maandag 9 juli 2012

De renteverlaging van de ECB: De gevolgen voor uw portefeuille

Wat is de Europese Centrale Bank?

Die rare Italiaan met zijn brilletje en zijn omfloerst taalgebruik die de media domineert de afgelopen dagen is één van de aller-machtigste mensen ter wereld. De reden? Mario Draghi controleert de bank der banken voor de tweede munt ter wereld. Een centrale bank heeft twee taken: het monetaire beleid en bank der banken. Dat monetaire beleid is letterlijk het creëren van geld. De manieren waarop dit kan gebeuren is voer voor een later artikel, dat bank van de banken spelen staat vandaag in de spotlights.
Banken hebben zoals al eerder gezien een balans met daarop activa en passiva. Als een bank heel veel spaargeld ophaalt dan heeft een bank veel cash. Iedere bank heeft als doel om dit geld te laten rollen en renderen waardoor het dit geld zal uitlenen. Meestal aan particulieren, ondernemingen of overheden. En aan andere banken maar dus ook aan de centrale bank. Dit is echter slechts een klein deel van de activiteiten. De centrale bank wordt vooral gebruikt om geld van te lenen. Banken halen op verschillende manieren geld op. Bij spaarders, bij aandeelhouders en bij elkaar maar dus ook van de Centrale Bank. Dit is logisch aangezien de centrale bank in theorie geen tekort aan geld kan hebben.
De centrale bank voor de Euromunt is dus de Europese Centrale Bank onder leiding van Mario Draghi en de nationale gouverneurs. Hun rol als bank der banken spelen ze via de rente.

De Europese rente: 0,75%

De basisrente is gezakt van 1% naar 0,75%. Om het eenvoudig te stellen kunnen banken nu goedkoper geld ontlenen van de ECB. De rente bestaat in feite niet en dit is dan ook een vereenvoudiging. Er zijn verscheidene soorten rente. Maar in de praktijk zweven al de andere rentes rondom deze basisrente. Deze verlaging heeft dan ook positieve gevolgen voor de banken op allerlei vlakken. Een bank haalt het merendeel van zijn winst uit het verschil tussen de betaalde rente en de ontvangen rente. Echter een bank moet eerst geld hebben of mogelijkheden hebben om aan geld te geraken. De ECB leent normaal gezien geen geld uit op de lange termijn, de laatste maanden heeft de ECB in grote uitzonderlijkheid dit wel gedaan maar de regel is dat de basisrente slechts geld voor een beperkte termijn en een beperkt bedrag. Banken gaan dus nooit geld lenen bij de ECB om dan een hypotheek op twintig jaar af te sluiten met een klant.

Wat is het gevolg van deze ingreep dan?

Banken hebben permanent een te kort aan geld. Omdat leningen de neiging hebben om lang te duren en deposito's eerder korte termijn zijn is er vaak een verschil tussen beschikbaar geld en benodigd geld. Niet omdat activa en passiva niet in evenwicht zijn maar omdat een deel van de passiva vast staat. Een bank kan alleen maar 'cash' geld uitlenen aan klanten. Een bank kan dus voldoende eigen vermogen, deposito's of andere passiva ter beschikkin hebben maar als dit allemaal vast staat in langlopende activa kan een bank geen nieuw beleid voeren. Nieuwe klanten moeten dan geweigerd worden. In dit geval haalt een bank geld op bij centrale banken. Men geeft dan een deel van de illiquide activa aan de ECB, zoals een overheidsobligatie, en in ruil krijgt de bank geld. Dit geld kan de bank dan weer uitlenen. Het spreekt voor zich dat hoe goedkoper de bank dit geld kan krijgen hoe goedkoper het kan uitlenen aan zijn klant. Dus een renteverlaging zorgt er potentieel voor dat de kosten voor de ontlener dalen. Maar het is slechts een deel van het verhaal.

De deposito rente

Banken halen geld op bij de ECB en willen dit dan aan het werk zetten. Geld aan het werk zetten betekent voor een bank altijd risico's nemen. Een klant kan failliet gaan, een bedrijf in gebreken en tegenwoordig zelfs een land kan bankroet gaan. Om maar te zwijgen aan geld uitlenen aan andere banken. Al deze zaken dragen voor banken een risico maar ze moeten toch elders naartoe met hun geld. Heel vaak parkeerden de banken dit geld bij de ECB. Hiervoor betaalde de ECB hun een vergoeding, deze rente lag normaal 1% onder de rente waaraan banken kunnen ontlenen bij de ECB. Dus de banken kunnen lenen aan 4% bij de ECB en het dan weer deponeren bij de ECB voor 3%. Hetgeen altijd veiliger is dan uitlenen maar dus een verlies inhoudt. Gek genoeg deden banken dit de laatste tijd. Niet zozeer met het geld dat ze ophaalden bij de ECB maar geld dat ze bijvoorbeeld met spaarboekjes ophalen. Omdat de ECB op dit moment vooral wilt dat banken meer geld uitlenen aan de economie, vandaar ook de renteverlaging, heeft ze beslist dat de deposito rente naar nul gaat. Willen banken hun geld aan het werk zetten dan moeten ze het uitlenen aan iets anders dan de ECB.

De wereld op zijn kop

Normaal zouden de ingrepen van de ECB de economie ondersteunen. Banken die geld opnemen en het weer uitlenen zorgt voor de creatie van investeringen. Echter we zien tegenwoordig andere feiten. Toen de ECB op lange termijn leningen uitschreef begin dit jaar(de LTRO) beschikten de banken plots over heel erg veel geld aan heel weinig rente. De hoop is dat ze dit uitleende aan de industrie maar wat bleek nu, de banken kochten hiermee staatsobligaties. Men kocht die obligaties waarbij de rente toen nog hoog was, zoals de Spaanse obligaties. Hierdoor kregen die landen een boost want de aankoop van obligaties doet de rente dalen. De ingreep van vandaag heeft echter een ander effect. Banken kopen nu obligaties van veilige landen. Dit geeft als situatie dat bepaalde landen geld krijgen om geld te lenen en andere landen te veel rente moeten betalen en niet meer kunnen lenen. De ingreep van de ECB, goedbedoeld als ze was, heeft vooral als gevolg dat de sterke landen sterker worden en de zwakkere zwakker.

Wat nu?

Het financieel beleid, de bank der bankenrol van de ECB, zit op zijn tandvlees. Nog meer kredieten verschaffen, de rente nog meer laten zakken, nog minder depositorente bieden en zo verder lijkt niet meer te kunnen helpen om de economie te reanimeren. Nu kijken veel economen en waarnemers naar de andere beleidstak van de ECB: de monetaire. Vraag is of de ECB deze weg op gaat gaan en of dit effect zal hebben.
Read more ...