maandag 13 augustus 2012

Telenet vindt zichzelf een koopje


 Drastische maatregelen bij Telenet

 
 
Het Mechelse telecombedrijf Telenet gaat niet BASE overkopen maar zichzelf. Althans dat valt op te maken uit een conference call van het bedrijf. Telenet zal nog maar eens extra schulden op zijn balans laden met als doel bijna 4,5 keer de jaarlijkse cashflow te lenen. Om u een idee te geven, de meeste bedrijven vinden 2,5 een mooie multiplicator. Maar Telenetbeleggers zijn nu eenmaal verzot op schulden. En er komen er dus nog eens 700 miljoen bij tot in totaal 3 miljard euro schuld.
Met de schulden, die mogelijk zijn door de stabiele cashflows van het bedrijf, verwent Telenet namelijk al jaren zijn aandeelhouders. Het keerde ieder een stuk kapitaal uit via fiscaal voordelige kapitaalsverminderingen.Dit jaar krijgt de aandeelhouder 1 euro dividend en 3,25 euro kapitaalsvermindering.
De schulden die nu worden aangegaan zijn echter niet bedoeld om volgend jaar een dividend uit te keren maar om zichzelf voor een deel op te kopen. Het bedrijf lanceert een openbaar bod op al zijn uistaande aandelen en zal maximaal 18,2% van zichzelf opkopen. In september wordt dit gelanceerd maar hier volgt reeds nu een woordje uitleg voor wat dit betekent voor u als aandeelhouder.

Openbaar overnamebod

Iedereen met aandelen Telenet mag die binnenkort aanbieden voor 35 euro. Dat bedrag zal echter nog dalen met het dividend dat eind augustus wordt uitbetaald. U krijgt dus 31,75 euro per aandeel Telenet. Het bedrijf zal alle aandelen kopen tot ze 18,2% heeft. Dat wilt zeggen dat als u 100 aandelen hebt en u biedt ze allemaal aan dan zal u alleen ze allemaal verkocht krijgen indien minder dan 18,2% van het kapitaal zijn aandelen aanbiedt. Om u gerust te stellen, de grootaandeelhouder Liberty Global zal niet meedoen met deze operatie waardoor de kans groot is dat u bijna al uw aandelen zal kunnen aanbieden. Maar meer nieuws daarover in september.
Stel dat u al u aandelen kwijt bent geraakt krijgt u geen 100 maal 31,75 euro. Openbare overnamen boden worden door onze Belgische fiscus aanzien als roerende inkomsten, u zal dus 21% roerende voorheffing moeten betalen. Het totaal bedrag per aandeel dat u krijgt is dus 25,0825 euro. Ter informatie, de koers is vandaag 35,30 euro. Indien u vandaag een aandeel Telenet koop heeft u wel nog recht op het dividend maar in feite doet u zich verlies. Nu kopen om winst te maken is te laat.

Wat met de huidige aandeelhouders?

Mensen die aandelen Telenet hebben zullen die vooral hebben gekocht voor het dividend. Echter dat dividend valt weg. Omdat de balans nu volledig is uitgemolken is er geen ruimte meer om veel geld uit te keren. Daarom schrapt men het dividend zodat men kan beginnen aan schuldafbouw. Geen dividend betekent dat Telenet u alleen nog geld kan opbrengen indien het aandeel stijgt. Telenet heeft wel aangekondigd dat het bedrijf nog af en toe delen van zichzelf zal gaan opkopen in de toekomst, maar hierover is niets concreets.
In feite pleegt Telenet een hold up voor de kleine belegger. U betaald roerende voorheffing op de overnameboden en u krijgt geen dividend meer. Het advies is dan ook simpel, verkoop uw aandeel. En niet in september maar nu reeds op de beurs. U kan nog wachten tot dat u het dividend krijgt eind augustus maar op lange termijn is dit aandeel dood. Het is duidelijk dat Liberty Global, die 60% zal beheren na de operatie, als doel heeft om Telenet volledig in te lijven. Dit niet door een gewone overname te doen, waarbij de kleine belegger wel direct zijn geld krijgt, maar door het bedrijf traag zichzelf te laten opkopen. U hoeft het aandeel dus niet bij te houden voor de overnamepremie, die ligt nog ver in de toekomst en Liberty Global zal die wel zo laag mogelijk houden. 

De conclusie is simpel maar pijnlijk, Telenet is niet langer een goede huisvader aandeel. In feite is het dat gezien zijn enorme schuldenberg nooit echt geweest. Met een negatief eigen vermogen en een grootaandeelhouder die alleen aan zichzelf denkt blijft u best ver uit de buurt van dit aandeel.

Read more ...

Manchester United: Alleen voor de fans?




Beursgang Mancheter United geen succes


Wat is dat toch de laatste tijd met al die mislukte beursgangen? Facebook staat ver onder zijn eerste koers, Manchester United weigert afstand te nemen van zijn openingskoers en over Zynga gaan we maar zwijgen. Een IPO, Intial Public Offering, is een proces waarbij een bedrijf of een grote aandeelhouder beslist om een deel van zijn aandelen voor het eerst te verkopen aan het publiek. Het bedrijf zal dus voor het eerst publiek worden gemaakt, iedereen zal via de beurs de aandelen kunnen kopen en verkopen. De verkopende partij zoekt bij een IPO kopers. Het zijn die kopers die de IPO prijs bepalen. Hoe meer kopers hoe duurder de aandelen, hoe minder aandelen hoe duurder de aandelen. Vraag en aanbod op zijn beste. En toch gaat het hier heel erg vaak fout.
Om te beginnen is de waardering scherp,als de verkoper de aandelen te laag verkoopt zal de beurskoers meteen stijgen. De verkoper doet zich dan verlies, hij had indien hij zijn aandelen niet had verkocht meer geld kunnen krijgen door ze te verkopen op de beurs. Dus de verkoper zal meteen voldoende geld eisen voor zijn aandelen zodat potentiële koersstijgingen niet al te hoog gaan zijn. De waardering bij Facebook was hierdoor enorm en inderdaad, de verkopers hadden gelijk. Het zijn de kopers die met verlies zitten.

Bij Manchester United zit het probleem niet bij de verkoopprijs. Die is meermaals verlaagt dus je kan verwachten dat de waardering menselijk zal zijn. Echter hier stelt zich een nieuw probleem, hoe waardeer je een voetbalclub? Kijk je naar het aantal supporters, de grootte van het stadium, het aantal titels…Of volg je de oude regels en kijk je naar omzet en winst. Op die vraag bestaat geen antwoord. Vooral omdat er bijna geen beursgenoteerde clubs zijn om mee te vergelijken. Wij wagen ons toch aan de oefening en proberen een prijs te plaatsten op Manchester United.

Voetballers als activa
 
In feite doet een voetbalclub twee dingen. Het verkoopt entertainment en het koopt spelers om te entertainen. Het eerste is nog zeer simpel te vatten in economische termen. Je hebt inkomsten uit ticketverkoop en sponsors die betalen om op de truitjes te pronken. In het geval van Manchester United zit dit wel snor. Het haalt 110 miljoen pond aan ticketverkoop en de sponsors geven 55 miljoen pond per jaar. Inkomsten uit merchandising leggen daar nog eens 50 miljoen pond bovenop. Gezien het huidige stadium, Old Trafford, altijd volledig vol zit is de verwachting dat verdere stijging moet komen van hogere ticketprijzen. Gezien de populariteit van de club zal dit wel lukken. Trouwens binnen die commerciële inkomsten zit ook de verkoop van truitjes en andere prullaria waarop het logo van de Red Devils prijkt. Hier is wederom groei te verwachten. Steeds meer Chinezen ontdekken het Europees voetbal en Manchester United claimt dat het heel wat supporters heeft. Het cijfer loopt uiteen van 227 miljoen tot dik in de 660 miljoen supporters. Wat het ook werkelijk is, deze club is populair. Zo populair dat General Motors bereid is om de komende jaren voor meer dan 300 miljoen dollar de club te sponsoren. Op vlak van inkomsten zit alles echt wel snor bij deze club. Natuurlijk alles staat of valt met de resultaten die de club behaalt op sportief vlak. Bedrijven en fans willen niet geassocieerd worden met de verliezers.


Inkomsten sponsors Manchester United
Om op sportief vlak mee te blijven draaien met de top heeft de club nood aan goede spelers. Meer dan 150 miljoen pond geeft de club ieder jaar uit om zijn vedetten te betalen. Maar voetballers hebben niet alleen een loon, ze moeten vaak ook worden gekocht. Gelukkig kan een club ook spelers verkopen maar in het geval van Manchester United wordt er ieder jaar netto geld uitgegeven aan nieuwe spelers. Men verwacht 50 miljoen pond uit te geven dit jaar. De club beheerst tot hiertoe dit spelletje perfect. Het behaalt goede resultaten en Manchester United maakt winst. Operationeel blijft er 63 miljoen pond over in 2011 en voor dit jaar wordt een hoger bedrag verwacht. Niet slecht op een omzet van 330 miljoen pond. Dat geeft een marge van net geen 20%, daar zouden heel wat bedrijven voor tekenen. Echter winstgevendheid zijn niet bepalend voor de waardering, wel de verhouding tussen de waardering en de winst.
Die 3 miljard dollar waardering, of 1,9 miljard pond, waardeert de club dus aan 30 keer de bedrijfswinst. Wat prijzig is. Heel erg prijzig.

Schulden als passiva

Zeker als we verder zakken op het lijstje van de resultatenrekening. EBIT of bedrijfswinst houdt geen rekening met de intresten en die liggen hoog. Dat komt omdat Manchester United zichzelf heeft overgenomen. Toen de familie Glazer de club kocht deed het dit met bankschulden, deze schulden werden gedeponeerd op de balans van de club. Het resultaat is dat Manchester 650 miljoen dollar schulden meesleept, of een goede 400 miljoen pond. Om het in klassieke termen uit te drukken, ruim 6 keer de bedrijfswinst. Dat kost het bedrijf jaarlijks 50 miljoen pond. En het erge is, de opbrengst van de IPO wordt niet eens gebruik om deze schulden te verkleinen. Netto blijft er dus niet veel over, een goede 13 miljoen pond. Jawel u betaald een goede 100 keer de winst voor dit bedrijf. Afblijven dus?

Voetbal is voor de fans
 

Je koopt een bedrijf met schulden, veel schulden. Plus je koopt het heel erg duur geprijsd. Het bedrijfsmodel klopt tot hiertoe wel perfect. Stijgende omzet, kosten onder controle en een mooie winst als je geen rekening houdt met de schulden. Maar die schulden zijn er natuurlijk wel en ze beginnen door te wegen. Om te beginnen is de winst laag maar ook de investeringsmogelijkheden zijn beperkt. Waar bedrijven geld nodig hebben om fabrieken te bouwen heeft een voetbalclub geld nodig om spelers te kopen. Manchester City, de buur die kampioen speelde, heeft een sjeik rondlopen die alles opkoopt wat er op te kopen valt. Real Madrid, die tweede duurste club ter wereld, heeft een berg schulden maar wel net omdat ze spelers hebben gekocht. Een groot deel van de inkomsten van Manchester United hangt samen met de sportieve prestaties van de club. Tv inkomsten en fans zijn hoger als je veel wint. Om veel te winnen heb je een sterk elftal nodig. Manchester United heeft vandaag toppers rondlopen maar niets zegt dat de club het budget en de middelen zal hebben om ook in de toekomst toppers te kunnen kopen.


Het aandeel is dan ook veel te hoog gewaardeerd. Net zoals bij Facebook koop je in feite ‘users’. Bij Facebook zijn dit de gebruikers en bij Man Utd de fans. Beide ‘users’  zijn echter niet trouw tot in de dood. Ze kunnen eenvoudig een nieuw speeltje vinden. Dat risico samen met de enorme schulden en het feit dat je geen enkele inspraak krijgt als aandeelhouder maken dat dit aandeel enkel en alleen is weggelegd voor een zeer specifiek soort investeerder: de fans.
Read more ...