zondag 19 september 2010

De beurs niet voor iedereen?


Het is een opvatting bij veel mensen dat aandelen een exclusief voorrecht zijn voor de rijken. Of dat je alleen maar geld kan verdienen op de beurs door te werken met moeilijke, gevaarlijke instrumenten. Erger, dat de beurs een oord van verderf is waar de gewone spaarder zo ver mogelijk van weg moet blijven. En als u toch de stap zet richting de beurs moet u op zijn minst naast het beursgebouw wonen. Tijd voor de realiteit.

Ook voor de kleine portemonnee


  1. Iedereen kan beleggen. De meeste Belgen hebben toegang tot hun geld via het Internet en beschikken over een effectenrekening. Met deze twee zaken, die vaak gratis zijn bij uw bank, hebt u voldoende om te beginnen. U heeft natuurlijk ook nood aan een zeker startkapitaal. Iedereen heeft startkapitaal. Hoeveel dat bepaalt u natuurlijk zelf. Maar als u zich houd aan de volgende stelregels heeft u een goede maatstaf.

  2. Investeer alleen wat je kan missen. Het lijkt logisch maar toch vergeten veel mensen dit. Aandelen hebben geen minimumwaarde. Dit betekent dat je niet ten alle tijden uw inleg kan terug krijgen. Als je dus voor grote kosten staat is de beurs niet echt iets voor jouw.

  3. Investeer alleen wat je hebt. Nog een eenvoudige regel. Begin niet met te lenen voor aandelen. Laat dit maar over aan de professionele beleggers. Gebruik spaargeld dat je niet meteen nodig hebt.

  4. Investeer alleen wat u kan terugverdienen. Vergelijk dit met een casino. Als je 1000 euro vergokt moet je al snel weer 1000 euro inzetten. Hou rekening met uw maandelijks inkomen en met hoeveel u maandelijks kunt sparen om te bepalen hoeveel u jaarlijks durft te verliezen.


Stel dat u bepaald dat u 10.000 euro kan missen betekent dit nog niet dat u op één dag dit alles moet investeren. Spreid investeringen altijd in de tijd. Indien de beurs daalt koopt u later gewoon goedkoper bij. Indien de beurs stijgt zal u opzoek moeten gaan naar goedkope aandelen of laat u gewoon het geld tijdelijk staan op een spaarrekening. Het is bewezen dat gespreid beleggen in tijd u een hoger rendement oplevert.

Aandelen brengen niets op, turbo’s moet je kopen!

Indien u familie of vrienden hebt die opschept over zijn beursprestaties moet u niet jaloers zijn. Ofwel leven die mensen achter hun pc ofwel nemen ze onverantwoordelijk risico’s. Aangezien wij vooral willen beleggen om ons leven aangenamer te maken zijn we op zoek naar iets anders.
Om te beginnen, aandelen zijn veiliger dan turbo’s. Bij beiden is het verlies maximaal 100%, maar de kans dat een aandeel naar nul gaat is kleiner. Plus indien de koers wat achterop blijft geniet u bij de meeste aandelen nog van een dividend.
Vervolgens zijn warrants, opties en andere trackers gewoon ook ingewikkeld. Een aandeel is een deelbewijs in een bedrijf dat u recht geeft op een deel van de winst. U bezit dus, simpel gezegd, een stuk van het bedrijf.  
En nu u moet niet hele dag voor de pc zitten om aandelen te kopen of te verkopen. U gaat één keer in de maand achter uw pc zitten en u zal merken dat alles op wieltjes loopt. U kan namelijk werken met limietkoersen. Dat zijn vooraf gesproken orders die automatisch worden uitgevoerd. In feite moet de beurs u dienen en niet andersom. Het is zeker niet de bedoeling om een slaaf van de beurs te worden.

En aandelen brengen heus voldoende op. Indien we kijken naar dividendrendementen merken we al snel dat aandelen meer opbrengen dan spaar of termijnrekeningen. Koppel daaraan nog eens de potentiële koersstijgingen en ons doel is reeds bereikt, een hoger rendement dan op de doorsnee spaarrekening.

De keuze is aan u

Kortom, de beurs is een plek waar iedereen zijn gading kan vinden. U heeft alleen maar geld en tijd nodig. Met tijd bedoel ik vooral tijd van wachten. Op lange termijn wint zowat iedereen op de beurs. Zeker mensen die de juiste keuzes hebben gemaakt. En het feit dat u interesse hebt in aandelen is al meteen een teken dat u al één goede keuze hebt gemaakt. De volgende belangrijke keuze die u gaat maken is welk bedrijf het waard is om uw geld te krijgen. Laat mij u helpen bij die keuze.
Read more ...

De technologie staat goedkoop

Bekijk eens de balansen van de grootste technologiebedrijven. Bedrijven als Apple, Microsoft en HP hebben miljarden euro's op hun bankrekening staan. De meeste van die bedrijven zijn in staat om ongeveer 1/4 van zichzelf op te kopen zonder één dollar te lenen. De reden hiervoor is duidelijk. Technologie speelt in een andere categorie dan ik zeg maar de voedingsindustrie. Vandaag is de Iphone lekker hip, maar morgen kan Nokia eindelijk een nog hippere telefoon(de N8) voorstellen aan het publiek. Dit betekent dat Apple zwaar zal moeten investeren in een nieuwe model. Een risicovolle investering waarvoor banken hun neus ophalen.
Om die reden heeft een bedrijf als Microsoft meer dan 30 miljard dollar cash op de balans en haast geen schulden. Klaar om in te grijpen indien de wereld rondom hun veranderd. Dat de wereld aan het veranderen is staat buiten discussie. Is dat een reden om pessimistisch te zijn voor deze sector?

K/W

Historisch gezien is de technologie sector een groeisegment. Niet iedereen heeft een pc, een smartphone en niet iedereen zit op het internet. Al helemaal niet in de jaren 1990. Toen was een K/W van meer dan 50 niet abnormaal. Toen de internetbubbel spatte betaalde men vlotjes 100 keer de K/W voor bedrijven die vandaag de dag niet meer bestaan. Toen waren beleggers bezig met hun typische kuddegedrag. Toch hebben sommige aandelen van toen de verwachtingen waargemaakt.(Zie later Apple)
Vandaag staat de K/W laag. De reden? Niet dat de markt krimp maar de bedrijven worden aangevallen. Er is nu meer concurrentie dan toen. Dat klopt inderdaad, de bedrijven die in 2003 oppermachtig waren(Nokia bijvoorbeeld) vechten vandaag om te overleven. Alleen Nokia vecht nog steeds om 35% van een enorme markt(de GSM markt). Niet slecht voor een drenkeling. Toch hebben analisten schrik dat de technologie bedrijven hun enorme cash voorraad slecht gaan gebruiken.

De transformatie

Het verschil tussen Apple en Microsoft is simpel. De ene bouwt apparaten, de andere maakt software. Normaal krijg je op een toestel een marge van 5%. Op software spreken we al snel van 35% en meer. Het succes van Apple is dan ook dat ze 50% marge en meer haalt op zijn veel te dure toetstellen. Dit wekt jaloezie op. Een bedrijf als Dell maakt niets zelf, het assembleert alleen maar. Het koopt zijn chips bij Intel, Nvidia, Sony en ga maar door. Uiteindelijk moet het tevreden zijn met 3% marge. De echte macht van Dell is wel dat ze samen met HP bijna de helft van de gehele pc markt in handen hebben. Een markt die groter is dan het BNP van menig Afrikaans land.
Vele kleintjes maken één groot is voor de bouwers van massamaterialen de slogan. Risicovol. Echter deze bedrijven hebben dit jarenlang zo goed gedaan dat ze nu die andere slogan beginnen te ontdekken: "Diensten zijn recurente inkomsten."
Technologie is veel meer dan de PC zelf. Er zit hierin een chip van Intel(bedrijf met 25% marge netto) maar evengoed zit hierin netwerktechnologie van Cisco(marge van 50%). Wat het mooie is, jij betaald ook voor uw internet zelf apart(marges rond de 35%) Het mag dus duidelijk zijn dat de pc bouwers, maar ook de andere hardware bouwers, lonken naar die andere segmenten.

Apple is de eerste die dit doet. het combineert hardware met software. Ze zijn organisch veranderd van een pc bouwer naar een marketingmachine. Microsoft was traditioneel een software maker maar verschiet niet: IBM maakte ooit de eerste pc.
Transformeren houd altijd risico's in. Net de veiligheid van technologie bedrijven(cash om een slecht product op te vangen) smijten ze nu overboord door het geld op te doen aan andere bedrijven. Dell en HP vochten een robbertje rond 3Par en Intel gaf op één week tijd zijn gehele cash voorraad uit aan McAfee en Infineon. Slim? Dat zal de toekomst uitwijzen.

Microsoft
Nog steeds het paradepaardje van de Nasdaq. Historische lage K/W ingegeven door angst voor een nieuwe "Vista" maar bewees met Windows 7 dat ze nog steeds software kunnen bouwen. Worden aangevallen op Office door Google maar lijken stand te houden. Hun uitstap naar de Xbox was niet bepaald een denderend succes , net als hun uitstap naar de MP3 spelers, maar dit bedrijf kan een paar misstappen aan. Echter het groeikarakter is er een beetje uit. Haalt nog altijd enorme marges maar groeit niet sneller dan de markt. Begint een matuur bedrijf te worden. Betaald een dividend sinds 2003. Heeft onlangs aangekondigd om eigen aandelen in te kopen. Meestal het begin van het einde voor ieder bedrijf. Een teken dat de rek eruit is om via overnamen te groeien. Maar ook een teken dat het bedrijf wel nog altijd aandeelhouderswaarde wilt creëren.
Dividend, inkoop eigen aandelen, nog altijd monopoliepositie en goedkoop gewaardeerd. Kopen voor de eeuwigheid.

Apple
Was bijna failliet maar is gered door de verstoten Messias. Meteen ook de grote zwakte van dit bedrijf. Opereert in het topsegment van de wereldtechnologie, de smartphones, de draagbare mini laptops maar heeft ook basis producten zoals de Mac en gewoon muziek en IPod. Combineert robuuste onderdelen(er worden nog altijd bijna 10 miljoen IPod verkocht) met echte marketing gadgets( Ipad heeft marge van 75%). de hoge K/W verantwoord echter niet langer het groeipad. Indien de Ipad een blijver wordt(zoals de Iphone dat werd) zal organisch groeien steeds moeilijker worden. De hoge marges kunnen enkel blijven duren indien ieder product een nieuwe hype kan ontketenen.
Ooit zal de wereld het niet meer slikken dat Jobs zegt wat ze nodig heeft. Als dat moment er komt heeft Apple 50 miljard dollar(indien het pas tegen 2015 gebeurd zelfs bijna 100 miljard) om de shock op te vangen.
Hoge K/W, hoge verwachtingen, berg cash die ligt te slapen => afblijven

IBM
Maakte ooit Typemachines. Is nu de grootste softwarereus ter wereld met diensten aan ieder bedrijf uit de Forbes 100 lijst. Haalt hierop marges waarvan de meeste bedrijven alleen van kunnen dromen. Koopt ieder jaar eigen aandelen in puur omdat het zoveel cash produceert dat de balans anders zou ontploffen. Haalt reeds 50% van zijn omzet uit de opkomende landen en investeert miljarden per jaar in nieuwe afdeling. heeft concurrentie maar die spelen in een andere categorie. Althans tot 2012. HP en Dell hebben ook voldoende cash om zichzelf een mini IBM samen te kopen en Microsoft en Google hebben ook aandacht voor de bedrijfssoftware markt. Desondanks kan dit bedrijf tegen een shock. Winst per aandeel moet boven de 20 dollar geraken in 2010. De huidige koers schommelt rond de 120 dollar...

Intel
Sla 100 computers kapot en 90% heeft een Intel chip. Slechts 89 zal werken op Microsoft en slechts 28% zal een HP logo hebben. Heeft zijn concurrentie belachelijk gemaakt en staat zo sterk op de PC markt dat het zijn groeistatus heeft verloren. Indien morgen de PC markt crasht kan het geen marktaandeel inwinnen van de concurrentie, het heeft heel de markt reeds. Kijkt daarom naar de andere markten maar moet toegeven dat het te traag en te laat is. Geen enkele gsm noch mini laptop draait op Intel op dit moment. De reden? luiheid van deze mastodont.
Gelukkig hebben ze de koers omgedraaid. Sinds kort zijn ze marktleider in de laptop markt geworden en Nokia gaat hun chips inkopen. Verder zijn ze nu wel bereid om hun nek uit te steken en nieuwe dingen(los van ieder jaar een nieuwe super chip) uit te vinden. Een gsm chip die meteen geheugen met opslag combineert bijvoorbeeld. Of de zogenaamde trippel chip. Ontvangen, denken en opslaan in één chip. Indien dit lukt ligt een nieuwe miljarden markt open voor hun. Het leuke is, ze zijn geliefd door iedereen. Ze hebben geen ambitie buiten de chipmarkt waardoor iedere andere technoreus er mee wilt samenwerken.
Had een berg cash en deelde hiermee een dividend uit. Smijt nu het roer om. McAffee is beveiligingsoftware... Mogelijk krijgen ze hierdoor problemen met als ze inderdaad ook een software reus willen worden. Maar hebben de pc bouwers een alternatief?
Monopolisten moet je niet bestrijden, je moet ze in portefeuille hebben.

Dell
Gerund door een naamgenoot en stichter. Zoveel cash dat het zichzelf kan overnemen. Echter die buur, HP, heeft meer cash. het eeuwige verhaal van de twee strijdende broeders. Dell is de zwakkere en kan de strijd niet winnen. Spelen al jaren haasje over in de pc markt maar hierdoor staat Dell(dat kleiner is) veel zwakker in de nieuwe markten. HP maakt al software, HP heeft al data centrums, HP heeft binnenkort een eigen smartphone en ereader. Dell heeft alleen heel veel ambitie. En geld, maar net niet genoeg geld om een overname strijd te winnen.
Toch is dit bedrijf nog altijd in vorm. Indien het zijn eigen mini laptop in elkaar bokst kan het weer meedoen met de grote jongens in hetgeen wat ze echt kunnen, zo goedkoop mogelijk assembleren. De balans is gezond en de K/W is zo laag dat je haast moet huilen. Een koopje voor mensen die houden van de underdog

Google
Gebruikt u Bling? kent u Yahoo nog? Ja ik heb bling al eens gegoogled. Gegoogled is een woord in het woordenboek. het merk Google alleen is 50 miljard dollar waard volgens velen. Volgens andere is Google geen merk maar een manier van leven. Wilt u ook een stukje van dit leven, koop nu tegen slechts 12 keer de winst. Wel opletten, schoenmaker blijf bij de leest gaat niet op voor dit bedrijf gerund door nerds in een witte jas met grote brillen. Springt op alles wat beweegt(gsm, sociale netwerken, muziek, internet browser, bedrijfssoftware,mailingprogramma's,...) en valt heel vaak hard op de grond. De zoekmachine zelf groeit ieder jaar vlotjes naar nieuwe hoogten. Indien het internet inderdaad zichzelf om de 10 jaar verdubbeld zullen we Google nog eeuwig nodig hebben om hierin orde te scheppen. Toch is hun drang naar nieuwe producten een gevaar. Zeker omdat microsoft klaar staat om Google de genadeslag te geven. Houden.

Ebay

U weet wat ebay doet en u weet dat ze dat goed doen. De echte waarde van ebay is echter pay pal. De snelst groeiende bank ter wereld. Het potentieel van internetkopen is immens, volgens vele waarnemers gaat de internetkoopmarkt groter zijn dan de echte koopmarkt en dit reeds tegen 2020. Nog voor Belgie een regering heeft dus. De grootste rem is echter, de betaling. Creditkaarten zijn uit de mode in Amerika en zijn nooit populair geweest in europa. En hier komt pay pal plots meespelen. Heeft u ooit iets gekocht met Pay pal? Het koste u zeker 19,99 euro. Wat schreef u over? Juist ja 20 euro. Met een potentieel van 500 miljoen gebruikers verdiend Pay Pal enorm veel geld aan al die eenzame centjes.
Ebay is het bewijs dat logisch nadenken werkt. Skype was ook zo een manier van logisch denken. Traden is hun basis en daar blijven ze bij(in tegenstelling tot Google) maar ze proberen dat traden wel aangenamer te maken. Skype was een foutje maar toch. Met Pay Pal zaten ze er knal op. Wie weet wat vinden ze nog uit?
Veilige beleggingen indien je geloofd dat internet de toekomst is.
En wie gelooft dit nu niet
Read more ...