zondag 20 januari 2013

Pin It


Get Gadget

General Electric: De thermometer voor de wereld





De slagzin van General Electric is simpel, wij doen alles wat nuttig is. Hiermee overdrijven ze niet. Kunnen we uit de recente jaarcijfers van General Electric iets leren over de wereldeconomie en belangrijker is het nuttig om te investeren in het grootste conglomeraat ter wereld.


Het monster met vele poten


General Electric is in feite tien bedrijven in één. Het bedrijf is zo groot dat ze zichzelf standaard opsplitsen in twee afdeling. Een industriële afdeling en een financiële afdeling. Om het simpel te zeggen, General Electric heeft zijn eigen bank. Dit maakt het bedrijf een ingewikkeld kluwen waarbij sommige divisies het goed doen, andere het slecht en je niet goed weet welke richting het uit gaat. Bij de financiële crisis trok de bank de cijfers naar beneden, bij de huidige economische crisis trekt de industriële poot alles naar beneden. Ook in deze analyse gaan we het bedrijf opsplitsen in twee delen. We beginnen met de industriële poot. Deze maakt werkelijk alles. Van vliegtuigmotoren, tot gascentrales, tot materieel voor de olie-industrie en zelfs windmolens en ijskasten. Dit allemaal kennen en begrijpen is quasi onmogelijk. Niet dat het bedrijf een black box is. Er zijn grote lijnen te trekken. Het is actief in de groene sector via windmolens en waterzuiveringsinstallaties. Het is actief in de olie en gas industrie via allerlei toestellen die het winnen en verwerken van deze grondstoffen mogelijk maakt. Het levert data voor smartgrids en andere energietoepassingen. Het levert aan de bouwers van vliegtuigen alsook complete afgewerkte treinen. Tot slot maakt het ook medische toestellen zoals scanners en heeft het een beperkte civiele poot die huishoudtoestellen maakt. General Electric is dus blootgesteld aan de groei van windenergie, de groei van de oliesector, de groei van de luchtvaart, de groei van de energiesector, de groei van de transportsector en het Amerikaanse consumentenvertrouwen(ja General Electric maakt zelfs films).

General Electric: De bouwer van de wereld

Het bedrijf zelf pakt graag uit met zijn orderboek en dat is inderdaad van belang. Ergens in Amerika staat een enorme fabriekshal die in staat is om iedere dag een bepaald aantal machines te bouwen. Indien General Electric geen klanten heeft die deze machines kopen staan de arbeiders werkloos toe te kijken. Een orderboek groter dan de jaaromzet betekent dat de fabrieken efficiënt draaien. Met orders voor 210 miljard dollar zit het bedrijf veilig op dat vlak. De Book-To-Bill ratio geeft aan hoeveel contracten het heeft gekregen en hoeveel contracten het heeft geleverd. Indien de ratio positief is dan is er meer werk voor het volgende kwartaal dan er in het huidige is. De ratio ligt op 1.2 dus dit betekent dat er voldoende werk is bijgekomen. Dit heeft positieve gevolgen voor de marges.
Zoals te zien is op de afbeelding doen alle afdelingen het goed buiten de Power en Water afdeling. Deze maakt windmolens en die staat al een tijdje onder druk. Gelukkig compenseren de andere afdeling dit voldoende.
De marges dan. General Electric is hier goed bezig en dit toont de kracht van een industriële leider. Omzet halen is één, winst maken is twee. Een stijgende omzet moet zich vertalen in extra winst en marge. Tenzij natuurlijk de omzet wordt behaald aan lagere prijzen. Niet zo bij General Electric die zijn marges dus duidelijk kan versterken.
Globaal gezien gaat de omzet 4% vooruit en de winst volgt met 4%. Deze tak is dus goed bezig. Op naar de volgende.

General Electric: De huisbank

Bankieren is een risicovol zaakje en dat heeft ook GE mogen ontdekken. Op het hoogtepunt van de financiële crisis dreigde het gehele concern omver te vallen vanwege de bank(GECC genaamd). Dit nooit meer moest men gedacht hebben en samen met de hulp van Warren Buffet trok men de bank recht. In feite zit deze bank in een uitdoof scenario. Al blijft dit onderdeel wel goed voor 6,5 miljard dollar winst. Dit is meer dan sommige bedrijven als omzet hebben, maar voorGeneral Electric is dit gewoon een bijactiviteit geworden. De omzet daalt hier net zoals de winst maar dit is bewust. Men wil niet langer actief zijn in de gehele wereld van bankieren maar zich focussen op de zaken waarin men goed is. Zoals vastgoed bijvoorbeeld. De ratio’s van de bank zijn dan ook zeer gezond en het neerwaartse risico is hiermee ingedamd. De bank zal niet langer de industrie bedreigen. Binnen het kluwen van GE betekent dit dat de bank ieder kwartaal een dividend stort naar de moeder. Dat is de enige bron van inkomsten die GE haalt uit zijn bank, al de rest gaat naar het versterken van het vermogen van de bank. In 2011 was er geen dividend, in 2012 was er één van 6,4 miljard. Dus dit jaar had de bank een positieve impact op het bedrijf. Dit alles maakt GE een beetje ingewikkeld om volgen maar het komt hierop neer: de bank zorgt weer voor cash. En veel zelfs. Van de 13,8 miljard nettowinst is er 6,2 miljard afkomstig van de bank. De bank mag dan afgebouwd worden ze is nog altijd goed voor meer dan de helft van de nettowinst.

De cijfertjes

Als je naar de jaarrekeningen kijkt van GE dan zet je jouw verstand op nul. Het gaat hier over miljarden. Als men afrond spreekt men over honderden miljoenen. Om je een idee te geven, het haalde ongeveer 100 miljoen euro meerwaarden op de verkoop van kleine bedrijfsonderdelen. Goed voor 0,01 dollar per aandeel. Het bedrijf heeft dan ook een omzet van bijna 150 miljard dollar. Hieruit haalde het bijna 14 miljard dollar nettowinst. Niet bepaald de hoge marges maar dit komt door de productmix. Sommige afdelingen draaien hoge marges, andere lage. Wat ons echter vooral bezighoudt is de cashflow. Wederom. Bij grote bedrijven gaat alles om de cash. De nettowinst zit verspreid over zoveel onderdelen, wordt beïnvloed door zoveel dingen gaande van belastingen tot afschrijvingen dat het gewoon niet alles kan weergeven. Cash is altijd eerlijk. Je hebt het, of je hebt het niet. GE heeft er ongeveer 77 miljard van. En dit jaar alleen al bijna 18 miljard meer. Een stijging van 50% in vergelijking met vorig jaar. Dit is vooral dankzij het dividend van hun bankafdeling. Hun industriële poot zag zijn cash een beetje dalen.
De cijfers zijn dus gemengd natuurlijk. Dit komt omdat het bedrijf koopt en verkoopt alsof het niets is. Organische cijfers zijn dan ook beter dan gerapporteerde cijfers maar toch. Het maakt het bedrijf ingewikkeld. Een voorbeeld. Zo daalde de nettowinst met 4% maar steeg de nettowinst voor de aandeelhouders met 4%. De reden? Men hoeft niet langer 1 miljard dividend betalen aan Warren Buffet. U weet wel, die man die hun bank heeft komen redden.
Nog een voorbeeld, het koopt bedrijven op alsof het niets is. Nu wederom, een overname van dik 4 miljard dollar binnen de vliegtuigtak. Dit maakt dat voorspellen lastig is. Een omzetgroei van 1% betekent een goede 1,5 miljard extra omzet. Dit is meer dan de totale omzet van een bedrijf zoals Barco. Er gaat een legende in Amerika dat moest GE zichzelf opsplitsen in 20 bedrijven ze allemaal in de Dow Jones zouden noteren.

Wat echter onthouden moet worden is het enorme belang van de bankafdeling in de stijging van de cashflow en ook voor de nettowinst. Deze bankafdeling zal echter deze groei niet volhouden waardoor toekomstige groei moet komen van de industriepoot. 

De waardering: Hoe eraan te beginnen?

Simpel, je niet laten afschrikken. De winst per aandeel. Je kan kiezen 1,39 of 1,29 dollar. Het ene is van afdeling die men nog heeft, het andere houdt rekening met de reeds verkochte. Hoe op te lossen? Logisch nadenken. De afdeling die men nog heeft zal men normaal volgend jaar ook nog hebben. We nemen 1,35 echter, want GE kennende verkopen ze nog wel iets. Maar er is meer. GE geeft zelf aan dat ze in feite 1,51 dollar winst per aandeel hebben. Dat is de voortgezette winst plus enkele eenmalige kosten(vooral rondom hun pensioenfondsen). Het verschil tussen al die winsten per aandeel is enorm. De analisten aanvaarden die 1,51 dollar echter als de winst per aandeel.
Wat hebben we nog nodig? De boekwaarde, dat is een simpele, 11,64 dollar per aandeel. De schuldgraad is lastiger. Ze hebben namelijk een interne bank. De industriële poot heeft wel een positieve positie van 15,5 miljard. Het bedrijf maakt zoals gezegd bijna 18 miljard cash in 2012. Het geeft dat uit aan een dividend(7,2) en aan de inkoop eigen aandelen(5,2). Die inkoop is bijna symbolisch. Het bedrijf is 230 miljard dollar waard. Dat is dus 2% van zichzelf dat het inkoopt. Dat dividend is wel mooi. Het stijgt redelijk vaak en het komt nu uit op 0,19 dollar per kwartaal. Een goede 3,4% brutorendement dus. En een kleine rekensom leert dat het dividend veilig is ten aanzien van de cashflow en de nettowinst. 
Dus we beginnen weer met 10% rendement. Dividend zorgt reeds voor 1% van dat rendement en die inkoop eigen aandelen ook. Dat is dus 8%. Wat zijn de kansen?

General Electric zelf voorziet voor 2013 een stijging van de winst in de industriële poot dankzij stijgende omzet en stijgende marges. De bank zou stagneren. De cashfow zou rond de huidige niveaus blijven. Ik verwacht een stijging van 10% van de winst per aandeel. Een waardering rond de 14 lijkt me dan niet overdreven. Als winst per aandeel neem ik eerst de echte, pure, nettowinst. Dat geeft ons echter een getal onder de huidige koers. Het aandeel staat tegen 17 keer de huidige winst. Nemen we echter de winst van volgend jaar(1,5 dollar pure nettowinst) dan komen we uit op 14,5. Indien de positieve verhalen dan blijven bestaan dan is het niet te duur. Maar goedkoop is het zeker niet.

Als je kijkt naar hun eigen gerapporteerde winst dan betaal je nu slechts 14,5 en voor de verwachte winst voor volgend jaar(zij verwachten een dubbelcijferige winstgroei, we nemen hierbij 10% groei) dan betaal je slechts 13,2 keer de winst. Dat zit dus beiden al wat meer rond de waardering die in mijn ogen General Electric waard is. Omdat toekomstige winst altijd wat onzeker is zou ik voor bij te kopen of te kopen wel wachten tot een lagere koers.

Conclusie

General Electric kan profiteren van een groei in heel wat sectoren. Zoals de luchtvaart, zoals de olie-industrie. Het haalt mooie marges en zijn orderboek groeit stevig. Echter de waardering is ook stevig. Ik ben conservatief in mijn groeiverwachtingen voor het bedrijf, niet dat ik er niet in geloof. Maar om nu terug in te stappen is het volgens mij te laat. Tenzij voor de langere termijn. De winst in 2013 zal rustig door stijgen, en 2014 zal zeker en vast ook nog sterk zijn. Als daarna de wolken boven de economie volledig weg zijn dan kan de winst blijven stijgen waardoor de waardering haast automatisch lager komt. Toch kom ik niet verder dan een houden advies. Heb je het aandeel, dan mag je het zeker bijhouden. Verkopen hoeft niet, kopen ook niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten