donderdag 9 juni 2011

Iedereen landbouwer!


Archer-Daniels-Midland
Archer-Daniels-Midland

 Archer-Daniels-Midland

De voedselprijzen zijn aan het stijgen. Dat is logisch. Iedereen moet eten en we zijn steeds met meer. En mensen eten ook altijd maar meer en beter. We kennen het verhaal. Een koe is duurder om te ‘kweken’ dan een kip en paardenvlees is al helemaal belastend voor de natuur. Dus meer vraag en dus moet ofwel het aanbod omhoog ofwel de prijs. Aangezien het aanbod verhogen lastig is, we kunnen nu eenmaal geen grond bij toveren, is het vooral de prijs die stijgt. Als belegger moet je hiervoor oppassen. Inflatie creëert gevaar indien bedrijven er niet in slagen om de extra kosten door te rekenen. Maar het creëert ook kansen. Want als de prijs van bijvoorbeeld ijzererts stijgt dan stijgt toch ook de winst van de mijnbouwbedrijven?
Inderdaad dat is logisch, ware het niet dat ijzererts een daling van de vraag kan kennen indien de economie instort. Hetgeen minder het geval is voor voedingsprijzen. Mensen blijven nu eenmaal eten, ook als het slecht gaat.

Hoe kan je nu als belegger profiteren van stijgende voedingsprijzen? Wel je kan natuurlijk je tuin ombouwen tot een aardappelveld. Wat ook helpt zijn bedrijven die leveren aan de landbouwsector. Denk hier aan producenten van zaden, van meststoffen en van insecticiden. Maar die profiteren slechts onrechtstreeks van de stijgende prijzen. Wil je rechtstreeks gaan dan zijn de landbouwbedrijven de weg die je moet bewandelen.
Dit houd risico’s in natuurlijk. Als de oogst tegenvalt mogen de prijzen nog zo hoog zijn, het bedrijf zal geen of minder winst maken. Als het weer tegenzit, als er onteigeningen zijn en als er ziektes uitbreken dan zal je wederom als belegger het hard te verduren krijgen. Deze sector lijkt dus defensief maar is het niet. Hij is offensief en daarom alleen voor mensen die tegen een stootje kunnen.


Het bedrijf dat we uitkiezen noteert in dollar waardoor je ook rekening moet houden met wisselkoersen. Wil je het dichter bij huis houden dan is Sipef, noteert op de Brusselse beurs, ook een goede belegging. Maar die produceert alleen palmolie, waardoor je dus volledig overgeleverd bent aan de prijs van palmolie. Archer-Daniels-Midland daarentegen is actief in meerdere sectoren. Om te beginnen produceert het tarwe. Een basisproduct binnen de landbouw. En ook binnen het voedingspatroon van de meeste mensen. Wat meer speculatief is de productie van bio-ethanol. Dit is vooral in de Verenigde Staten een populaire groende brandstof. Groen in die zin dat het gemaakt wordt op een zo CO² neutrale manier. Met de steeds stijgende olieprijzen en de groeiende aversie tegenover kernenergie zullen groene elektriciteitsprojecten aan belang winnen. Deze sector beweegt echter iedere dag waardoor het moeilijk valt te voorspelen of de biobrandstoffen afkomstig gaan zijn uit algen, graan of koolzaad.
De groep investeert permanent in nieuwe gronden, steeds betere distributie eenheden en verwerkingsfabrieken. Dit is goed en noodzakelijk. Landbouw is een ster versnipperde sector. De huidige tendens is ook dat de marges steeds kleiner worden. Misoogsten, import en export verboden en andere tsunami’s zorgen ervoor dat niet ieder landbouwbedrijf deze crisis overleeft. Dit opent overnamedoelen voor de sterken, en als wereldleider in Bio-Ethanol en in graan en andere zaden is ADM inderdaad één van de sterkeren. De schuldgraad is redelijk hoog, bijna 80% van het eigen vermogen, waardoor het inderdaad een risicovol aandeel is.

De fundamenten van het bedrijf zijn dus gezond. Groeiende vraag, expansie, marktleider,…Als we naar de cijfers kijken is het verhaal ook positief. Er was 3 dollar winst afgelopen jaar, er wordt 3,3 dollar verwacht voor dit jaar. De koers schommelt rond de 30 dollar, slechts tien keer de winst betaald u dus. Dit terwijl de omzet stijgend is. Echter de marges kunnen wel onder druk staan.
Voor het dividendrendement hoef je het niet te doen, de waardering zelf is wel interessant waardoor dit aandeel wel eens positief kan verrassen.

Dit is een aandeel voor ofwel de hele lange termijn, waarbij u als het ware het aandeel gebruikt als indekking tegen voedselinflatie,  of voor de korte termijn waarbij u inspeelt op de vele koersschommelingen. De huidige dollar/euro koersen zijn op lange termijn mogelijk ook interessant waardoor dit aandeel in mijn opinie koopwaardig is voor de belegger die wat meer risico aankan.

Concreet: We geven tien keer de winst van afgelopen boekjaar, dus 30 dollar per aandeel en we blijven zitten tot al zeker de kwartaalcijfers. Kunnen die positief verrassen(cijfers in augustus) dan herevalueren we dit bedrijf.
Read more ...