woensdag 25 april 2012

Transics: De kleine belegger in de kou




Er zijn twee soorten aandeelhouders. Diegene die een aandeel kopen om er daarna nooit meer naar om te kijken en diegene die een aandeel kopen en dan iedere dag evalueren. Voor beide manieren van werken valt iets te zeggen. De eerste, de lange termijn belegger, die kijkt naar grote trends. Naar wat er de komende tien jaar gaat gebeuren met de wereld, de economie en het bedrijf. De andere kijkt vooral naar kwartalen. Doe het bedrijf het goed, doen andere bedrijven het misschien beter. En hoe staat het er vandaag economisch voor in de wereld.
Een bedrijf zoals Omega Pharma heeft goede vooruitzichten. Het verkoopt spulletjes die door steeds meer mensen zullen worden gebruikt en gekocht. Echter als je dreigt je job te verliezen durft je oog al eens te vallen op goedkopere alternatieven. Er is dan nood aan marketing en ontwikkeling om die klanten toch te duwen richting een aankoop. Het bedrijf moet investeren in toekomstige groei. Voor de lange termijn belegger is dit goed, die kijkt al uit naar dat boekjaar waarin die investeringen gaan renderen. En zolang het dividend niet zakt of verdwijnt is alles koek en ei. Die man die vooral focust op kwartaalverslagen zal vaststelen dat het kwartaal zwak is. Geen omzetgroei, of zelfs omzetdaling. En vooral die winstmarges die dalen. Beiden hebben terechte besognes en argumenten om hun standpunt(een aankoop of verkoop) te verantwoorden. Het probleem duikt pas op als er te veel kwartaalkopers zijn.

Transics is zo een typisch bedrijf dat afziet van korte termijn handelaars. Ja de wagenbusiness is cyclisch dus ja er gaat al eens een slecht kwartaal of zelfs een slecht jaar zijn. Maar op termijn moet iedere vrachtwagen een GPS hebben en op termijn zullen er alsmaar meer investeringen gebeuren in software om zuinig te rijden. Maar vandaag eventjes niet. En toch moet het bedrijf investeren in nieuwe producten, in technologie die vandaag niet verkoopt. Zoiets weegt op de koers van het aandeel omdat al die korte termijn mensen uitstappen. Het grappige is, als de bedrijfsstrategie dan ooi begint te lonen springen al die korte termijn mensen weer op het aandeel. Vandaar de hevige reacties op kwartaalverslagen.
Iedereen wou Umicore kopen na een recordjaar, iedereen wou het verkopen na een slechte vooruitblik op 2012. Ook Barco ontdekt dit fenomeen. Iedereen op de boot en iedereen er weer af bij het minste slechte nieuws. Het is om gek van te worden als aandeelhouder en bedrijfsleider. Als aandeelhouder kan je niets doen buiten rustig afwachten, een structureel gezond bedrijf in een gezonde, groeiende sector zal altijd rustig omhoog kabelen. Tenzij het bedrijf ingrijpt.

Een bedrijf dat zichzelf te goedkoop acht kan eigen aandelen inkopen of kan zichzelf van de beurs halen. Bij dat laatste verliest altijd de kleine, geduldige belegger. Bij Transics is het wederom niet anders. Is het aandeel vandaag meer dan 7 euro waard? Moeilijk te zeggen. Is het binnen vijf jaar meer dan 7 euro waard? Misschien. Maar indien het overgenomen wordt maakt die vraag niet meer uit. Voor de mensen die met veel hoop en moed gekocht hebben aan hogere koersen is dit een bittere pil. En die mensen bestaan, in mei afgelopen jaar was het aandeel nog 7,5 euro waard. Wat nu gedaan zult u zichzelf afvragen. Wel niets. Het bedrijf wordt overgenomen door de  oprichter en die heeft reeds 30% van het bedrijf in handen. We hebben gezien bij Omega Pharma dat men ook een hogere prijs wou maar niet kreeg. Hier is hetzelfde aan de hand. Zelfs indien maar 50% van de andere aandeelhouders ingaat op het bod hebben ze meer dan 60% van het bedrijf in handen. Voldoende om te doen en laten wat ze willen met de vennootschap.

Concreet, u zal binnenkort kunnen ingaan via uw bank of broker op het bod van 7,1 euro per aandeel. De meeste van dit type overnames verloopt in twee fases. In fase 1 kan u de kat nog uit de boom kijken, dat wilt zeggen dat u niet ingaat op de overname. Doe dit alleen indien u het geïnvesteerde geld niet nodig hebt. Indien hun bod lukt, dat betekent dat ze 90% van de aandelen hebben gekocht, zal er een tweede fase komen. Dit houdt in dat u nogmaals kan ingaan op hetzelfde bod, ga pas dan in op het bod. Indien men er niet in slaagt voldoende kleine aandeelhouders te overtuigen kan het bod nog verhoogt worden. Maar reken hier niet op. Indien u dan toch nog altijd niet wilt ingaan op het bod kunnen er twee zaken gebeuren. U kan aandeelhouder blijven, alleen een hele kleine. Of er komt een uitrookbod waardoor het bedrijf u verplicht om u aandelen te verkopen.
Indien het bedrijf na fase 1 geen overweldigend aantal aandelen heeft gekocht bestaat het risico dat de operatie niet doorgaat en dat bijvoorbeeld nog 15% van het aandeel gewoon op de beurs blijft noteren. Indien u in dit geval zich bevindt blijft u aandeelhouder alleen heeft u te maken met een zogenaamd illiquide aandeel. Dat wilt zeggen dat de handel hierin laag is en verkopen dus moeilijk.
Voor de mensen die ingaan op het bod maar geen geduld hebben, je kan de aandelen op de beurs verkopen aan 7 euro. Reken er wel bij dat u dan wel zelf moet opdraaien voor de transactiekosten en de beurstaksen.


Read more ...

Kwartaalcijfers: GDF Suez



Het Franse nutsbedrijf GDF Suez is in Belgie vooral gekend van Electrabel, het bedrijf is echter veel meer. Over het eerste kwartaal maakte het 28,1 miljard euro omzet wat ongeveer 10,5% meer is dan het eerste kwartaal 2011. GDF Suez is dan ook een groeibedrijf op zijn eigen manier. Het heeft enkele mature activiteiten in Europa en Noord Amerika. Daar zijn de energieprijzen, de energievraag en de overheden niet in het voordeel van het bedrijf. Maar dat compenseert het bedrijf door zijn activiteiten in Azië en vooral Latijns Amerika. Hier is wel nog ruimte voor groei. Het bedrijft heeft dan ook heel wat projecten lopen in deze regio's. Het gaat om nieuwe centrales in het midden oosten die in de loop van het jaar worden opgeleverd maar ook om waterkrachtcentrales in Brazilië die de afgelopen maand zijn afgerond. Deze investeringen gaan in de loop van dit en zeker volgend boekjaar beginnen renderen.
Deze groeiactiviteiten moeten vooral de groeivertraging in Europa opvangen waardoor de analisten nogal negatief zijn over het bedrijf. Wij kunnen deze twijfels begrijpen. Energie is een moeilijke business. Het kost enorm veel kapitaal om een energiecentrale te bouwen en uit te baten. GDF Suez is dan ook een bedrijf met een hoge schuldgraad. Daar tegenover staat wel een stabiele en vaak op voorhand verzekerde kasstroom. 5,8 miljard euro EBITDA maakt het bedrijf bekend over het eerste kwartaal. Dit geld wordt vooral gebruikt om te herinvesteren maar er blijft ook nog over voor de aandeelhouder.

GDF Suez staat gekend om zijn hoog dividend. Voor 2011 had u recht op 1,5 euro per aandeel. Het bedrijf betaald dit uit in twee keer. Een interim-dividend in het vierde kwartaal en een finaal dividend dat vandaag van het aandeel is gegaan. Dit finaal dividend bedraagt 0,67 euro en het bedrijf laat u de keuze om dit in cash te ontvangen of in nieuwe aandelen. Aangezien het aandeel goedkoop gewaardeerd staat zou ik opteren voor het dividend in aandelen. Deze lage waardering is trouwens onterecht. Er zit heel wat angst in de koers verrekend. Angst dat het bedrijf te veel schulden heeft, dat de overheden het bedrijf zwaarder gaan belasten, dat de omzet onder druk komt te staan…Voor al deze problemen heeft GDF Suez één oplossing: meer produceren in de groeilanden. Daarvoor heeft het bedrijf ook een bod uitgebracht op de 30% van de aandelen in International Power die het nog niet had. Laat ons eerlijk zijn, die gehele constructie was niet bepaald de slimste zet van het bedrijf. Met de overname is GDF Suez weer echt een groeibedrijf geworden. Het bedrijf verwacht voor 2012 een EBITDA van maar liefst 17 miljard euro, hiervan zal er 11 miljard euro gebruikt worden om te investeren in nieuwe onderdelen. Dit betekent dat het bedrijf 6 miljard euro over heeft om de aandeelhouders te verwennen en schulden af te bouwen.

Met andere woorden de angst voor de schulden of voor een dividendverlaging zijn in mijn ogen onterecht. Ook lijkt tot hiertoe de impact van de overheden beperkt te blijven. Dankzij de vele extra investeringen in energieproductie in groeiregio's kan dit bedrijf zelfs groeien in omzet en in winst. Dit alles tegen een waardering van 18 euro per aandeel. Dit betekent dat u de helft van de boekwaarde betaald, ongeveer 5 keer de EV/EVBITDA en een dividendrendement krijgt van netto 5,31%. GDF Suez vormt een deftig en veilig alternatief voor een obligatie of kasbon indien u geduld hebt. Op lange termijn kan u instappen tegen aantrekkelijke voorwaarden in een bedrijf dat een stabiele toekomst in het verschiet heeft.
Read more ...