vrijdag 9 september 2011

Overnamebod van 36 euro per aandeel Omega Pharma

Ik ben de Alfa en de Omega



Deze uitspraak lijkt wel op het lijf geschreven van Marck Coucke. De topman noemt zijn bedrijf Omega Pharma en is alom tegenwoordig. Niet alleen binnen de bedrijfswereld maar ook in de media. Wat je ook van hem persoonlijk vindt, de man heeft talent. Zijn bedrijf haalde 850 miljoen euro omzet in 2010. Hieruit puurde hij een winst van 70 miljoen euro. Het bedrijf is actief in de verkoop van allerlei producten die vooral gericht zijn op persoonlijke hygiëne. De producten worden exclusief verkocht bij de apotheek. Een defensieve sector dus. Toch is Omega Pharma geen defensief aandeel. Omdat Coucke droomt van groei neemt hij soms beslissingen die tijdelijk kunnen wegen op de winst. Of schept hij verwachten die achteraf dan niet uitkomen of slechts met veel moeite worden behaald. Hierdoor is het aandeel vaak zeer volatiel. Op en neer maar uiteindelijk wel meestal om hoog. Het verhaal is alom gekend, mensen die intekende op de beursgang eind vorige eeuw hebben een mooie winst geboekt. Nu lijkt de beurscarrière van dit bedrijf dus voorbij. Is dit een ramp voor de aandeelhouder? Het bod geeft 36 euro per aandeel. Dit komt neer op ongeveer 12 keer de winst per aandeel. Zowel de huidige winst, in 2010 als de verwachte winst. De analisten gingen er wel van uit dat de winst ging stijgen over de komende jaren. Waardoor het bod plots mager blijkt maar hier is voorbehoud bij nodig. Zoals duidelijk te zien is bij de winstevolutie groeit het bedrijf niet altijd even standvastig. Een economische crisis is voldoende om de winst weer lager te sturen. Qua Koers winstverhouding is het bod dus niet zo slecht.










Waardering

Een overname wordt vaak bekeken aan hoeveel keer de EBITDA wordt betaald. Bij een overname krijgt de overnemer in theorie toegang tot de volledige kasstroom van het bedrijf. Hierbij wordt dus niet gekeken naar belastingen of schulden aangezien deze op een hoger niveau dan het overgenomen bedrijf kunnen worden betaald. Bij een overname neemt de overnemer ook de schulden over. Er wordt dus gekeken naar de marktkapitalisatie(koers maal aantal uitstaande aandelen) plus de nettoschuld( kasmiddelen min de totale uitstaande schuld), dit noemt men de bedrijfswaarde. Deze bedrijfswaarde gedeeld door de EBITDA geeft een idee hoelang het duurt alvorens de overnemer het bedrijf terugverdiend. Bij een bod van 36 euro komt de EV/EBITDA neer op 9, wat wilt zeggen dat het bedrijf zichzelf terugbetaald op 9 jaar. Dit wordt als redelijk aanzien.
Ieder bedrijf heeft ook een boekwaarde, de theoretische waarde van ieder aandeel indien het bedrijf al zijn activa verkoopt en zijn schulden aflost. Deze boekwaarde komt dus overeen met het eigenvermogen van het bedrijf. Indien een overnemer meer betaald dan de boekwaarde moet deze goodwill betalen, dit is een ontastbare vorm van waarde. Bijvoorbeeld de merknamen die Omega Pharma bezit,de waarde hiervan is onmeetbaar maar bestaat wel. De boekwaarde per aandeel Omega Pharma was 28,43 euro in 2010. Aangezien het bedrijf winst maakt stijgt deze boekwaarde ieder jaar. De overnameprijs komt neer op 1,3 keer de boekwaarde. Dit oogt mager maar de boekwaarde van Omega Pharma is volgens veel waarnemers te hoog. Er staat voor een half miljard euro ontastbare waarde op de balans van het bedrijf. Deze zijn voornamelijk afkomstig van de overname van andere bedrijven en vertegenwoordigen dus overgenomen merken alsook marketing investeringen in bestaande merken. Zolang de merken goed blijven verkopen is er geen enkel probleem, anders dreigen er afschrijvingen. Dit kan leiden tot een lagere boekwaarde per aandeel. De waardering is niet royaal maar lijkt dus best verteerbaar. Om het simpel te zeggen, aan 36 euro zou ik zelf geen aandelen Omega Pharma meer kopen. Hier een overzicht van de waardering van het aandeel aan enkele koersen.


 

Alternatief?

De aandeelhouders willen graag een zo hoog
mogelijk bod, is een hoger bod te verantwoorden? Indien het bedrijf erin slaagt om zijn omzet te doen groeien alsook zijn winst en er geen afwaardering van de goodwill noodzakelijk is dan is dit bod inderdaad mager. Is het echter zo dat dit bedrijf een groeibedrijf is? Meermaals wordt dan verwezen naar het potentieel omzetverlies indien het bedrijf niet langer de generische geneesmiddelen van Eurogenerics mag verkopen. Vanaf 2014 kan dit het bedrijf 180 miljoen euro omzet en 20 miljoen EBITDA kosten. Niet bepaald een rooskleurig vooruitzicht voor verdere groei. Naast de reeds besproken goodwill is er nog een probleem met de balans van het bedrijf. Er staan namelijk veel schulden op. Ten opzichte van het eigen vermogen is de schuldgraad 42%, wat nog lijkt mee te vallen maar wederom de waarschuwing dat het eigen vermogen mogelijk te hoog is ingeschat. In verhouding met de EBITDA krijgen we het alarmerende cijfer van 2,3. Indien het bedrijf twee jaar lang al zijn bedrijfscashflow opzij zet dan nog zijn niet al zijn schulden afbetaald. Deze hoge schuldgraad kan een rem zijn op de toekomstige groei. Omega Pharma heeft best wat waarde, de OTC markt groeit. Echter het bedrijf heeft ook zijn nadelen. Het bod lijkt laag als er wordt gekeken naar de bonus ten opzichte van de laatste koers, alsook de koersen in het verleden. Laat ons stellen dat de heer Coucke wel zeer opportunistisch te werk is gegaan. Een tegenbod wordt er niet verwacht, daarvoor is de onzekerheid te groot. Een bod van rond de 38 euro had van meer respect naar de aandeelhouder toe getoond. Het bedrijf op de beurs laten leek in mijn opinie het beste voor de aandeelhouder. Er is een jaarlijks stijgend en mooi dividend, er zit belofte in de pijplijn en de waarderingen zijn niet excessief. Aan de huidige koersen is de echte grote koerssprong echter niet voor morgen.  

Conclusie

Deze keer pakt Coucke de overwinning
De aandeelhouder mag terecht morren over dit bod, dit gebeurd ook door enkele grootaandeelhouders. De kans dat het bod dus faalt is reëel. Op dat moment zit je met de onzekerheid wat de toekomst van Coucke bij het bedrijf is. Dit kan de koers negatief beïnvloeden, meteen ook de reden waarom de huidige koers zo ver onder de 36 euro noteert. Voor mensen die gekocht hebben aan koersen boven de 36 euro raad ik verkopen aan, winst zal je er niet meer op maken. Voor mensen die reeds een mooi rendement hebben, er werd in maart 2009 minder dan 20 euro per aandeel betaald, raad ik ook aan om te verkopen. Er zijn betere koopjes te vinden op de beurs. Mensen, zoals ik, die met een rendement van 25% zitten zou ik afwachten aanraden. Het bod zelf wordt pas in 2012 verwacht, zolang de prospectus er niet is zal de koers onder de 36 euro blijven parkeren maar ook niet meer onder de 34 euro gaan. In de tussentijd kan er nog een moeilijke herziening van de voorwaarden gebeuren zoals bijvoorbeeld een extra dividend of toch een prijs van 37 euro. Maar verwacht niet om uit dit aandeel nog grote winsten te puren.
Read more ...