woensdag 15 februari 2012

Roerende inkomsten: Hoe worden ze belast?


Roerende inkomsten: Hoe worden ze belast?

Mensen die sparen zullen het geweten hebben dat het crisis is. Niet alleen is de rente op spaarproducten historisch laag, ook allerlei fondsen en aandelen doen het niet al te bijster goed. Hierbij komen ook nog eens enkele belastingsmaatregelen die de regering Di Rupo heeft genomen specifiek voor de spaarder. We gaan deze allemaal voelen ongeacht de manier waarop we sparen.

Di Rupo spaart de spaarder niet

Om te beginnen is de roerende voorheffing opgetrokken, roerende voorheffing betaal je op iedere rente die je ontvangt net zoals je belastingen betaalt op loon. Maar er is meer, vanaf 2012 moet iedereen zijn inkomsten uit roerende goederen aangeven. Net zoals de overheid exact weet hoeveel loon je krijgt willen ze nu ook weten hoeveel geld je haalt uit je kapitaal. Hiervoor moet u geen enkele stap ondernemen, het zijn de banken die dit in orde brengen.
Deze administratieve rompslomp is het gevolg van een tweede maatregel, namelijk dat indien u in één jaar tijd meer dan 20.020 euro verdient aan roerende inkomsten betaalt u 4% extra roerende voorheffing. Deze 4% wordt bij de reeds geldende roerende voorheffing opgeteld tenzij de roerende voorheffing reeds hoger dan 21% was.



Staatsbon november 2011 heeft 15 roerende voorheffing
Spaarrekeningen worden op dit moment belast aan 21%, de inkomsten hierop worden bijgehouden door de overheid. Indien u dit niet wilt kan u beslissen om automatisch 25% roerende voorheffing te betalen, dus de 21% plus de 4% extra heffing. Dit houdt in dat u de overheid geen toegang geeft tot een overzicht van uw inkomsten. Ook voor kasbonnen en obligaties geldt deze regel. U betaalt normaal 21% roerende voorheffing tenzij u niet wilt dat de overheid u inkomsten kent, dan betaalt u 25%. Om dit in orde te brengen neemt u best contact op met uw bank. De staatsbonnen worden ook belast aan 21% en worden behandelt zoals obligaties. Alleen de staatsbon uit november 2011 wordt belast aan 15% roerende voorheffing Indien uw spaarboekje gereglementeerd is, wat de meeste zijn, betaalt u slechts 15% roerende voorheffing en dit alleen op die rente inkomsten boven het vrijgestelde bedrag van 1.830 euro. De bank doet dit wederom automatisch. De inkomsten worden aangegeven en die inkomsten boven het belastingvrij bedrag van 1.830 euro tellen mee bij de bepaling van de 20.020 euro inkomsten uit roerend vermogen maar worden niet extra belast.

Veel mensen hebben ook Tak21 en Tak23 verzekeringen, voor deze verandert er niets. Nog eventjes kort de regels. Indien het product een looptijd heeft van meer dan 8 jaar betaalt u geen roerende voorheffing, indien het product hieraan niet beantwoord betaalt u de 21%. In dit geval tellen de inkomsten ook mee voor de berekening van de roerende inkomsten. Dit kan u vermijden door reeds aan de bron 25% te betalen als roerende voorheffing.
Pensioenfondsen en pensioenspaarverzekeringen zijn niet onderworpen aan roerende voorheffing. Ze tellen ook niet mee bij de berekening van het grensbedrag van 20.020 euro.

Voorbeeld: U heeft een spaarrekening waarop u

1930 euro intresten krijgt. Op de 100 euro boven het vrijgestelde bedrag betaalt u 15% roerende voorheffing of in dit geval 15 euro. U heeft ook een obligatie die u 200 euro intrest geeft. U heeft de keuze, automatisch betaalt u 42 euro(21% roerende voorheffing) en alleen indien u dit aangeeft betaalt u 50 euro(25% roerende voorheffing). Stel dat u in dit jaar ook een kasbon ziet verlopen waarop u over een periode van 6 jaar 20.100 euro intrest hebt bijeen gespaard via kapitalisatie dan betaalt u op dat bedrag 21% of 25% naargelang uw keuze. Indien u telkens voor 21% hebt gekozen zal u merken dat u boven het grensbedrag bent uitgekomen en de overheid zal dit ook merken. Ten eerste is er de 100 euro afkomstig van het spaargeld, ook de 200 euro van de obligatie en de 20.100 euro van de kasbon. U zit er 380 euro boven en hierop betaalt u nog eens 4% intrest. U kan dit doen via de bank of via uw belastingaangifte. Indien u aan de bron 25% had betaalt, dit dan wel op het volledige bedrag, had dit niet nodig geweest.

Omdat dit ingewikkelde materie is en u misschien nog vragen kan hebben, plaats deze gerust in de commentaarbox.
Read more ...