zondag 24 juni 2012

De bouwsector: Op zoek naar groei


Investeren in de bouw

De bouwsector is een cyclische industrie met lage marges. Toch zijn ook hier interessante bedrijven en aandelen op te pikken. Het cyclische karakter is het gevolg van onzekerheid, in tijden dat inkomens en omzetten onder druk staan zullen gezinnen en bedrijven geen grote investeringen doen. En huizen of fabrieken bouwen zijn nu eenmaal grote investeringen. Hierdoor zullen aandelen van bouwbedrijven altijd noteren aan een lage koers winstverhouding. In hoogdagen zal hun winst hoog zijn maar in de herfst zal hun winst onbestaande zijn. Om de cycliciteit van een bouwaandeel wat in te schatten wordt er het best gekeken naar het orderboekje. Dit zijn alle opdrachten die men in de toekomst nog kan uitvoeren. Dit wordt dan omgezet in 'aantal jaren werk'. Wat een simpele maatstaf is. Hoeveel jaren, of maanden, kan het bedrijf met het huidige orderboekje zijn werknemers nog van werk voorzien. Indien dit getal onder de één uitkomt zal het bedrijf nood hebben aan nieuwe orders.
De lage marges zijn een gevolg van enkele typische eigenschappen van de bouw. Er is heel veel risico verbonden met het optrekken van gebouwen. Het respecteren van deadlines, ongevallen, grondstoffen die duurder worden en ga maar verder. Lage marges zijn niet het probleem op zich, maar zorgen er wel voor dat het bedrijf bij de meeste tegenslag in het rood kunnen gaan. Voldoende eigen vermogen en een beperkte schuldgraad zijn dan ook de must.
In conclusie, een goed bouwbedrijf heeft een groot orderbroek, noteert niet te duur, noteert het liefst onder of rond de boekwaarde en heeft best niet te veel schulden. We starten op basis van deze maatstaven onze zoektocht.

CFE

We beginnen dicht bij huis met dit aandeel. CFE is een Belgische groep actief in de bouw van grote projecten zoals onlangs in het Diaboloproject die afhangen van de overheid. Ook de afdeling spoor en wegenbouw haalt het merendeel van zijn orders dankzij overheidsinvesteringen. Dat de overheden besparen heeft natuurlijk een impact op deze afdelingen maar anderzijds is er in veel landen een achterstand en een noodzaak tot grote infrastructuurwerkzaamheden. Het bedrijf laat echter weten dat het orderboekje op een historisch hoog niveau staat. Wat wilt zeggen dat in 2013 tot 2015 er nog voldoende werk zal zijn. Voor 2012 is er meer onzekerheid. Met 2,93 miljard euro in het orderboek heeft het bedrijf echter een stevige buffer.
De winst van het bedrijf schommelt rond de 4,5 euro per aandeel. De koers winstverhouding ligt hiermee rond de 9, wat voor een bouwaandeel in de huidige cyclus terecht is. De winsten nu zijn laag. De boekwaarde van CFE is niet eenvoudig te berekenen omdat dit bedrijf speciaal is. Het beschikt namelijk over een uniek financieel actief, het is voor 50% aandeelhouder van DEME. Dit is een baggerbedrijf dat wereldwijd actief is en het fantastisch doet op vlak van omzet, winst en orderboek. Schattingen op basis van sectorgenoten waarderen DEME op 1,2 miljard euro. Dit maakt dat CFE ongeveer 600 miljoen euro verborgen value herbergt. De huidige marktkapitalisatie ligt eventjes boven de 500 miljoen euro. Qua onder de boekwaarde noteren kan dit tellen.
De schulden dan, deze bedragen 400 miljoen euro en liggen dus onder de waarde van DEME alsook slechts viermaal de bedrijfscashflow.

CFE is geslaagd voor de algemene maatstaven, bedrijfsspecifiek valt er het een en ander op te merken. CFE is in feite een baggergroep waarbij je de bouwactiviteiten er gratis bij krijgt. Dit doet het bedrijf oneer aan, de bouwactiviteiten zijn rendabel en het orderboekje is stevig. De echte groei zit natuurlijk in de baggerafdeling. Alsmaar meer mensen wonen in de buurt van water of kuststroken waarbij de natuur en de cultuur in een permanente strijd zijn en DEME van onschatbare waarde is. Toch noteert het bedrijf tegen een waardering alsof er geen groei meer mogelijk is. Als er eenmaal ook binnen de bouw (nog) betere tijden aantreden zal de waardering en de winst per aandeel in beweging komen hetgeen een hoge return belooft.

Vinci

CFE heeft een grote, Franse, moeder. Ongeveer 46,8% van CFE is in handen van Vinci maar een uitkoopbod wordt niet verwacht in de nabije toekomst. Net als CFE is Vinci een bouwbedrijf met een tikkeltje meer. Om te beginnen is het wereldwijd nummer één in de bouw en dit dankzij vooral een grote aanwezigheid in infrastructuurwerken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit bedrijf afziet op de beurs wegens de perikelen bij de overheden. Maar net als CFE heeft Vinci een geheim wapen: concessies.
Het bedrijf baat tolwegen, luchthavens en parkings uit. Ongeveer 65% van de bedrijfscashflow komt van deze defensieve activiteiten. Want parkeren en rijden zal de mens altijd blijven doen. Dat 16% van de cashflow komt van civiele en private werken kan de pret wel drukken maar die impact hoeft men niet te overdrijven. De nieuwe energiedivisie, die bedrijven leert hoe verstandig om te gaan met stroom, heeft helemaal geen last van de economische cycli.
Tijd om er onze voorwaarden bij te halen. Het orderboek is goed voor 16 maanden werk, wat degelijk is. De waardering hangt onder de 10 keer de winst. De boekwaarde ligt onder de huidige koers, maar met 1,3 keer de boekwaarde betaalt u niet overdreven veel. De schulden liggen wel hoog maar niets onoverkomelijks gezien de hoge en vooral stabiele cashflows.



Ackermans & van Haaren

Niet meteen een bouwbedrijf deze Belgische holding maar toch de moeite om eens te vermelden. Het bedrijf heeft namelijk ook een link met CFE. AvH bezit namelijk die andere 50% van de baggergroep DEME. Indien u wel geloofd in baggeren maar niet in bouwen vormt dit bedrijf dus een goed alternatief. Al moet u er dan ook de andere activiteiten bijnemen. Het gaat dan vooral om een private bank dochter(Bank Delen en Bank Van Breda) en typische holdingactiviteiten zoals investeringen in energie en vastgoed. DEME en de banken zijn wel goed voor 75% van de  winst. Dus indien u gelooft in baggeren en denkt dat bankieren het beter gaat doen dan bouwen dan kiest u beter voor deze holding.

Conclusie

In woelige beurstijden noteert alles goedkoop maar sommige sectoren altijd goedkoper dan een ander. De bouw is zo een sector die altijd zal zakken in de huidige tijden. Wat echter niet wilt zeggen dat er geen kwaliteit is te vinden. Het kaf van het koren scheiden dus. En dat doe je door verder te kijken en te zoeken naar bedrijven die meer te bieden hebben dan gewone bouwactiviteiten. Het Nederlandse BAM bijvoorbeeld is een bouwbedrijf zonder weerga, dit bedrijf heeft dus geen veilige buffers om op terug te vallen. Het Belgische CFE heeft dit wel. Hierboven vindt u drie bedrijven met een link richting de bouwsector, elk hebben ze hun eigen verhaal en toch worden ze te vaak behandeld als eenheidsworst.


Koers
Aandeel
Advies
€ 41,00
CFE
Kopen
€ 34,91
Vinci
Kopen
€ 60,90
Ackermans & van Haaren
Afwachten

Read more ...