deze volgt de normale gang van zaken en krijgt 21% roerende voorheffing mee. Netto komt het rendement dus uit op 1,86% voor die van vijf jaar en 2,45% voor de staatsbon op acht jaar. Voor iedere 100 euro krijgt u dus 1,86 euro over een periode van vijf jaar.

Sta me toe een kat een kat te noemen, deze rendementen zijn wel zeer magertjes. Als we de rente afleggen tegenover bijvoorbeeld het spaarboekje bent u beter af met dit laatste. Tegenwoordig moet u niet te lang  zoeken om 1,5% basisrente te krijgen op een gemiddeld spaarboekje. Bij een spaarboekje kan u trouwens altijd aan uw geld, wat een luxe is die je niet heb bij de staatsbon. De inflatie in de eurozone moet trouwens rond de 2% draaien volgens de ECB,indien deze norm wordt gehaald verliest u ieder jaar ongeveer 0,2% koopkracht. Niet echt de bedoeling. De staatsbon op vijf jaar laat u best links liggen.
Die op acht jaar oogt iets interessanter maar besef ten eerste dat acht jaar een lange tijd is. Acht jaar geleden zag de wereld er totaal anders uit dan vandaag, binnen acht jaar kan de wereld alweer verandert zijn. Dit geldt natuurlijk voor iedere belegging maar net daarom geldt de regel: hoe langer de looptijd hoe hoger de aangeboden rente. Wederom is die 2,45% netto aan de magere kant.

Een waardig alternatief
Kinepolis, even veilig en een hoger rendement

Gisteren bijvoorbeeld maakte Kinepolis bekent een obligatie uit te schrijven, een obligatie is voor een bedrijf wat een staatsbon voor een land is. Kinepolis geeft een obligatie uit op 7 jaar, vergelijkbaar dus met de acht jaar van de staatsbon, en geeft netto 3,45%. Wat dus een volle percent hoger is. De vraag die je dus kan stellen is of Kinepolis even veilig is als de Belgische overheid. Het antwoord is in feite ja. Het bedrijf heeft een schuld van ongeveer 75 miljoen euro en een EBITDA van 75 miljoen euro. Wat wilt zeggen dat het bedrijf normaal gezien in één jaar tijd voldoende cash verdient om al zijn schulden terug te betalen. Zoiets kan niet gezegd worden van de Belgische overheid. Het bedrijf heeft ongeveer 133 miljoen euro eigen vermogen, waardoor de schuldgraad rond de 50% draait. Allemaal zeer gezonde indicatoren en het bedrijf is winstgevend en actief in een defensieve sector. Tijdens de crisis is gebleken dat mensen niet besparen op hun bioscoopbezoeken en Kinepolis kon zijn omzet zelfs nog doen toenemen.


Indien u dus van plan bent om uw geld de komende zeven tot acht jaar in iets te investeren vandaag de dag en u staat in uw bankkantoor dan vraagt u dus het best naar de obligatie van Kinepolis. De uitgifteprijs hierbij ligt wel boven pari maar het rendement is opmerkelijk hoger. Het enige detail dat nog het vermelden waard is vormt de liquiditeit. Obligaties en staatsbonnen hebben een vervaldag, de dag waarop je jou inlage terug krijgt. Maar al deze financiële instrumenten noteren ook op de beurs en kan je dus iedere werkdagen kopen en verkopen. Voor een staatsbon is dit redelijk eenvoudig aangezien de grote vraag en aanbod. De obligatie van Kinepolis is iets minder liquide waardoor je de rit het best uitzit tot de vervaldag. Indien je wilt beleggen op vijf jaar raad ik nog steeds gewoon de spaarrekening aan.


Read more ...