maandag 20 september 2010

Pin It


Get Gadget

Ook voor u een beetje biotechnologie?


Een biotechnologie bedrijf is een bedrijf dat op zoek is naar nieuwe medicijnen. Dat dit veel kapitaal vergt is logisch. Je heb nood aan onderzoekers, testpersonen,grondstoffen en vooral veel tijd. Om dit te financieren noteren heel wat van dit type bedrijven op de beurs. Dit nis zeker niet zonder risico.
Om te beginnen is onderzoek naar medicijnen zeer onzeker. Zal het product werken? En indien het werkt hoeveel omzet zal het halen? Hoe snel zal het die omzet halen?
Allemaal vragen waarop zelden of nooit een pasklaar antwoord op is te vinden. Toch valt er grof geld te verdienen. Indien alles meezit bij een biotechnologiebedrijf zijn het echte goudmijnen. Maar zijn deze aandelen voer voor iedere belegger?

De tegenvallers

Laat ons positief beginnen. Enkele maanden geleden was Tigenix het verst gevorderd van al de biotechnologie bedrijven in dit land. Het bedrijf had een product dat werkte, dat klaar stond om geproduceerd te worden en dat actief was in een nichemarkt zonder al te veel concurrentie. Met andere woorden, de dollar tekens schitterde al in de ogen van de beleggers. Het leek een veilige investering op weg naar immense rendementen. Tot dat…
Om het kort te houden, Tigenix mag de eerstkomende vijf jaar hun producten niet verkopen op de Amerikaanse markt. Dit betekent dat het bedrijf minder omzet zal draaiden dan verwacht en dus ook minder kans heeft om winstgevend te zijn. Het gevolg laat zich raden. Het bedrijf nadert het einde van zijn cashvoorraad en de beurskoers test de laagste regionen af.

De meevallers

Tigenix leek veilig maar was het niet. Dat is zowat de gouden stelregel bij biotechnologie bedrijven, je kan de toekomst niet voorspellen. Movetis was kort na zijn beursgang begin 2010 een slecht aandeel. Het zakte, werd door niemand opgevolgd en noteerde dan ook fors onder de introductiekoers. Logisch ook, dit bedrijfje was een afsplitsing van de farmareus J&J. Als die Amerikanen er geen geld in zagen, waarom de Belgen dan wel?
De Amerikanen beklagen zich het nu wel een beetje. Het Ierse Shire heeft een overnamebod gedaan waarbij iedereen wint. Het bod lag zo hoog dat zelfs de mensen die kochten bij de beursintroductie kijken naar een mooi rendement. Er is wel een maar, het merendeel van de potentiele winsten zijn nu weggelegd voor de overnemer.

De groeiers

Misschien dan beter eens kijken naar biotechnologiebedrijven die niet worden overgenomen en toch een mooi rendement laten zien. Het bedrijf Ablynx is zo eentje. Volgens dit artikel uit de krant de Tijd hebben ze hun eerste positief testresultaat geboekt. Fantastisch nieuws inderdaad. Alleen Tigenix had ook goede testresultaten, meer zelfs hun product was officieel een medicijn. Ik zeg niet dat Ablynx dezelfde weg op gaat, ze hebben een grotere cashvoorraad dat Tigenix, maar het is altijd opletten geblazen.

De winst?

Tot hiertoe zijn de aandeelhouders van biotechnologie bedrijven altijd winnaars bij de bedrijven die overgenomen worden. Onlangs ook Crucell. De bedrijven die worden overgenomen zijn echter vaak net die bedrijven waarbij de grootste onzekerheid bestaat over het product. Als je dus uw portefeuille wilt verrijken met biotechnolgoie loont het de moeite om goed rond te kijken. Focus op bedrijven met voldoende cash en een veelbelovend product. Ofwel worden ze overgenomen ofwel hebben ze voldoende munitie om het gehele goedkeuringsproces uit  te zitten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten