zondag 19 september 2010

Pin It


Get Gadget

De beurs niet voor iedereen?



Het is een opvatting bij veel mensen dat aandelen een exclusief voorrecht zijn voor de rijken. Of dat je alleen maar geld kan verdienen op de beurs door te werken met moeilijke, gevaarlijke instrumenten. Erger, dat de beurs een oord van verderf is waar de gewone spaarder zo ver mogelijk van weg moet blijven. En als u toch de stap zet richting de beurs moet u op zijn minst naast het beursgebouw wonen. Tijd voor de realiteit.

Ook voor de kleine portemonnee


  1. Iedereen kan beleggen. De meeste Belgen hebben toegang tot hun geld via het Internet en beschikken over een effectenrekening. Met deze twee zaken, die vaak gratis zijn bij uw bank, hebt u voldoende om te beginnen. U heeft natuurlijk ook nood aan een zeker startkapitaal. Iedereen heeft startkapitaal. Hoeveel dat bepaalt u natuurlijk zelf. Maar als u zich houd aan de volgende stelregels heeft u een goede maatstaf.

  2. Investeer alleen wat je kan missen. Het lijkt logisch maar toch vergeten veel mensen dit. Aandelen hebben geen minimumwaarde. Dit betekent dat je niet ten alle tijden uw inleg kan terug krijgen. Als je dus voor grote kosten staat is de beurs niet echt iets voor jouw.

  3. Investeer alleen wat je hebt. Nog een eenvoudige regel. Begin niet met te lenen voor aandelen. Laat dit maar over aan de professionele beleggers. Gebruik spaargeld dat je niet meteen nodig hebt.

  4. Investeer alleen wat u kan terugverdienen. Vergelijk dit met een casino. Als je 1000 euro vergokt moet je al snel weer 1000 euro inzetten. Hou rekening met uw maandelijks inkomen en met hoeveel u maandelijks kunt sparen om te bepalen hoeveel u jaarlijks durft te verliezen.


Stel dat u bepaald dat u 10.000 euro kan missen betekent dit nog niet dat u op één dag dit alles moet investeren. Spreid investeringen altijd in de tijd. Indien de beurs daalt koopt u later gewoon goedkoper bij. Indien de beurs stijgt zal u opzoek moeten gaan naar goedkope aandelen of laat u gewoon het geld tijdelijk staan op een spaarrekening. Het is bewezen dat gespreid beleggen in tijd u een hoger rendement oplevert.

Aandelen brengen niets op, turbo’s moet je kopen!

Indien u familie of vrienden hebt die opschept over zijn beursprestaties moet u niet jaloers zijn. Ofwel leven die mensen achter hun pc ofwel nemen ze onverantwoordelijk risico’s. Aangezien wij vooral willen beleggen om ons leven aangenamer te maken zijn we op zoek naar iets anders.
Om te beginnen, aandelen zijn veiliger dan turbo’s. Bij beiden is het verlies maximaal 100%, maar de kans dat een aandeel naar nul gaat is kleiner. Plus indien de koers wat achterop blijft geniet u bij de meeste aandelen nog van een dividend.
Vervolgens zijn warrants, opties en andere trackers gewoon ook ingewikkeld. Een aandeel is een deelbewijs in een bedrijf dat u recht geeft op een deel van de winst. U bezit dus, simpel gezegd, een stuk van het bedrijf.  
En nu u moet niet hele dag voor de pc zitten om aandelen te kopen of te verkopen. U gaat één keer in de maand achter uw pc zitten en u zal merken dat alles op wieltjes loopt. U kan namelijk werken met limietkoersen. Dat zijn vooraf gesproken orders die automatisch worden uitgevoerd. In feite moet de beurs u dienen en niet andersom. Het is zeker niet de bedoeling om een slaaf van de beurs te worden.

En aandelen brengen heus voldoende op. Indien we kijken naar dividendrendementen merken we al snel dat aandelen meer opbrengen dan spaar of termijnrekeningen. Koppel daaraan nog eens de potentiële koersstijgingen en ons doel is reeds bereikt, een hoger rendement dan op de doorsnee spaarrekening.

De keuze is aan u

Kortom, de beurs is een plek waar iedereen zijn gading kan vinden. U heeft alleen maar geld en tijd nodig. Met tijd bedoel ik vooral tijd van wachten. Op lange termijn wint zowat iedereen op de beurs. Zeker mensen die de juiste keuzes hebben gemaakt. En het feit dat u interesse hebt in aandelen is al meteen een teken dat u al één goede keuze hebt gemaakt. De volgende belangrijke keuze die u gaat maken is welk bedrijf het waard is om uw geld te krijgen. Laat mij u helpen bij die keuze.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten