woensdag 11 april 2012

Compagnie des Alpes



Ontspannen loont

Er zijn zo van die dingen die mensen graag en vaak blijven doen. In hun vrije tijd gaan mensen op reis, in tijden van crisis gaat men nog altijd op reis alleen dichter bij huis. In de winter gaat men skieen en in de zomer met de kinderen naar een pretpark. Deze wetmatigheid had men bij compagnie des alpes zeer snel in de mot. Deze Franse onderneming combineert beide zaken. Het is de groep boven skiparken zoals Deux Alpes, Paradiski (La Plagne - Les Arcs - Peisey Vallandry) en Espace Killy (Tignes - Val d’Isère). De inkomsten haalt het bedrijf uit het verkoop van liftpassen. Vanwege zijn voorkeur voor toplocaties is de impact van slecht weer(lees weinig sneeuw) beperkt voor het bedrijf. Toch blijft dit natuurlijk een bedrijf actief in een zeer weersgevoelige sector. Skiparken zijn ook enkel open in een bepaalde periode. Om ook in de zomer inkomsten te hebben is met uitgebreid richtingen pretparken. Parc Astérix, Futuroscope en Walibi zijn daarin de bekende namen. Op dit moment is de omzet bijna gelijk verdeeld tussen beide activiteiten. De marges binnen de ski domeinen zijn wel iets hoger dan die binnen de pretparken. Deze laatste hebben dan weer als voordeel dat slecht weer een mindere impact heeft. De omzet kwam in hun gebroken boekjaar(tot 30/09/2011) uit op 640 miljoen euro tegenover 596 miljoen euro het jaar ervoor. Deze groei is voornamelijk te danken aan de overname van Futuroscope. Het bedrijf zelf hoopt op verdere omzetgroei en kon reeds bekendmaken dat de omzet uit hun skiparken stevig is gestegen met 4,5% tot 12 maart van 2012 en dat de omzet in het eerste kwartaal, tot 30/12, is gestegen met 6,3%. Het bedrijf kan dus rekenen op een gezonde omzetgroei.

Maar niet al te veel

Omzet alleen is niet voldoende, het bedrijf investeert namelijk enorm veel in zijn parken en dit weegt wel op de activiteiten. Van de cashflow blijft niet veel over na investeringen. Ook de winstmarge is beperkt met slechts 5,8%. De return op eigen vermogen beperkt zich dan ook tot 4,8% wat niet bepaald hoog is. Toch slaagt het bedrijf erin om jaar na jaar winst te boeken en dat op zich is al een prestatie. Deze jaren van winstgroei heeft er voor gezorgd dat het eigen vermogen oploopt tot 32 euro per aandeel. Er staat wat goodwill op de balans maar het merendeel van de activa bestaat uit tastbare waarde zoals de licenties op de skidomeinen en de attracties in de pretparken. Tastbare dingen dus. Het is dan ook opvalled dat dit bedrijf bijna 50% onder de boekwaarde noteert. Het bedrijf is winstgevend en heeft een positieve cashflow. De schulden zijn ook onder controle, ze maken slechts 46% van het eigen vermogen uit en 2,2 keer de EBITDA.

Het probleem is echter de winstgevendheid die onder druk staat. De winst is ondanks de stijgende omzet gedaald met 27%. Per aandeel blijft er nog 1,27 euro over tegenover 1,74 euro het jaar ervoor. Dit geeft voor een koers/winstverhouding van 12,4. Dit is noch hoog noch laag voor dit type bedrijf. Vanwege de winstdaling is het dividend gedaald tot 0,85 euro per aandeel, een daling met 15%. De pay out blijft met 67% ook redelijk hoog.


Koopje?
 
Dit bedrijf noteert volgens enkele waarderingen zeer laag. Onder de boekwaarde, slechts een EV/EBITDA van 4,4 en het is actief in een toch wel defensieve sector. Binnen Europa is het één van de grotere pretparkgroepen en de allergrootste uitbater van skidomeinen. Qua blootstelling aan landen is vooral het belang van Frankrijk enorm groot. Het bedrijf heeft verder pretparken in de Benelux en is dus niet aanwezig in snelgroeiende landen. Toch ziet het er qua omzet positief uit. De pretparken zijn volledig opgeknapt en de skidomeinen hebben een sterk jaar achter de rug. Dit kan de winst per aandeel weer wat opkrikken indien men de winstmarges kan verhogen of behouden. Het bedrijfheeft een mooi dividendrendement en is gezond te noemen. Een eerste positie innemen rond de 16 euro is dan ook aan te raden. Hierbij betaal je slechts 0,5 keer de boekwaarde, netto dividendrendement van 3,4% en de koers/winstverhouding bedraagt ongeveer 12,4.
Read more ...