maandag 20 september 2010

Koop je winkelkarretje: Jupiler

Een simpele, maar vaak effectieve, tip is om te kopen wat andere kopen. Uw buurman is tevreden van zijn wagen, dan is de kans groot dat u dezelfde wagen koopt. Op de beurs zou dit ook gelden, aandelen kopen die iedereen koopt. Dit werkt zeker en vast maar ik ga voor een andere aanpak. Koop aandelen van bedrijven waarvan u koopt.
Het is een feit dat bepaalde bedrijven veiliger zijn dan andere. Bedrijven die producten produceren die veel gekocht worden zijn vaak gezonde bedrijven die je moet hebben in iedere defensieve portefeuille. Vandaar deze rubriek waarin we iedere week een blik werpen in ons winkelkarretje.

Bier geeft plezier!

Laat ons beginnen met een typisch Belgisch product. Bier. De wereldwijde biermarkt groeit nog altijd, dat is het goede nieuws. Toch daalt de westerse biermarkt ieder jaar. Voor de veiligheid op de wegen is dit een goede zaak, voor de brouwers een beetje minder. Om te groeien moeten ze actief zijn in de Groeilanden zoals China, Brazilië en andere India’s.
In de Belgische winkelkarretjes ligt er meestal Jupiler. In de meeste Amerikaanse karretjes ligt er Budweiser. De Brazilianen laden vooral Brahma in. Achter deze merken gaat echter dezelfde multinational schuil, de lokale biertrots AB Inbev.

Te duur?

Na de, geslaagde overname, van Anheuser–Busch is het Belgische Inbev de grootste brouwer ter wereld. Met meteen ook een enorm grote blootstelling aan de groeimarkten. Dit, samen met enorm hoge marges, heeft er voor gezorgd dat dit bedrijf een fantastisch beursjaar er op zitten heeft. Van ongeveer 7 euro naar ongeveer 43 euro gaan in enkele jaren tijd is gewoon super. De vraag die we echter moeten stellen na deze enorme opgang is of er nog rek op zit?
De omzet van dit bedrijf groeit slechts matig. De neergang in het Westen doet de groei in de andere regio’s teniet. De winst daarentegen groeit wel nog altijd gestaag. Kosten besparen is de hobby van het management van dit bedrijf. Vandaar dat er op vlak van winst per aandeel nog altijd groei is. Toch is hier een kanttekening te maken.
De gehele biersector maakt een consolidatie mee. AB Inbev zal zich hierin moeten mengen, de vrees bestaat dus dat er nog een grote overname komt. AB Inbev heeft getoond dat ze overnames kunnen slikken en laten renderen, maar er staat op dit moment nog altijd enorm veel schuld op de balans.

Alternatieven



De marktleider kopen is altijd een veilige strategie. Deze bedrijven hebben getoond dat ze het kunnen om winst te maken, om de beste te zijn. Echter marktleiders kunnen worden aangevallen. Daarom is het ook noodzakelijk om naar de uitdagers te kijken. In dit geval het Nederlandse Heineken.
Indien de groei er inderdaad uit is, moet je dan meteen een aandeel verkopen? Wel nee. Bedrijven die niet groeien maar ook niet drastisch krimpen kunnen nog altijd een meerwaarde vormen in uw portefeuille. Hiervoor moet je vooral naar de “extra’s” kijken die deze bedrijven uitdelen aan hun aandeelhouders. Een hoog dividend, inkoop eigen aandelen en anders van dit fraais. AB Inbev, gecontroleerd door enkele families, heeft echter geen dividendrendement om van achter over te vallen en heeft niet de financiële slagkracht om massaal veel aandelen in te kopen.
In dit geval raad ik dus aan om AB Inbev niet koste wat het kost te kopen. Er zijn binnen de biersector en binnen de consumentensector voldoende alternatieven. Leg dus die blikjes eventjes opzij in uw kar en ga op zoek naar andere, sterke, merken.
Read more ...

Ook voor u een beetje biotechnologie?

Een biotechnologie bedrijf is een bedrijf dat op zoek is naar nieuwe medicijnen. Dat dit veel kapitaal vergt is logisch. Je heb nood aan onderzoekers, testpersonen,grondstoffen en vooral veel tijd. Om dit te financieren noteren heel wat van dit type bedrijven op de beurs. Dit nis zeker niet zonder risico.
Om te beginnen is onderzoek naar medicijnen zeer onzeker. Zal het product werken? En indien het werkt hoeveel omzet zal het halen? Hoe snel zal het die omzet halen?
Allemaal vragen waarop zelden of nooit een pasklaar antwoord op is te vinden. Toch valt er grof geld te verdienen. Indien alles meezit bij een biotechnologiebedrijf zijn het echte goudmijnen. Maar zijn deze aandelen voer voor iedere belegger?

De tegenvallers

Laat ons positief beginnen. Enkele maanden geleden was Tigenix het verst gevorderd van al de biotechnologie bedrijven in dit land. Het bedrijf had een product dat werkte, dat klaar stond om geproduceerd te worden en dat actief was in een nichemarkt zonder al te veel concurrentie. Met andere woorden, de dollar tekens schitterde al in de ogen van de beleggers. Het leek een veilige investering op weg naar immense rendementen. Tot dat…
Om het kort te houden, Tigenix mag de eerstkomende vijf jaar hun producten niet verkopen op de Amerikaanse markt. Dit betekent dat het bedrijf minder omzet zal draaiden dan verwacht en dus ook minder kans heeft om winstgevend te zijn. Het gevolg laat zich raden. Het bedrijf nadert het einde van zijn cashvoorraad en de beurskoers test de laagste regionen af.

De meevallers

Tigenix leek veilig maar was het niet. Dat is zowat de gouden stelregel bij biotechnologie bedrijven, je kan de toekomst niet voorspellen. Movetis was kort na zijn beursgang begin 2010 een slecht aandeel. Het zakte, werd door niemand opgevolgd en noteerde dan ook fors onder de introductiekoers. Logisch ook, dit bedrijfje was een afsplitsing van de farmareus J&J. Als die Amerikanen er geen geld in zagen, waarom de Belgen dan wel?
De Amerikanen beklagen zich het nu wel een beetje. Het Ierse Shire heeft een overnamebod gedaan waarbij iedereen wint. Het bod lag zo hoog dat zelfs de mensen die kochten bij de beursintroductie kijken naar een mooi rendement. Er is wel een maar, het merendeel van de potentiele winsten zijn nu weggelegd voor de overnemer.

De groeiers

Misschien dan beter eens kijken naar biotechnologiebedrijven die niet worden overgenomen en toch een mooi rendement laten zien. Het bedrijf Ablynx is zo eentje. Volgens dit artikel uit de krant de Tijd hebben ze hun eerste positief testresultaat geboekt. Fantastisch nieuws inderdaad. Alleen Tigenix had ook goede testresultaten, meer zelfs hun product was officieel een medicijn. Ik zeg niet dat Ablynx dezelfde weg op gaat, ze hebben een grotere cashvoorraad dat Tigenix, maar het is altijd opletten geblazen.

De winst?

Tot hiertoe zijn de aandeelhouders van biotechnologie bedrijven altijd winnaars bij de bedrijven die overgenomen worden. Onlangs ook Crucell. De bedrijven die worden overgenomen zijn echter vaak net die bedrijven waarbij de grootste onzekerheid bestaat over het product. Als je dus uw portefeuille wilt verrijken met biotechnolgoie loont het de moeite om goed rond te kijken. Focus op bedrijven met voldoende cash en een veelbelovend product. Ofwel worden ze overgenomen ofwel hebben ze voldoende munitie om het gehele goedkeuringsproces uit  te zitten.
Read more ...