donderdag 9 februari 2012

Pin It


Get Gadget

Het probleem Bekaert




 Het verleden

Een aandeel waarderen op basis van de fundamentele analyse houdt in dat je kijkt naar de cijfers en hetgeen het bedrijf produceert. Dit heeft altijd als gevolg dat je vooral focust op de dingen die je weet, de dingen die reeds zijn gepasseerd. Bij Bekaert is dat verleden zeer mooi. Het bedrijf was in 2010 een industriële mastodont geworden. Actief in China, actief in groene industrieën en een aandeel dat steeg dat het niet meer mooi was. Niet op basis van lucht maar op basis van een record winst en omzet.
Bekaert heeft echter een fout gemaakt, het bedrijf heeft enkele degelijke fundamenten die het reeds jaren heeft. Het maakt staalkoord, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt in bruggen maar ook in autobanden. Een cyclische sector maar één die goed draaide omdat het bedrijf marktleider was op technologisch vlak en daar dat waar men nog groeide, Azië.


Dit was Bekaert in 2010 op vlak van geografische spreiding en productmix. In dat jaar haalde het bedrijf meer dan 3 miljard euro omzet en puurde het daaruit 370 miljoen euro winst, of meer dan 6,2 euro per aandeel. Een boerenjaar zoals dat dan heet. Maar die tijden liggen achter ons. De schuldige hiervoor is duidelijk, in bovenstaande grafiek is het meerbepaald al het groene in de taartdiagrammen. De inkomsten afkomstig uit energie.

Ik wil de zaag niet zijn

Bekaert maakt geen zonnepanelen, Bekaert produceert geen groene energie. Het produceert een onderdeel van het productieproces van zonnepanelen. Zaagdraad om de siliconepanelen te snijden. Het is slechts een klein onderdeel van het bedrijf, in omzet bijna verwaarloosbaar. Maar het was een bijna monopolie. Niemand maakte zaagdraad zo sterk en dun als Bekaert. Iedereen die zonnepanelen produceerde wou die zaagdraad afkomstig uit de vele fabrieken van Bekaert.
Het is logisch, zolang er vraag is naar zonnepanelen is er vraag naar zaagdraad. Alleen de vraag naar zonnepanelen neemt af, de regeringen verminderen hun subsidies voor deze panelen. Maar er zijn ook kapers op de kust, er zijn namelijk nog bedrijven die zaagdraad maken. Dit alles zorgde ervoor dat Bekaert zijn stuntjaar 2010 niet kon herhalen in 2011.


Omdat Bekaert meer is dan zaagdraad groeit de omzet nog altijd. Zoals blijkt uit de cijfers van de eerste 9 maanden. Zonnepanelen worden vooral gemaakt in China, de omzetvertraging mag dus vooral aan dit product worden toegeschreven. Dat de andere regio's nog groeien lijkt positief, maar dat is slechts een illusie. Bedrijven worden niet afgeschreven op hun omzet. Wel op hoeveel winst ze uit die omzet puren. Het moge duidelijk zijn, de marges op zaagdraad waren immens. Indien de omzet daaruit daalt zal dit deels het gevolg zijn van minder vraag, dus lagere volumes, maar evengoed van prijsdalingen die Bekaert heeft doorgevoerd. Minder prijs, minder vraag geeft een dodelijke cocktail voor de marges. Meer dan 50% prijsverlagingen, dat zijn solden, voor zaagdraad.

Het heden

De winsten uit 2010 waren uitzonderlijk, op de omzet haalde Bekaert 17% marge. Voor een industrieel bedrijf, waar prijszettingkrachten meestal beperkt zijn, is dit enorm. Voor dit jaar worden marges verwacht van rond de 7 tot 8%. Een bedrijf dat zijn vraag ziet terugvallen zit met meerdere problemen. Het krijgt minder geld maar meestal produceert het nog evenveel. Daarom ook het herstructureringsprogramma. Het bedrijf snoeit in zijn productiecapaciteiten om alzo minder kosten te maken. Op zich is dit positief, maar een bedrijf dat snoeit in productie geeft aan dat zijn omzet onder druk staat. Zaagdraad is een verloren positie voor het bedrijf, het zal zijn winsten weer moeten halen uit zijn gewone producten. De vraag is hoeveel winst hieruit kan worden gehaald. De meer dan 1.200 ontslagen in China en België tonen aan dat het menens is voor het bedrijf. In 2011 wordt een omzet verwacht van om en bij de 3,3 miljard euro op gecombineerde basis. Dit houdt een kleine omzetgroei in en duidt er duidelijk op dat dit bedrijf nog altijd groei heeft. Echter de winst zal veel lager uitvallen, met een marge van 7% komen we uit op 230 miljoen euro of 140 miljoen euro minder dan in 2010. Per aandeel zal het nog lager uitvallen omdat er ook nog herstructureringskosten zullen worden gemaakt. Men ontslaagt niet zomaar 1.200 man zonder dat dit tijdelijk weegt op de winsten.

De toekomst


Het bedrijf maakt eind februari, 24 om exact te zijn, zijn jaarresultaten bekend. Met een verwachte winst per aandeel onder de 3 euro houdt dit een winsthalvering in. De vraag is vooral wat de toekomst zal brengen. Zal zaagdraad nog meer in prijs dalen of waren de herstructureringen voldoende? Dat de andere activiteiten nog groeien hangt vooral samen met de ontwikkelingen van de wereldeconomie. Maar wat het ook is, de winst zal niet snel terug gaan richting de 6 euro. Wat betekent dat het bedrijf op dit moment correct gewardeert wordt aan tien keer de winst. De boekwaarde zit trouwens ook rond de 28,8 euro en is normaal ieder jaar stijgend, Bekaert maakt nog altijd winst, waardoor dit een mooie bodem vormt.

Balansmatig is het bedrijf redelijk gezond, al zijn er twijfels over het dividend. Indien dit negatief wordt, een verlaging, is de kans groot dat het aandeel nog lagere regionen opzoekt. Voor mensen die nog geen aandelen Bekaert hebben is het duidelijk, er zijn betere koopjes te doen. Tenzij je heel veel geduld hebt natuurlijk, dan is 10 keer de winst een mooi instapmoment. Voor mensen die reeds aandelen hebben en hierop dus verlies hebben is bijkopen onder de boekwaarde een must. Een herstel richting de 40 euro lijkt niet voor het komende jaar. Beter je gemiddelde verlagen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten