dinsdag 24 april 2012

Obligatie uitgifte Omega Pharma


Obligatie uitgifte Omega Pharma
 

Met de huidige lage rentes op de spaarrekeningen gaat de Belg op zoek naar iets anders om zijn honderden miljarden aan te besteden. Nu bekend is geraakt dat de woningprijzen niet langer in de stratosfeer zijn lijkt de klassieke uitstap naar vastgoed ook niet langer een optie. Een meester-ondernemer zoals Marc Coucke ruikt dan mogelijkheden. Hij wilt in totaal maximaal 300 miljoen euro ophalen. Je kan intekenen op twee obligaties: één op vijf jaar en één op zeven jaar. Om u eventjes alles te laten kaderen, binnen zeven jaar is het 2019. 


Zoals u in de tabel kan zien is de uitgifte boven de 100%, dit betekent dat u een obligatie krijgt van 100 euro maar u daarvoor wel 101,87 euro moet betalen. De intrest wordt echter maar berekend op basis van die 100 euro. Bij terugbetaling krijgt u ook maar 100 euro terug. Die 1,87 euro bent u dus kwijt en moet u in mindering brengen van het nettorendement. Op obligaties is een roerende voorheffing van 21% verschuldigd tenzij u meer dan 20.000 euro roerende inkomsten heeft of indien u niet wilt dat de ficus weet heeft van deze inkomsten. In deze gevallen betaald u 25%.
De begeleidende instellingen zijn ING Belgium, KBC Bank, Belfius Bank en BNP Paribas Fortis wat wilt zeggen dat u bij deze banken de obligatie kan gaan kopen. De coupures zijn 1.000 euro, één obligatie is dus altijd 1.000 euro waard. U betaald wel 1018,7 euro voor één obligatie.U kan intekenen vanaf donderdag maar het beste is om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw bank. Omdat de uitgifte overschreven zal worden zal u ook niet alle obligaties krijgen die u vraagt. Hou hiermee rekening.

Concreet krijgt u ieder jaar, met 21% roerende voorheffing, 31,5 euro op de obligatie van 5 jaar en 36,4 euro op die van 7 jaar. Het kleine verschil tussen de twee maakt dat de voorkeur uitgaat naar die van 5 jaar. We bevinden ons in een periode van lage langetermijn rentes waardoor het nu onverstandig is om je geld voor lange termijn vast te zetten tegen een vaste rente.

Omega Pharma heeft geen rating maar is financieel redelijk gezond. Het geld zal gebruikt worden om een overname te financieren. Het bedrijf is onlangs van de beurs gehaald en bevindt zich onder andere in de handen van Waterland. Deze privet equity speler zal niet toestaan dat het bedrijf kopje onder gaat. U hoeft dus bijna niet te vrezen voor de terugbetaling. Indien u een deel van uw spaargeld op lange termijn wilt beleggen vormen deze obligaties een interessante diversificatie. Beperk echter uw bedrag, om te beginnen zullen er nog heel veel bedrijven geld ophalen plus de geboden rente is niet al te royaal. Om u een idee te geven, de inflatie voor dit jaar rond de 2,2% uitkomen. U 'wint' dus slechts 1% wat weinig is.
Read more ...

Kwartaalcijfers: Philips


 
Annus Horribilis


Het Nederlands bedrijf Koninklijke Philips is het bewijs dat een sterke balans cruciaal is voor ieder bedrijf. Ondanks het feit dat deze oude heer marktleider is in de meeste van zijn activiteiten gaat het doorheen een woelige periode. Philips is opgebouwd rondom drie peilers, normaal verwacht je dan een stevig en stabiel bedrijf. Maar een samenloop van omstandigheden zorgde voor heel wat operationele druk. De consumentenafdeling produceert allerlei zaken gaande van tandenborstels tot televisietoestellen. De Westerse consument bespaart echter hierop en de Aziatische bedrijven produceren heel wat goedkoper. Vooral in de televisiebusiness boerde Philips jaar na jaar achteruit. De divisie Healthcare lijkt op het eerste zicht defensief maar in feite is ook deze afdeling cyclisch. Het hangt grotendeels af van investeringen van overheden en terugbetalingen van ziekenfondsen. Koppel dit aan het feit dat Philips moet vechten om iedere morzel technologische voorsprong en je hebt een risicovolle industriële activiteit. De naam Philips verbinden de meeste mensen nog altijd met verlichting, de derde poot van het bedrijf. Ook hier duiken er heel wat problemen op. Om te beginnen is er de moordende concurrentie uit Azië alsook de switch van gloeilampen naar nieuwe manieren van verlichten. Koppel dit aan een zwakke bouwmarkt en ook deze activiteit staat onder druk. Ondanks de sterke merknaam, de sterke producten en de sterke reputatie en marktpositie ging Philips de afgelopen jaren doorheen woelig weer.
De omzet stagneerde en de winst verdween volledig in 2011. Meer dan 1 miljard euro verlies werd er gedraaid. Niet alleen vanwege een pak herstructureringslasten maar ook de cashflow zakte tot een dieptepunt vanwege verliezen binnen de televisieafdeling. Een jaar om vlug te vergeten.

Het keerpunt?

Dat de koers dan ook onderhevig was aan de zwaartekracht was logisch. Toch deed het bedrijf alles om de aandeelhouder te verwennen. Ondanks het monsterverlies werd het dividend op peil gehouden en er was nog meer lekkers. Het bedrijf wilt voor twee miljard euro eigen aandelen inkopen. Of een goede 15% van het uitstaande kapitaal. Als dat geen teken van vertrouwen is in eigen kunde dan bent u niet snel tevreden. Het bedrijf kon deze zware investeringen aan omdat het beschikte over een netto cashpositie van meer dan één miljard euro. Het spreekt voor zich dat dit spaarpotje volledig is opgesoupeerd na de verliezen en de uitkeringen maar daar maalt het bedrijf niet om. Het richt zich volledig op de toekomst. De schuldgraad blijft al bij al beperkt met een goede 800 miljoen schulden tegenover 14 miljard euro eigen vermogen. En wat belangrijker is, de cashflow is weer positief.
De eerste kwartaalcijfers tonen dat dit bedrijf geen vogel voor de kat is. Om te beginnen worden de problemen aangepakt. De verlieslatende tv afdeling werd voor 70% afgestoten, waardoor nog maar 30% van het verlies op de balans van Philips verschijnt. Het is de bedoeling dat deze afdeling op termijn weer winst gaat maken. De andere afdelingen draaien echter wel op volle toeren. Consumenten groeit nominaal met 3% gedreven door de groeilanden die steeds belangrijker worden voor Philips. Dat in Europa de consument nog altijd spaarzaam is wordt voldoende gecompenseerd door de groeiende middenklasse in China en India, markten alwaar Philips met dubbele cijfers groeit.
Het bedrijf mikt vooral op Healthcare voor de toekomstige groei. Deze divisie doet het goed. Met een groei van 12% en een stijgende marge. Met de aanstormende vergrijzing en een stevig orderboek kan deze afdeling het gouden ei worden van Philips.
Verlichting blijft nog een probleem, er is nog altijd groei maar de rendabiliteit staat onder druk. De overschakeling naar LED moet Philips weer een wereldleider maken in deze sector maar zoiets vraag tijd.

Eerste kwartaal 2012


De winst wordt wat vertekent. Enerzijds zijn er heel wat eenmalige meerwaarden zoals een deal in verband met Senseo en de verkoop van gebouwen. Hiertegenover staat een achteruitgang en afschrijving binnen verlichting. Toch is het positief dat het bedrijf uitpakt met stijgende marges binnen consumenten en Healthcare. Toch die divisies die het meeste groei verwachten. Dat de cashflow terug positief is en dat de EBIT stijgt is dan wel weer positief. Al bij al sterke cijfers die tonen dat dit bedrijf nog een toekomst heeft. Met een vergrijzende bevolking die steeds meer nood zal hebben aan speciale medische hulp zit de medische business op rozen. Philips heeft, mede door zijn sterke balans, nooit moeten besparen op research en blijft een leider in de sectoren waarin het actief is. De consumenten afdeling heeft eindelijk het juk afgeschud genaamd televisie. De groeimarkten zijn alsmaar belangrijker en groeien nog altijd structureel. Voor verlichting is het wel nog wachten op definitieve oplossingen.


Conclusie 



Philips is de afgelopen maanden te zwaar afgestraft, de reactie op de goede cijfers was dan ook positief. De waardering blijft gezond. Netto een dividendrendement van 3,2%, je betaald ongeveer 1,1 keer de boekwaarde en de winst zit weer in de lift. Dit bedrijf doorgaat nog altijd een transitie waardoor een terugval van de koers nog altijd mogelijk is. Probeer dan ook gespreid in te stappen. Het kan na de euforie terugvallen tot ongeveer 14 euro maar ook 14,5 is een mooi instap moment. Het is alvast een feit dat indien de transitie lukt dit bedrijf vertrokken is voor een rit omhoog. Het bedrijf zelf verwacht tegen midden 2013 klaar te zijn hiermee. Voor beleggers is de opdracht dan ook duidelijk, instappen alvorens de goede cijfers komen.
Read more ...