zondag 5 juni 2011

Les 1: Het kapitaal

Leren Beleggen

Les 1: Het kapitaal.


Geld maakt geld is een bekend gezegde. Je kan pas een omelet bakken als je het ei breekt. Zo is het ook met aandelen. Je kan ze pas bezitten indien je zuurverdiend geld van de spaarrekening verhuist naar de effectenrekening. Als je begint met beleggen moet je altijd uitgaan van één basis idee: alles wat je inzet kan je verliezen.
Dat lijkt een wel zeer negatieve visie maar ze is spijtig genoeg realiteit. Of het nu 20% of 50% is, verlies zal altijd een wrange nasmaak geven. Beleg daarom alleen met geld dat je kan missen.
Met missen wordt niet bedoeld dat je dit geld nooit nodig hebt. Dit is geld dat je niet dringend nodig hebt. Indien je binnen vijf maand een wagen gaat kopen is de beurs niet de beste plaats om nog snel die wagen te gaan verdienen. Al vermoed ik dat je op het internet duizenden mensen zult vinden die het tegendeel gaan beweren. Mijn advies hierbij is simpel. Indien die mensen echt van 100 euro een miljoen kunnen maken hoeven ze hun tijd niet meer te spenderen aan dure beleggingsseminaries.

Hoeveel geld je in aandelen wil investeren hangt van allerlei zaken af. Leeftijd is zeer belangrijk. Op lange termijn kan er heel veel gebeuren. Verlies kan weer winst worden. Hoe jonger je begint hoe meer kans dat je tenminste het startkapitaal kan terugkrijgen. Een stabiel inkomen kan ook wonderen doen om de bittere pil makkelijk door te kunnen slikken. Reserves in de vorm van geld op een spaarboekje is ook aan te raden. Ga nooit volledig ‘belegd’ is de vaste regel.
Met belegd wordt hierbij alles bedoeld, zowel aandelen als fondsen, tot kasbons en obligaties. Het verschil is het risico tussen deze verschillende beleggingsactiviteiten. Kasbons zijn, in theorie natuurlijk, veilig net zoals staatsobligaties(we negeren eventjes de Eurocrisis). Ook obligaties van bedrijven vormen een veiligere activa klasse dan aandelen van diezelfde bedrijven. 



Een ideale verhouding bestaat niet. Het schommelt van tijd tot tijd en verschilt van mens tot mens. Daarom is een onderscheid tussen ‘geld belegd in aandelen’ en ‘geld dat je wilt beleggen in aandelen’ wel handig. Indien je 10.000 euro kapitaal hebt dat je niet meteen nodig hebt kan je beslissen om hiervan de helft te investeren in aandelen. Het domste dat je dan kan den is meteen al dat geld investeren. Het is beter dat geleidelijk aan te doen.
Indien je geld verdient op de beurs, of je vindt dat je spaarboekje weer voldoende is aangedikt, kan je uw limieten vergroten. Ikzelf spreek over mijn bestedingsruimte. Zoveel geld wil ik maximaal in aandelen investeren. Indien het goed gaat op de beurs kan je hier over gaan door je winsten te herinvesteren.

Het is een fabel dat aandelen alleen voor rijke mensen zijn. Vanaf 800 euro is een transactie in mijn ogen nuttig bij de meeste online brokers. Indien u dat geld verliest, komt u dit heus wel te boven. Indien het zich verdubbelt hebt u een leuk extraatje. Maar het mag nooit de bedoeling zijn om rijk te worden via de beurs. Indien u slechts over een beperkt kapitaal beschikt is het onmogelijk om te leven van beurswinsten. De doelstelling die ik voor mijzelf hanteer is simpel, een hoger nettorendement halen dan op een spaarboekje.
Dit lijkt weinig ambitieus te ogen maar dit laat ruimte om zowel risico’s te nemen als om gemoedsrust te bewaren. En toch nog een mooi rendement te halen. Niet iedere investering op de beurs is hetzelfde. Er zijn verschillende type aandelen en niet iedere bedrijf heeft dezelfde risicograad.
Een deel hiervan investeer je het best in veilige, defensieve aandelen. Die vormen de basis van je portefeuille. Deze waarden betalen een mooi dividend, zitten in stabiele sectoren en zullen je normaal gezien nooit in de problemen brengen. Deze aandelen herkent u aan het label defensief op deze site.
Een ander deel kan je investeren in de groeiers. De offensieve bedrijven. Hierbij zijn de potentiële winsten groter maar is het ook mogelijk dat het bedrijf faalt. Niet in de zin van failliet gaan maar eerder in de zin van teleurstellen. Op lange termijn zullen de meeste van deze bedrijven wel succesvol zijn, maar op korte termijn kan de koers serieus fluctueren. Deze aandelen herkent u aan het label offensief op deze site.
Als laatste categorie, die ik althans wil bespreken, hanteer ik de term ‘gokjes’. Dit zijn aandelen die op korte termijn zowel kunnen ontploffen als instorten. Denk hierbij aan de bankaandelen op dit moment.


Als laatste wil ik nog een kleine raad meegeven. Op het wereldwijde web is heel wat te vinden over aandelen. Vaak gaat het hier over kleine, obscure aandelen die worden aangeraden. Hier doen we niet aan mee. Het is waar dat de echte rijkdom daar is te vinden. Een Unilever of een Belgacom zal zijn koers nooit zien verdubbelen op één dag tijd. Waarom dan toch de moeite nemen om te beleggen in alom gekende aandelen? Omdat de beurs altijd een verhaal is van timing. De waarderingen zijn niet altijd even correct. Emoties, paniek, slecht nieuws en allerlei andere factoren beïnvloeden een beurskoers permanent. Indien je door dit alles heen kan kijken en de fundamenten van een bedrijf bekijkt, vind je de echte waarde. Alleen de beurs erkent niet altijd die correct waardering. Het is aan ons om te wachten tot de beurs dit wel doet. Meer zelfs, tot de beurs gaat overdrijven en te veel wil bieden voor onze aandelen. Op dat moment is het tijd om afscheid te nemen en naar huis te gaan. Maar wees niet ongerust. Na ieder feestje volgt een nieuw feestje. Het is niet de kunst om aanwezig te zijn op het feest, het is de truc om de kater te vermijden.


Read more ...