dinsdag 24 april 2012

Pin It


Get Gadget

Obligatie uitgifte Omega Pharma



Obligatie uitgifte Omega Pharma
 

Met de huidige lage rentes op de spaarrekeningen gaat de Belg op zoek naar iets anders om zijn honderden miljarden aan te besteden. Nu bekend is geraakt dat de woningprijzen niet langer in de stratosfeer zijn lijkt de klassieke uitstap naar vastgoed ook niet langer een optie. Een meester-ondernemer zoals Marc Coucke ruikt dan mogelijkheden. Hij wilt in totaal maximaal 300 miljoen euro ophalen. Je kan intekenen op twee obligaties: één op vijf jaar en één op zeven jaar. Om u eventjes alles te laten kaderen, binnen zeven jaar is het 2019. 


Zoals u in de tabel kan zien is de uitgifte boven de 100%, dit betekent dat u een obligatie krijgt van 100 euro maar u daarvoor wel 101,87 euro moet betalen. De intrest wordt echter maar berekend op basis van die 100 euro. Bij terugbetaling krijgt u ook maar 100 euro terug. Die 1,87 euro bent u dus kwijt en moet u in mindering brengen van het nettorendement. Op obligaties is een roerende voorheffing van 21% verschuldigd tenzij u meer dan 20.000 euro roerende inkomsten heeft of indien u niet wilt dat de ficus weet heeft van deze inkomsten. In deze gevallen betaald u 25%.
De begeleidende instellingen zijn ING Belgium, KBC Bank, Belfius Bank en BNP Paribas Fortis wat wilt zeggen dat u bij deze banken de obligatie kan gaan kopen. De coupures zijn 1.000 euro, één obligatie is dus altijd 1.000 euro waard. U betaald wel 1018,7 euro voor één obligatie.U kan intekenen vanaf donderdag maar het beste is om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw bank. Omdat de uitgifte overschreven zal worden zal u ook niet alle obligaties krijgen die u vraagt. Hou hiermee rekening.

Concreet krijgt u ieder jaar, met 21% roerende voorheffing, 31,5 euro op de obligatie van 5 jaar en 36,4 euro op die van 7 jaar. Het kleine verschil tussen de twee maakt dat de voorkeur uitgaat naar die van 5 jaar. We bevinden ons in een periode van lage langetermijn rentes waardoor het nu onverstandig is om je geld voor lange termijn vast te zetten tegen een vaste rente.

Omega Pharma heeft geen rating maar is financieel redelijk gezond. Het geld zal gebruikt worden om een overname te financieren. Het bedrijf is onlangs van de beurs gehaald en bevindt zich onder andere in de handen van Waterland. Deze privet equity speler zal niet toestaan dat het bedrijf kopje onder gaat. U hoeft dus bijna niet te vrezen voor de terugbetaling. Indien u een deel van uw spaargeld op lange termijn wilt beleggen vormen deze obligaties een interessante diversificatie. Beperk echter uw bedrag, om te beginnen zullen er nog heel veel bedrijven geld ophalen plus de geboden rente is niet al te royaal. Om u een idee te geven, de inflatie voor dit jaar rond de 2,2% uitkomen. U 'wint' dus slechts 1% wat weinig is.


2 opmerkingen: