woensdag 2 mei 2012

Pin It


Get Gadget

Keuzedividenden: Wat te kiezen?



 Keuzedividenden

Een dividend is een deel van de winst dat het bedrijf uitkeert aan de aandeelhouder. Dit is geld dat het bedrijf verliest en de aandeelhouder krijgt. Dividenden vormen een mooi extraatje voor de aandeelhouder en studies hebben aangetoond dat dividenden een wezenlijke bijdrage leveren aan het totaal rendement van je beleggingen. Dividenden hebben echter heel wat facetten.
Een dividend wordt voorgesteld door de Raad van Bestuur en daarna goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering. Het voorstel bedraagt altijd een bedrag per aandeel. Een dividend van één euro is dus dat je één euro krijgt per aandeel dat je bezit. In de meerderheid van de gevallen gaat dit om één euro cash geld dat je krijgt. Maar niet altijd, soms heb je een zogenaamd keuzedividend.

Een keuzedividend wilt zeggen dat je de keuze hebt tussen een dividend in geld of één in aandelen. Indien een aandeel tien euro kost en je kiest bij een dividend van één euro voor het dividend in aandelen dan krijg je 0,1 aandeel. Heb je tien aandelen in je bezit dan krijg je dus een extra aandeel. Bedrijven laten je die keuze om verschillende redenen. Om te beginnen bespaart dit het bedrijf cash geld, meer zelfs het bedrijf ziet hierdoor zijn eigen vermogen groeien. Voor de aandeelhouder zijn er ook voordelen. Je krijgt extra aandelen, indien niet iedereen kiest voor de extra aandelen zie je jou belang in het bedrijf groeien. Deze nieuwe aandelen geven meteen ook recht op dividend het jaar erop. Keuzedividenden zijn dus een goede zaak voor aandeelhouders die kijken op de lange termijn; Al helemaal indien de koers goedkoop staat. En hier helpt het bedrijf soms een beetje. In ons voorbeeld koste één aandeel op de beurs tien euro, maar het bedrijf kan beslissen dat het keuzedividend gebeurd aan de koers van negen euro. Je doet je dus extra profijt.

Vermijdt de bronheffing

Dividenden zijn leuk maar ook kostelijk omdat je er allerlei belastingen op betaalt. In Nederland is de regel dat mensen die kiezen voor een dividend in aandelen geen roerende voorheffing hoeven te betalen. In Frankrijk en in België geldt deze regel niet. Maar toch doe je hiermee jezelf profijt. Je moet vooral de afweging maken of het aandeel goedkoop staat en hoe lang je beleggingshorizon is. Maar in de praktijk kies je het best voor het dividend in aandelen. Voor mensen die aandelen bezitten in Unilever of andere Nederlandse bedrijven moet er wel worden opgelet. Dit soort bedrijven biedt geen keuzedividend aan maar geeft de beleggers wel de mogelijkheid om via ADR’s je dividend te herinvesteren in het bedrijf. Hierop geldt geen korting op de koers en hierop betaal je wel de roerende voorheffing in Nederland.

In onderstaande tabel een overzicht van enkele bekende bedrijven die zo een keuzedividend aanbieden en of er een fiscaal voordeel is. Let op, Belgische roerende voorheffing is altijd verschuldigd. De korting bedraagt de korting op de laatste beurskoers maar dit bedrag wordt op voorhand gecommuniceerd door het bedrijf. Hoe groter de korting hoe groter het voordeel. Voor onderstaande tabel zouden wij voor ieder aandeel kiezen voor het dividend in aandelen. Voor GDF Suez heeft het bedrijf reeds gecommuniceerd over de voorwaarden. Het zal 16,43 euro vragen per nieuw aandeel. Dit tegenover een beurskoers van 17,4 euro. Je kan je keuze doorgeven tot 10 mei aan je bankkantoor. 




2 opmerkingen:

  1. Dus, wat lijkt u het meest interessant voor GDF Suez dezer dagen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dividenden zijn leuk maar ook kostelijk omdat je er allerlei belastingen op betaald -> dt-fout...foei :-)
    Desondanks een zeer leerrijk artikel. Bedankd :p

    BeantwoordenVerwijderen