zondag 11 november 2012

Pin It


Get Gadget

De Fiscal Cliff






De fiscal cliff: Het begin van het einde?

Herinnert u zich nog de zomer 2011? Dat was de zomer dat de wereld eventjes stil stond. Amerika verloor zijn AAA rating en werd niet langer gezien als feilloos. Er bestond vanaf dat moment een waterkans dat de grootste schuldennaar in de wereld niet alles zou terug betalen. De reden was dat de politieke partijen in Amerika geen overeenstemming vonden over het begrotingstekort. Want vergis u niet, Amerika heeft een enorm tekort op zijn begroting. En een enorme overheidsschuld. OM dat op te lossen zijn er altijd drie manieren: meer belastingen, minder uitgaven of beiden. In Amerika heb je de democraten die meer belastingen(voor de rijken) willen en de republikeinen die minder uitgaven(buiten in defensie) willen. Omdat de democraten de president mogen leveren en de republikeinen het huis van afgevaardigden moeten de twee een overeenstemming vinden. Iets dat niet leek te lukken waardoor S&P besloot dat Amerika niet langer AAA waardig was.

De markten waren in de aanloop van de presidentverkiezingen een beetje verlamd. Markten houden niet van onzekerheid, dat weegt op hun gemoed en hun verwachtingen. Omdat het zo spannend was tussen Romney en Obama had niemand echt een idee wie het nu zou worden. Toen dan ook woensdag de uitslag binnenrolde dat de zittende president nog eens mocht terugkeren waren de markten euforisch. Niet omdat Obama goed is voor de markten, of beter zou zijn dan Romney, maar puur omdat de onzekerheid wegviel.

Echter markten zijn hyperkinetisch op zoek naar slecht nieuws. Dat heeft vooral te maken met de geschiedenis, te veel slecht nieuws hebben ze al moeten slikken. Gaande van instortende banken, dalende huizenprijzen, ruziënde politici, crashende beurzen, besparingen in Europa, een China dat afkoelt en zo verder. Allemaal gebeurtenissen die een enorme impact hebben op de waarderingen van financiële producten. En allemaal gebeurtenissen die voor de meerderheid van de marktmensen totaal uit de lucht kwamen gevallen. Om dit verrassingseffect te verkleinen probeert men als markten nu zo goed mogelijk slecht nieuws te voorspelen. En dat betekent vaak dat men pessimistischer is dan normaal. Het volgende doembeeld dat opduikt volgens Wall Street is de 'Fiscal Cliff', de budgettaire afgrond.

Het woord zegt het al, een afgrond is nooit leuk. Toen men in die hete zomer er maar niet uitgeraakte deed men iets dat politiek ongehoord is, men schrapt heilige huisjes. Normaal gaat politiek altijd om het compromis. Een beetje van dit, een beetje van dat. Met een sausje van pragmatisme. Omdat dat laatste totaal ontbrak bij de, vaak extreem anti overheid, Republikeinen was het onmogelijk om tot een evenwicht te komen. Men besloot dan maar om een soort van noodrem in te bouwen. Als er tegen december 2012 geen nieuwe begroting is dan treed een automatische begroting in. En die automatische begroting is alles behalve fraai.

De fiscal cliff stelt dat alle belastingsverlagingen goedgekeurd onder Bush en verlengd door Obama verdwijnen. Dat betekent dat zowel arm, midden als rijk meer belastingen zal moeten betalen. In de droomwereld van de democraten zou alleen rijk meer moeten betalen. Maar er is meer, er treden ook massaal veel besparingen op in de vorm van lagere bestedingen voor infrastructuur(ja nog lager), legeruitgaven, ambtenaren, leerkrachten,….In totaal verwacht men dat de maatregelen samen 4% van het Amerikaanse BBP zouden wegvagen. Wat betekent dat Amerika zichzelf in een recessie stort. En een werkloosheidscijfer van dicht tegen de 10% gaat krijgen.
Ter informatie, de laatste weken waren de beurzen euforisch vooral omdat Amerika zich leek te herstellen. De Amerikaanse economie bestaat vooral uit consumptie door gezinnen(de figuurlijke Joe Sixpack) , als er dus jobs bijkomen dan stijgt quasi automatisch de Amerikaanse economie. Vandaag zijn de beurzen dus in paniek, indien de automatische wet in gang treed gaat de Amerikaanse consument slaag krijgen. Wat moet er dus gebeuren? Niet besparen is geen optie, Amerika draait 1.000 miljard dollar verlies per jaar, of driemaal het BBP van België. Het sleept 16.000 miljard dollar schulden met zich mee. Er moet dus wel iets gebeuren, en in feite zijn de meeste economen er ook over eens wat er moet gebeuren.

In Amerika betalen de rijken te weinig belastingen, als zelfs Warren Buffet dit stelt zal het wel zo zijn, en de middenklassen in verhouding te veel. Het is Obama zijn plan om dit aan te passen. Belastingverlaging voor de middenklasse, verhoging voor de rijken. Obama wilt ook niet besparen. Indien zijn plan er komt zal het begrotingstekort van Amerika 'rustig' dalen waardoor de impact beperkt zal zijn. De Republikeinen in het Huis, onder leiding van Boehner, willen vooral besparen en de belastingen voor rijken verlagen. Dit vergelijk moet worden opgelast voor 31 december.  Dus de beurzen weten nu wie de president is, maar weten nog niet het antwoord op de cruciale vraag: wat met de cliff?

De verwachtingen zijn natuurlijk wel dat ze eruit gaan geraken daar in Amerika. Deze onzekerheid is dan ook een goed instapmoment. Eenmaal de cliff is genomen ziet het er goed uit voor Amerika. De jobmotor slaagt aan, de huizenprijzen doen het goed, de FeD is geld aan het drukken alsof er geen morgen komt en de banken zijn gezond. Amerikaanse aandelen vormen dan ook een mooie diversificatie voor de komende maanden. Ze hebben veel minder te leidden onder de Europese problemen, die nog lang niet opgelost zijn, en profiteren via export van de groei in de groeilanden. En de verwachtingen zijn dat de dollar tenminste tegenover de euro kan versterken. Er zal wel nog volatiliteit blijven tot zolang de cliff niet is opgelost dus spreid je aankopen in tijd.

Wat trouwens als de cliff er toch komt? Dan valt de Amerikaanse economie stil. Kies dus niet zomaar blind voor Amerikaanse aandelen, zoek bedrijven die vooral hun omzet halen uit de rest van de wereld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten