maandag 29 november 2010

Geen paniek!


Heeft u vandaag al eens een blik op de beurzen geworpen? Het ziet er allemaal zo rood uit, zo dalend. Een eerste reactie zou nu kunnen zijn om naar de uitgang te lopen, de massa te volgen. Indien er inderdaad brand uitbreekt is dit een goede reactie, om de uitgang te zoeken, echter de massa blind volgen is nooit een goed idee.

Enorm veel aandelen zijn gestegen het afgelopen jaar, tot ongekende hoogtes. Denk maar aan Bekaert, dat zo hoog steeg dat men het aandeel moest splitsen. Vandaag zakken deze aandelen, vaak met tien percent ten opzichte van hun topkoers. De eerste vraag die je u moet stellen is de waarom vraag.



Waarom

Het eerlijkste antwoord hierop is meteen ook doodsimpel, paniek. En de volkswijsheid klopt ook in dit geval, paniek is een slechte raadgever. De waarheid is dat men afgelopen maanden gewoon te veel betaalde voor deze aandelen, men was te optimistisch aan het worden. Ook logisch, de goednieuwsshow was enorm. Vandaag is men de andere weg aan het opgaan. Ja Ierland en Griekenland zullen moeten saneren om uit de schuldenput te geraken, en ook landen als België en zelfs Duitsland zullen moeten snoeien. Maar wilt dat automatisch zeggen dat bedrijven als Bekaert(meer dan 50% omzet uit groeilanden) of Umicore of andere aandelen die nu zwaar zakken minder gaan verdienen?

Nee natuurlijk niet, dus mensen doe hetgeen wat iedereen zou moeten doen als de beurzen dalen, koop aandelen bij. Zoek bedrijven uit die nu plots zwaar dalen zonder concrete reden, bekijk de cijfers en zaai nu. Want binnen enkele maanden is men dit slechte nieuws al weer vergeten en wordt men weer optimistisch. Dan stijgen de koersen weer, en dan weten wij weer wat we moeten doen. Die aandelen die te duur zijn verkopen en rustig wachten tot er weer één of ander land omvalt.

Read more ...