woensdag 28 december 2011

NIBC, een nieuwe telg in spaarland.


Er is een prijsbreker geboren


Op kerstdag is Jezus geboren, op nieuwjaar wordt NIBC geboren. Deze internetspaarboek verovert meteen ons aller harten met een hoge rente op de spaarboekjes. 3% voor geld dat er 1 jaar op staat, netto is dit. Voor mensen die niet zo trouw zijn bieden ze 2% aan. Niet meteen de renten waarvan je achterover valt maar binnen het krenterig spaarboekjes land is dit wel de top.

Bij hoge rentes moet er meestal een klein alarm afgaan in de hoofden van de mensen. De laatste prijsbrekers, genre Kauphting en Citibank, zijn er niet bepaald goed van af gekomen. En ja NIBC is een gelijkend verhaal. Zijn kredietrating staat één trapje boven rommel, dat wilt zeggen dat men investeerders afraad om te investeren in dit bedrijf. Voor spaarders gelden er echter andere regels. Indien het fout gaat spelen er garantiefondsen van de overheid. Aangezien het hier gaat om een Nederlandse bank krijgt u 100.000 euro maximaal terugbetaalt van de Nederlandse staat indien het fout gaat.

Wat krijgt u in de plaats? Zoals gezegd, een hogere rente. Maar is het sop de kolen waard? In mijn ogen niet. Op de tweede plaats staat Rabobank.be. Dit is een dochter van de Rabobank, ook uit Nederland, met rating AA+. Niet slecht voor een bank vandaag de dag. Dit biedt in mijn ogen een betere mix tussen rendement en veiligheid. Het gaat hier trouwens om spaarboekjes. Mensen die springen en vliegen voor die 0,5% meer vind ik verkeert bezig. Indien je uw geld echt wilt laten opbrengen, stap dan in obligaties of aandelen. Een spaarboekje wilt zeggen dat je het geld meteen nodig hebt en het vooral niet wilt verliezen. Indien NIBC failliet gaat, of in de problemen komt, vervallen beiden voorwaarden meteen. Dit allemaal voor 0,5% meer?

Internetbank?

Niets tegen internetbanken natuurlijk, of tegen de kleine bankjes. Maar de rompslomp is toch wel groot. Indien ze hun rente aanpassen bent u bijna verplicht om mee te verhuizen. Indien u altijd iedere nieuwe prijsbreker volgt verhuist u bijna maandelijks van bank. Dit is niet de bedoeling aangezien de meeste prijsbrekers vooral uitpakken met een hoge getrouwheidspremie. Deze premie krijgt u pas indien uw geld 1 jaar op de rekening staat. Bij NIBC en sinds kort ook bij Rabobank is de regel wel iets aangepast. Geld dat u stort in januari brengt reeds getrouwheidspremie op in december van dat jaar. Maar voor iedere andere 'prijsbreker' geldt dat u deze getrouwheidspremie pas in december van het kaar daarop krijgt uitbetaald. Twee jaar wachten op je geld, en dat voor een halve percent meer?
 
 
Hoppen van links naar rechts met spaargeld is niet mijn ding. U zal toch altijd klant blijven bij minstens één bank met kantoren, al is het maar voor uw lening. En dan bent u klant bij één of twee kleine banken voor de spaarrekening en waarschijnlijk heeft u bij elk ook een bankkaart. Dan nog klant bij BinckBank voor de beleggingen en voor u het weet heeft u meer banken dan dat u rendement heeft. Mijn advies is, ga voor eenvoud. Neem één bank waarbij u alles doet en dan één van de kleinere banken voor de spaarrekening. Zo blijft het allemaal beheersbaar. En wilt u een hoger rendement, koop dan bedrijfsobligaties.
 


Conclusie: Ja er is weer een nieuwe prijsbreker. Indien u de moeite wilt doen, beperk uw bedrag zeker tot onder de 100.000 euro en doe het alleen met geld dat u niet nodig heeft. Concreet krijgt u per 100 euro op de getrouwheidsrekening die u in januari stort 3 euro in december 2012. Let wel op, de bank zelf is nog niet open en het is enkel en alleen een internetbank. Indien u op zoek bent naar een veiliger alternatief raadt ik u Rabobank.be aan.


Read more ...