woensdag 25 april 2012

Pin It


Get Gadget

Kwartaalcijfers: GDF Suez




Het Franse nutsbedrijf GDF Suez is in Belgie vooral gekend van Electrabel, het bedrijf is echter veel meer. Over het eerste kwartaal maakte het 28,1 miljard euro omzet wat ongeveer 10,5% meer is dan het eerste kwartaal 2011. GDF Suez is dan ook een groeibedrijf op zijn eigen manier. Het heeft enkele mature activiteiten in Europa en Noord Amerika. Daar zijn de energieprijzen, de energievraag en de overheden niet in het voordeel van het bedrijf. Maar dat compenseert het bedrijf door zijn activiteiten in Azië en vooral Latijns Amerika. Hier is wel nog ruimte voor groei. Het bedrijft heeft dan ook heel wat projecten lopen in deze regio's. Het gaat om nieuwe centrales in het midden oosten die in de loop van het jaar worden opgeleverd maar ook om waterkrachtcentrales in Brazilië die de afgelopen maand zijn afgerond. Deze investeringen gaan in de loop van dit en zeker volgend boekjaar beginnen renderen.
Deze groeiactiviteiten moeten vooral de groeivertraging in Europa opvangen waardoor de analisten nogal negatief zijn over het bedrijf. Wij kunnen deze twijfels begrijpen. Energie is een moeilijke business. Het kost enorm veel kapitaal om een energiecentrale te bouwen en uit te baten. GDF Suez is dan ook een bedrijf met een hoge schuldgraad. Daar tegenover staat wel een stabiele en vaak op voorhand verzekerde kasstroom. 5,8 miljard euro EBITDA maakt het bedrijf bekend over het eerste kwartaal. Dit geld wordt vooral gebruikt om te herinvesteren maar er blijft ook nog over voor de aandeelhouder.

GDF Suez staat gekend om zijn hoog dividend. Voor 2011 had u recht op 1,5 euro per aandeel. Het bedrijf betaald dit uit in twee keer. Een interim-dividend in het vierde kwartaal en een finaal dividend dat vandaag van het aandeel is gegaan. Dit finaal dividend bedraagt 0,67 euro en het bedrijf laat u de keuze om dit in cash te ontvangen of in nieuwe aandelen. Aangezien het aandeel goedkoop gewaardeerd staat zou ik opteren voor het dividend in aandelen. Deze lage waardering is trouwens onterecht. Er zit heel wat angst in de koers verrekend. Angst dat het bedrijf te veel schulden heeft, dat de overheden het bedrijf zwaarder gaan belasten, dat de omzet onder druk komt te staan…Voor al deze problemen heeft GDF Suez één oplossing: meer produceren in de groeilanden. Daarvoor heeft het bedrijf ook een bod uitgebracht op de 30% van de aandelen in International Power die het nog niet had. Laat ons eerlijk zijn, die gehele constructie was niet bepaald de slimste zet van het bedrijf. Met de overname is GDF Suez weer echt een groeibedrijf geworden. Het bedrijf verwacht voor 2012 een EBITDA van maar liefst 17 miljard euro, hiervan zal er 11 miljard euro gebruikt worden om te investeren in nieuwe onderdelen. Dit betekent dat het bedrijf 6 miljard euro over heeft om de aandeelhouders te verwennen en schulden af te bouwen.

Met andere woorden de angst voor de schulden of voor een dividendverlaging zijn in mijn ogen onterecht. Ook lijkt tot hiertoe de impact van de overheden beperkt te blijven. Dankzij de vele extra investeringen in energieproductie in groeiregio's kan dit bedrijf zelfs groeien in omzet en in winst. Dit alles tegen een waardering van 18 euro per aandeel. Dit betekent dat u de helft van de boekwaarde betaald, ongeveer 5 keer de EV/EVBITDA en een dividendrendement krijgt van netto 5,31%. GDF Suez vormt een deftig en veilig alternatief voor een obligatie of kasbon indien u geduld hebt. Op lange termijn kan u instappen tegen aantrekkelijke voorwaarden in een bedrijf dat een stabiele toekomst in het verschiet heeft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten