maandag 13 augustus 2012

Pin It


Get Gadget

Telenet vindt zichzelf een koopje



 Drastische maatregelen bij Telenet

 
 
Het Mechelse telecombedrijf Telenet gaat niet BASE overkopen maar zichzelf. Althans dat valt op te maken uit een conference call van het bedrijf. Telenet zal nog maar eens extra schulden op zijn balans laden met als doel bijna 4,5 keer de jaarlijkse cashflow te lenen. Om u een idee te geven, de meeste bedrijven vinden 2,5 een mooie multiplicator. Maar Telenetbeleggers zijn nu eenmaal verzot op schulden. En er komen er dus nog eens 700 miljoen bij tot in totaal 3 miljard euro schuld.
Met de schulden, die mogelijk zijn door de stabiele cashflows van het bedrijf, verwent Telenet namelijk al jaren zijn aandeelhouders. Het keerde ieder een stuk kapitaal uit via fiscaal voordelige kapitaalsverminderingen.Dit jaar krijgt de aandeelhouder 1 euro dividend en 3,25 euro kapitaalsvermindering.
De schulden die nu worden aangegaan zijn echter niet bedoeld om volgend jaar een dividend uit te keren maar om zichzelf voor een deel op te kopen. Het bedrijf lanceert een openbaar bod op al zijn uistaande aandelen en zal maximaal 18,2% van zichzelf opkopen. In september wordt dit gelanceerd maar hier volgt reeds nu een woordje uitleg voor wat dit betekent voor u als aandeelhouder.

Openbaar overnamebod

Iedereen met aandelen Telenet mag die binnenkort aanbieden voor 35 euro. Dat bedrag zal echter nog dalen met het dividend dat eind augustus wordt uitbetaald. U krijgt dus 31,75 euro per aandeel Telenet. Het bedrijf zal alle aandelen kopen tot ze 18,2% heeft. Dat wilt zeggen dat als u 100 aandelen hebt en u biedt ze allemaal aan dan zal u alleen ze allemaal verkocht krijgen indien minder dan 18,2% van het kapitaal zijn aandelen aanbiedt. Om u gerust te stellen, de grootaandeelhouder Liberty Global zal niet meedoen met deze operatie waardoor de kans groot is dat u bijna al uw aandelen zal kunnen aanbieden. Maar meer nieuws daarover in september.
Stel dat u al u aandelen kwijt bent geraakt krijgt u geen 100 maal 31,75 euro. Openbare overnamen boden worden door onze Belgische fiscus aanzien als roerende inkomsten, u zal dus 21% roerende voorheffing moeten betalen. Het totaal bedrag per aandeel dat u krijgt is dus 25,0825 euro. Ter informatie, de koers is vandaag 35,30 euro. Indien u vandaag een aandeel Telenet koop heeft u wel nog recht op het dividend maar in feite doet u zich verlies. Nu kopen om winst te maken is te laat.

Wat met de huidige aandeelhouders?

Mensen die aandelen Telenet hebben zullen die vooral hebben gekocht voor het dividend. Echter dat dividend valt weg. Omdat de balans nu volledig is uitgemolken is er geen ruimte meer om veel geld uit te keren. Daarom schrapt men het dividend zodat men kan beginnen aan schuldafbouw. Geen dividend betekent dat Telenet u alleen nog geld kan opbrengen indien het aandeel stijgt. Telenet heeft wel aangekondigd dat het bedrijf nog af en toe delen van zichzelf zal gaan opkopen in de toekomst, maar hierover is niets concreets.
In feite pleegt Telenet een hold up voor de kleine belegger. U betaald roerende voorheffing op de overnameboden en u krijgt geen dividend meer. Het advies is dan ook simpel, verkoop uw aandeel. En niet in september maar nu reeds op de beurs. U kan nog wachten tot dat u het dividend krijgt eind augustus maar op lange termijn is dit aandeel dood. Het is duidelijk dat Liberty Global, die 60% zal beheren na de operatie, als doel heeft om Telenet volledig in te lijven. Dit niet door een gewone overname te doen, waarbij de kleine belegger wel direct zijn geld krijgt, maar door het bedrijf traag zichzelf te laten opkopen. U hoeft het aandeel dus niet bij te houden voor de overnamepremie, die ligt nog ver in de toekomst en Liberty Global zal die wel zo laag mogelijk houden. 

De conclusie is simpel maar pijnlijk, Telenet is niet langer een goede huisvader aandeel. In feite is het dat gezien zijn enorme schuldenberg nooit echt geweest. Met een negatief eigen vermogen en een grootaandeelhouder die alleen aan zichzelf denkt blijft u best ver uit de buurt van dit aandeel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten