dinsdag 27 december 2011

Omega Pharma , de exit


Omega Pharma , de exit

Voor mensen die Omega Pharma aandelen in bezit hadden waren het spannende dagen. Er liep namelijk een overnamebod op dit bedrijf. Vrij vertaald hield dit in dat iedereen zijn aandelen mocht aanbieden aan Marc Coucke voor 36 euro per aandeel. Een prijs die het midden hield tussen mooi en slecht. Maar een prijs waaraan we weinig kunnen veranderen. Het hield al bij al een mooie bonus in, al zeker gezien de malaise op de beurs.

Voor mensen die zijn ingegaan op het bod, de overname is geslaagd. Dit wilt zeggen dat het bedrijf meer dan 90% van zijn eigen aandelen heeft gekocht alsook dat de overnemer doorgaat met zijn bod. Dit houdt in dat u op 10 januari het geld krijgt. Per aandeel krijgt u 36 euro waarop u geen kosten moet betalen.
Voor de mensen die nog niet zijn ingegaan op het bod om gelijk welke reden is het belangrijk dit wel te doen. Er komt een nieuwe biedt periode,vanaf vandaag, tot en met 6 januari. Het heeft geen zin u aandelen bij te houden.

Wat indien u de aandelen niet wilt verkopen. Dit is natuurlijk uw volste recht, u blijft aandeelhouder en blijft recht hebben op een dividend. De kans is wel groot dat CouckInvest het bedrijf Omega Pharma van de beurs haalt. Dit houdt in dat u deze aandelen niet langer op de beurs kan verkopen. U zit met andere woorden vast aan het bedrijf.
Daarom ook het advies deze toch nog te verkopen nu bij de heropening van het bod. U blijft 36 euro krijgen, wederom dit is een mooie prijs.


Uitrookbod
Marc Coucke en zijn overnemers hebben 91% van Omega Pharma in handen, ze heropen nu het bod omdat er bepaalde regels zijn. Indien een bedrijf 95% van alle uitstaande aandelen bezit kan het een uitrookbod doen. Dit wilt zeggen dat u verplicht wordt om uw aandelen te verkopen. Dit uitrookbod houdt in dat Marc Coucke het geld stort op een rekening dat hij nog verschuldigd is voor de aandelen die hij niet in zijn bezit heeft, die 5%. Iedereen die dan nog een aandeel heeft ziet zijn rechten als aandeelhouder vervallen. Dit betekent dat u geen dividend krijgt, geen stemrecht. Het bedrijf is dan voor 100% in handen van CouckeInvest. U kan wel uw aandelen dan aanmelden bij uw bank waarna u het geld krijgt. Voor mensen die binnen een jaar of tien plots merken dat er toch aandelen Omega Pharma op de effectenrekeningen stonden is dit het geval.

Uw aandelen bijhouden is dus nutteloos aangezien de kans groot is dat Marc Coucke 95% haalt van zijn bedrijf. Er waren wat mensen die afwachten of het bod zou slagen, dat bewijst ook de lage beurskoers. Nu staat de beurskoers rond de 36 omdat ze weten dat dit overnamebod geslaagd is, de maximumwaarde van het aandeel is dus 36 euro. U moet niet rekenen op meer geld.

Conclusie, voor de mensen die reeds zijn ingegaan op het bod u krijgt uw geld vrij snel(10 januari), voor mensen die nog niet zijn ingegaan u kan het doen tot en met 6 januari aan 36 euro. Hierna volgt een uitrookbod en verlaat Omega Pharma haast zeker de beurs.
Read more ...