zaterdag 14 juli 2012

Het spaarboekje: Nieuwe regels getrouwheidspremie



De noeste spaarders

Belgen zijn al jaar en dag noeste spaarders. Doorheen de jaren heen hebben ze 220 miljard euro bij elkaar geschraapt  en dit geparkeerd op een spaarboekje. Een spaarboekje is het allersimpelste van de beleggingsproducten. Het heeft een vrije looptijd, het geld is altijd beschikbaar en dankzij de overheidsgarantie is het superveilig. Maar toch heeft het spaarboekje ook zijn nadelen. Het allergrootste nadeel is natuurlijk dat het weinig opbrengt. De flexibiliteit en de veiligheid zorgen ervoor dat banken niet bepaald vrijgevig zijn in de aangeboden rente. De spaarrente ligt op dit moment historisch laag bij de grootbanken, die toch nog altijd goed zijn voor ¾ van de spaarmarkt. In normale situaties is de geboden rente lager dan de inflatie waardoor de term verliesboekje is ontstaan. Bepaalde prijsbrekers proberen wel een hogere rente aan te bieden maar de  meeste spaarders zijn trouw aan hun bank waardoor ze jaar na jaar hun geld zien ontwaarden. Met de recente renteverlaging van de ECB is de verwachting dat de basisrente niet meer boven de 1% per jaar komt piepen. Maar de echte Belg laat dit niet aan zijn hart komen en spaart duchtig voort.
Het spaarboekje

Voor de Belgische banken is dit een zegen. Zoals al meermaals aangehaald leent een bank geld van de spaarders om het te ontlenen aan klanten die willen investeren. Een spaarboekje is dus een goedkope manier van de banken om aan geld te geraken. Echter een spaarboekje is meestal voor korte termijn. Het is een wachtrekening in de meeste gevallen. Het is geld dat je later wilt uitgeven, aan een dure reis of nieuwe wagen, of geld dat je voor lange termijn wilt sparen maar nu nog eventjes niet. Echter met de crisis hebben veel Belgen de deur richting beleggen dichtgetrokken waardoor het geld op de spaarboekjes blijft rusten. Dit is positief voor de banken. Plots hebben ze een goedkope bron geld voor zich op lange termijn te financieren.

De trouwe Belg

Vroeger, toen beleggen nog leuk was, hadden banken nood aan andere mechanismen om spaarders te blijven verleiden. Hierdoor heeft men de getrouwheidspremie in het leven geroepen. Die extra interest is pas verworven indien je geld langer dan 12 maand op de rekening staat. Zo wordt de spaarrekening plots een termijnrekening. Een bank biedt dan meestal volgende tarieven aan: 1%+ 0,5%. Die 1% is verworven vanaf dag één, dat is de basisrente. Op één jaar tijd krijg je 1% interest. Staat je geld er 11 maand op dan krijg je 11/12 van die geboden interest. Getrouwheidspremie werkt anders. Staat je geld er slechts 11 maand op dan krijg je die getrouwheidspremie niet. Veel mensen worden gelokt met die hoge getrouwheidspremie maar verliezen net die extra interest omdat ze niet bijhouden wanneer die verworven is.
Wat ook bijzonder is aan de getrouwheidspremie is de dag waarop de banken deze uitbetalen. De interest van de spaarrekeningen wordt normaal eind december of begin januari op de rekening geplaatst. Spaar je 15 december geld dan krijg je 31 december reeds rente. Echt de getrouwheidspremie is pas verworven het jaar erna 15 december dus die rente krijg je pas op 31 december van het volgende jaar. Spaar je geld in januari dan krijg je die getrouwheidspremie niet in december van dat jaar maar december nog eens een jaar erna. Op dat moment staat je geld reeds 23 maand te wachten op de rekening.

De nieuwe wetgeving omtrent de getrouwheidspremie

De getrouwheidspremie is niet afgeschaft, terecht. Belgen zijn van nature trouw aan hun bank tenzij er crisis uitbreekt. Dus een getrouwheidspremie is niet echt nodig of nuttig om banken op lange termijn zekerheid te geven. Een getrouwheidspremie heeft wel als nut dat slapend geld beloond wordt. Veel mensen laten hun spaargeld bijna eeuwig op hun spaarrekening staan, de getrouwheidspremie beloond deze mensen. Ondanks wat Test-Aankoop dus zegt is de getrouwheidspremie best nuttig. Ja ze is ingewikkeld maar voor net die mensen die weinig of niet met hun geld bezig zijn is de getrouwheidspremie een handig manier om door net niets te doen toch een extra rendement te behalen.
De nieuwe regel houdt in dat de premie om het kwartaal wordt uitbetaald. Concreet, je spaart op 1 januari dan krijg je het jaar erop in maart reeds je premie alwaar je anders tot in december moest wachten. Dat verkort de wachttijd al snel met  enkele maanden.


Sparen loont?

Het shoppen met je spaargeld blijft een omslachtige bezigheid die vaak slechts een halve percent extra rendement oplevert. Blijf waar je bent is dan ook het beste spaaradvies. Indien je niet wilt bezig zijn met geld, parkeer het op een spaarrekening. Liefst een online omdat die net meer opbrengt. Dankzij de nieuwe regels zal je trouwheid enkele maanden sneller beloond worden. Ben je wel actief bezig met geld probeer dan je spaargeld aan het werk te zetten door het aankopen van obligaties of termijnrekeningen.
Read more ...