woensdag 23 januari 2013

Pin It


Get Gadget

Obligatie van DEME




De Belgische baggergroep DEME geeft een obligatie uit met een looptijd van 6 jaar. Lees ons advies en alle technische details.


Obligatie



De obligatie geeft 2,77% nettorendement. De coupon ligt hoger op 4,15% maar door de hogere uitgifteprijs en de roerende voorheffing van 25% blijft daar dus netto slechts 2,77% van over. Dat is natuurlijk meer dan een spaarboekje, maar is het voldoende?
Enkele dagen geleden was er nog maar een artikel over het gevaar van obligaties. Het nettorendement van DEME ligt bijna niet boven de inflatie, bescherming biedt deze obligatie nog net, rendement dus niet. Termijnrekening bieden ongeveer 1,77% netto op deze termijn, de Belgische overheid geeft ongeveer 1%. Met andere woorden, het extra risico dat je neemt krijgt een vergoeding van 1,77% netto. Bruto ligt het allemaal iets hoger. Dat is vooral van tel voor de institutionele maar aangezien DEME ‘slechts’ 200 miljoen euro wenst op te halen is dit voor het speelterrein van de particulier.

Wordt het risico vergoed?

DEME heeft geen jaarrekening in die zin dat het niet op de beurs staat. Het heeft ook geen rating dus veel cijfers zijn er niet bekend. De aandeelhouders kennen we wel, CFE en Ackermans & Van Haaren. Twee solide Belgische bedrijven. Toch een opmerking, CFE gaf onlangs ook een obligatie uit, deze bood 3,22% netto. CFE draagt minder schulden op de balans en betaalt dus toch een hogere rente uit. Op basis van deze gegevens kan je zeggen dat DEME niet veel moeite doet om het extra risico te vergoeden dat je als obligatiehouder loopt door voor hun product te kiezen en niet voor een staatsbon;
Dat risico is er altijd. DEME heeft veel schulden omdat het schepen moet kopen en betalen alvorens die schepen omzet kunnen maken. Het orderboek is wel hoog waardoor die omzet er natuurlijk wel is. Maar er kan altijd iets fout gaan.
Doordat er bij uitgifte een lage risicopremie wordt gegeven is de kans klein dat deze obligatie veel koerswinst gaat opleveren.


Conclusie

DEME is een solide bedrijf maar het is wel een cyclisch bedrijf. Deze cycliciteit wordt niet volledig vergoed. Dit houdt in dat men niet moet rekenen op veel stijging van de obligatie in waarde. Deels ook om de redenen beschreven in dit artikel. Ze bijhouden tot 6 jaar lijkt ook niet bepaalt een goede zaak aangezien je koopt op het dieptepunt van de rentecurve. Dat een spaarboek nu minder opbrengt is correct, maar binnen drie jaar kan de rente op een spaarboek stijgen, de coupon van deze obligatie niet.
Ben je op zoek naar veiligheid dan is deze obligatie niets voor jou, ben je op zoek naar rendement kan je beter overwegen om zelf in DEME te stappen via een aandelenaankoop van CFE.


1 opmerking: