woensdag 21 november 2012

Pin It


Get Gadget

Er is weer een Staatsbon




Er is weer een Staatsbon

De Sint is onlangs het land binnen gevaren en dat betekent twee dingen. Pakjes voor de kindjes en staatsbonnen voor de ouders. De Belgische overheid geeft om de zoveel tijd een Staatsbon uit, dat is een overheidsobligatie toegankelijk voor particulieren, en dat is dit jaar dus niet anders. Maar in feite hadden ze zich de moeite kunnen besparen.

De voorwaarden zijn vreselijk. Beiden looptijden kloppen niet de inflatie op vlak van brutorendement en op vlak van nettorendement blijft er quasi niets meer over. De verhoogde roerende voorheffing doet zijn werk en maakt het spaarboekje veel interessanter. Om te beginnen die op vijf jaar biedt 0,75% netto aan, dat geeft tegenwoordig ieder spaarboekje. Gesteld dat de rente stijgt de komende vijf jaar stijgt deze mee op een spaarboekje. Uw staatsbon zal echter altijd 0,75% opbrengen.

De veiligheid die de staatsbon biedt is niet groter dan een spaarboekje met overheidsgarantie. De keuze is dan ook simpel. Een spaarboekje is flexibeler, even veilig en brengt potentieel meer op. Indien u toch u geld op lange termijn wilt vastzetten zijn er voldoende alternatieven te vinden binnen de bedrijfsobligaties.

De Leterme Bon 
Nog eventjes iets over die obligatieuitgifte van de overheid verleden jaar. De zogenaamde Leterme bon was een goede deal. Het rendement was hoog, de roerende voorheffing is daarbij slechts 15% en u steunde u land in tijden van nood. Kijken we echter vandaag naar deze Leterme bon dan zien we kansen. Deze vandaag nog kopen is gevaarlijk, de reden hiervoor is omdat de staatsbon ver boven zijn terugbetalingswaarde staat. Vrij vertaalt u koopt deze voor 106,6 euro en krijgt op vervaldag slechts 100 euro terug. Uw intrest wordt berekend op 100 euro dus betaald u ook nog eens roerende voorheffing op een hoger rendement dan waaraan u nu kan kopen. Kortom deze staatsbon nu kopen is een slecht idee.

Indien u echt hebt ingetekend op deze staatsbon dan is het moment om te verkopen aangebroken. De reden is simpel, je krijgt nog altijd een mooi rendement maar de koerswinst is velen malen hoger. U krijgt in de loop van december uw coupon uitbetaalt, bijna 3% netto voor die op vijf jaar, en kan daarna proberen om uw obligatie te verkopen aan een koers van 106%. U doet u dan 9% winst op één jaar tijd. Wat een deftig rendement is. Het vrijgekomen geld kan u dan herinvesteren in een meer opbrengende bedrijfsobligatie.

Kortom, staatsbonnen zijn op dit moment een te mijden actief zowel secundair als primair. Ze brengen veel minder op dan de inflatie. Bezit u nog Leterme bons dan kan u een verkoop zeker overwegen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten