woensdag 2 mei 2012

Pin It


Get Gadget

Telenet: De bomen blijven groeien?



Het verhaal Telenet

Telecom is een veilige sector om in te beleggen luidt het verhaal. Mensen zullen altijd bellen en telefoneren. Toch dalen de koersen van de meeste telecombedrijven. De reden is dat de omzet van deze bedrijven onder druk staan. Dit komt omdat overheden de prijzen verlagen of omdat concurrenten een prijzenslag voeren. Of omdat de consumenten steeds anders ‘data’ consumeren. Een dalende omzet heeft een dalende winst ten gevolgen en deze dalende winst zet druk op het dividend. En laat ons eerlijk zijn, telecombedrijven zijn vooral gulle dividendbetalers.
Telenet vormt op dit dividendbeleid geen uitzondering met kapitaalverminderingen en dividendverhogingen aan de lopende band. Wat het bedrijf echt uitzonderlijk maakt is dat het nog altijd groeit in omzet. Heeft dit bedrijf een magische formule?

In feite niet nee. Het bedrijf begon als kabelaar, wat wilt zeggen dat het ervoor zorgt dat de analoge televisie in uw huis geraakt. Hierop verdien je niet veel als bedrijf maar het geeft je wel letterlijk een voet tussen de deur. En Telenet is een meester in het openbreken van deuren. Het laat zijn klanten overstappen van analoge televisie naar digitale televisie. En vraagt in ruil voor een betere beeldkwaliteit extra geld hiervoor. Terwijl u toch tv kijkt via hun kabel kan u ook via hun internet en vaste telefonie afnemen. Packs is het groeiwoord in de telecom bussines. Het is een Engels woord om simpelweg te zeggen dat je meer dan één dienst afneemt. Vaak met een korting. Telenet slaagt hier perfect in en ziet daardoor de omzet jaar na jaar groeien.

Is Telenet uniek?

Doet Belgacom niet hetzelfde? Biedt dit bedrijf ook geen televisie en telefonie aan samen met internet? Inderdaad, alleen als ex monopolist kan je bijna niet meer groeien. Mensen bellen steeds minder via de vaste lijn dus daarop verlies je klanten. Plus de grote problemen binnen de telecomwereld situeren zich vooral bij de mobiele telefonie, de GSM tarieven staan meer onder druk dan de prijzen van internet en tv abonnementen. Telenet zit dus in de juiste markten en heeft een ideale marktenpositie om te groeien. Maar natuurlijk komt aan iedere groei een einde, zeker als je eindmarkt zich altijd beperkt tot alleen Vlaanderen. Een ander gevaar is ook dat na tripple packs(telefonie, GSM en tv) er vooral gemikt wordt op quatro packs. Belgacom is reeds bezig met dit aan te bieden met internet everywhere. Maar Telenet zit natuurlijk niet stil, het  biedt ook zijn eigen GSM diensten aan. Er wordt in dit geval ook gefluisterd dat Telenet de activiteiten van BASE zou overnemen maar dit lijkt onwaarschijnlijk gezien de hoge kostprijs voor BASE. De hoofdaandeelhouder van Telenet zou dit plan ook niet genegen zijn.

De toekomst?
De groei voor het bedrijf is dus nog wel eventjes verzekert. De kwartaalcijfers tonen dit ook, 14% meer digitale televisieklanten, 19% meer mobiele telefonie klanten en 10% meer klanten die drie diensten afnemen. Ja de oude kabeldiensten staan onder druk maar Telenet slaagt erin om meer klanten ook meer te laten betalen voor meer diensten. De bovenste lijn van het bedrijf is veilig. Maar een bedrijf is ook de onderste lijn. En hier dreigt een gevaar voor het bedrijf. Telenet staat vooral gekend om zijn gulheid richting de aandeelhouders. Dit jaar gaat er een dividend zijn van 1 euro bruto en een kapitaalsvermindering van 3,25 euro. Afgelopen jaar keerde de groep een half miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. Bijna de gehele cashflow werd uitgekeerd hetgeen inhoud dat het bedrijf moet lenen voor al zijn investeringen. Zelf maakt Telenet hier geen enkel probleem van, het wilt tot 3,5 keer zijn EBITDA gaan lenen. Hetgeen inhoudt dat het bedrijf de volledige kasstroom van drie jaar nodig heeft en nog niet eens schuldenvrij zou zijn. Telenet kan deze hoge schuldgraad verantwoorden omdat het stabiele inkomsten heeft.

Heeft Telenet een plaats in de beleggingsportefeuille?

Is Telenet een aandeel voor de brave huisvader? Wel het antwoord is lastig. Het bedrijf zit in een rustige sector, een concurrentieslag of een grote overname wordt niet bepaald verwacht. Binnen zijn sector is het dan ook nog eens de enige die erin slaagt om te groeien. Op dat vlak is alles in orde. De hoge uitkeringen kunnen echter niet blijven duren, op een bepaald moment zitten ze aan het plafond dat de banken gaan toestaan. Het bedrijf zelf verwacht dat ergens in 2013 dat plafond is bereikt, tot dan is het hoge dividend verzekert. Daarna zal het dividend haast zeker zakken, maar dat wilt niet zeggen dat Telenet die dag geen dividendaandeel meer zal zijn. De investeringskosten zijn laag en de marges voldoende hoog om ook dan nog een deftig dividend uit te betalen. Maar men moet rekening houden dat dit dividend niet voor eeuwig is. Dit kan een weerslag hebben op de koers net zoals een vertraging van de omzetgroei een risico inhoudt. 

Telenet is trouwens geen bedrijf voor mensen die focussen op klassieke maatstaven zoals koers/winstverhoudingen. Omdat het bedrijf zoveel schulden heeft betaald het heel veel interesten, dit weegt op de nettowinst. Omdat rentelasten de belangrijkste kosten zijn heeft Telenet een heel systeem van swaps en derivaten nodig om die beheersbaar te maken. Een plotse rente opstoot kan het bedrijf de das omdoen. Daarom dekt men zich in, deze indekkingproducten hebben echter zelf ook een waarde. Indien deze dalen, omdat de rente daalt, zal de rentelast voor het bedrijf dalen maar moet het bedrijf verlies nemen op de aankoopprijs van deze producten. Hierdoor springt het onderste lijntje van het bedrijf alle richten uit. De K/W is dan ook hoog en ook de EV/EBITDA ligt aan de hoge kant, de indicator die wel telt is het dividendrendement dat met 16,5% aan een koers van 32,32 euro aan de hele hoge kant is.

Telenet is een bedrijf met voor en tegenstanders. In het voordeel van het bedrijf spreekt het hoge dividend en de mogelijkheid tot groei. Tot zijn nadeel spreekt dat de verwachtingen hoog liggen en het dividend en de groei ooit van hun pluimen gaan verliezen. In de tussentijd kan u echter genieten van één van de hoogste nettorendementen op de gehele beurs.

Geen roerende voorheffing

Telenet gaat maandag 7 mei ex dividend voor één euro. Voor de kapitaalsvermindering moet u wachten tot in augustus en dan maakt u recht op 3,25 euro. Op het dividend betaald u de gewone 25% roerende voorheffing, op de kapitaalsvermindering hoeft u geen belastingen te betalen. Die 3,25 euro krijgt u netto in de hand. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten