dinsdag 20 november 2012

Pin It


Get Gadget

De wijzigingen van Di Rupo voor aandelenbeleggers



De wijzigingen van Di Rupo voor aandelenbeleggers

We zijn er nog eens door geraakt, er is een nieuwe begroting dus er zijn enkele nieuwe belastingen bijgekomen voor de 'speculanten'. Het belangrijkste wapenfeit is dat alle inkomsten uit spaarproducten nu aan 25% zullen worden belast. Dit heeft gevolgen. Alle dividenden waren reeds aan 25% tenzij u strips had. Deze strips verdwijnen dus voorgoed. Alle dividenden zijn 25%. Maar ook alle intresten uit obligaties, termijnrekeningen, kasbonnen en staatsbonnen worden aan 25% belast. Hierop is slechts één uitzondering, de staatsbon uitgegeven door Leterme in november 2011 blijft belast aan 15%.
Spaarrekeningen ontsnappen ook de dans, als je inkomsten uit spaarrekeningen lager ligt dan 1.830 euro per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Indien wel, dan betaal je 15% roerende voorheffing op de inkomsten boven de 1.830 euro. Of er een verplichte aangifte komt voor spaarrekeningen of de banken hierop nauwer gaan toezien is nog niet geweten maar dit kan verwacht worden.

Wat wel belangrijk is, de roerende voorheffing moet niet langer worden ingevuld in de belastingsbrief. De roerende voorheffing is dus weer bevrijdend gemaakt omdat de zogenaamde rijkentaks verdwijnt. Dit hielt in dat mensen 21% betaalden maar de inkomsten moesten aangeven, tenzij ze 25% betaalden. Aangezien nu iedereen 25% betaalt is de rijkentaks nu algemeen geworden en vervalt de aangifteplicht.

Nog wat in de marge, de taks op de premies van levensverzekeringsproducten (tak21, tak23) gaat van 1,1% naar 2% en holdings gaan een meerwaardebelasting moeten betalen van 0,4%. Dit zijn kleine maatregelen waarvan alleen specifieke spaarders last gaan hebben.

Al bij al is dit goed nieuws. Geen vermogensbelasting, geen meerwaardebelasting voor particulieren, geen verhoging van de beurstaksen en zo verder. Voor mensen met aandelen is dit extra goed nieuws. Termijnrekeningen en kasbonnen gaan nu netto nog minder opbrengen dan voorheen(van 21% belasting naar 25%) en ook staatsbonnen worden nu zwaarder belast(met dus uitzondering van de Leterme Bon) waardoor dividenden in één klap interessanter worden. Met andere woorden de ongelijke behandeling tussen aandelendividenden en intresten uit vastrenderendeproducten is verdwenen. Natuurlijk is dit een belastingverhoging maar mensen met veel aandelen zullen hier op lange termijn van profiteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten