dinsdag 20 november 2012

Pin It


Get Gadget

Obligatieuitgifte door Vandemoortele



Obligatieuitgifte door Vandemoortele
 Het Belgische bedrijf Vandemoortele is gekend om enkele producten. Het maakt onder andere bakkerijproducten en vetten. In de bakkerijdivisie deed het een grote overname in 2008 ter waarde van 300 miljoen euro. Te duur bleek achteraf en om de balans op te smukken moest het Alpro verkopen. Geen veilig bedrijf dus. De sector oogt veilig, wie eet er nu geen brood, maar is dat niet. De grondstoffen worden alsmaar duurder(energie, graan,…) en de marktmacht is beperkt hierin. Koppel dit aan hoge schulden en je krijgt een risicovol bedrijf.


De obligatieuitgifte is dan ook niet zomaar voor iedereen goed nieuws. De voorwaarden ogen wel goed. Netto blijft er bijna 3,5% over, wat veel meer is dan kasbons of overheidsapier. Met vijf jaar is de looptijd ook niet extreem lang. Echter met een uitgifte van ongeveer 75 miljoen euro is de liquiditeit niet bepaald enorm. Als je dit koopt is het dus om de gehele rit uit te zitten. Indien de inflatie rondom de huidige cijfers blijft dan lijkt dit een goede zaak.

Echter er is een maar. Om te beginnen kan de brutocoupon stijgen indien het bedrijf meer schulden heeft ten aanzien van zijn REBITDA. Er komt 0,5% intrest bij indien die verhouding boven de 3,5 gaat. Eindjuni 2012 zit het bedrijf aan 2,3. Verleden jaar maakte het bedrijf verlies wegens afboekingen, deze zitten niet in de REBITDA. De EBIT lag rond de 15 miljoen euro vorig jaar. Dit jaar verwacht men een stabiel resultaat, doch dit kan snel keren indien de marktomstandigheden verslechteren.

Bij risicovolle bedrijven moet je als belegger meer risicopremie eisen. Risicovrij papier op vijf jaar, zoals de OLO van de Belgische overheid, geeft je netto rond de 0,75% dus de risicopremie is 2,68%. Voor een bedrijf waarbij de schulden zo hoog zijn is dit karig. Maar goed het is en blijf een deftig rendement in vergelijking met risicovrije alternatieven. GIMV, de investeringsmaatschappij van de Vlaamse Overheid, zit bijvoorbeeld in het kapitaal van Vandermoortele dus het is niet zo dat dit bedrijf failliet gaat gaan.

Het geld zal trouwens gaan naar het afbetalen van andere schulden en zal dus niet geïnvesteerd worden. Indien je op zoek bent naar een goede obligatie is dit een redelijk goede deal dus. Maar overdrijf niet met de investering. Je kan inteken vanaf donderdag(22 november) bij KBC en Belfius.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten