woensdag 14 september 2011

Pin It


Get Gadget

Het Griekse bankroet








Over Griekenland is de laatste tijd al heel wat geschreven. Maar wat gebeurd daar nu eigenlijk? Wat houden de termen liquiditeit, solvabiliteit en schuldherschikking nu eigenlijk in? En Wat zijn de gevolgen voor de wereld en u en ik?
Om te beginnen heeft Griekenland schulden, op zich is met schulden niets verkeerd. Gezinnen gaan schulden aan omdat niet iedere aankoop meteen te financieren is met het beschikbare geld. Bijvoorbeeld de aankoop van een huis of een wagen. Dit zijn uitzonderlijke aankopen die niet jaarlijks voorvallen, hierdoor is de impact op het budget beperkt.
Bedrijven gaan schulden aan om te investeren in een nieuw product, de lening verdiend als het ware zichzelf terug over tijd. Met lenen is dus niets fout als het met mate gebeurd. Laat ons Griekenland vervangen door een gewoon gezin om de situatie en de fouten duidelijk te maken.

Als je als gezin geld leent voor een huis verwacht de bank dat je dit geld terugbetaald. Je 
doet dit niet door het huis te verhuren of door het later voor meer geld te verkopen. Je betaald die lening af via uw inkomsten. Iedere maand geeft je geld aan de bank. Zo ook doen de landen dit. Echter, op een gegeven moment dalen de inkomsten of stijgen de kosten. Je slaagt er nog net in om een evenwicht te vinden maar er komt geen extra geld meer binnen. Toch valt net dan de wagen kapot. Je moet hiervoor lenen waardoor uw maandelijks afbetalingen hoger komen te liggen en jouw evenwicht verdwijnt. Hierdoor moet je bijlenen via bijvoorbeeld de lopende rekening om de intrest terug te kunnen betalen. Op een gegeven moment echter kan je niet meer lenen bij de bank. Jouw lopende rekening staat op zijn minimum. Dan zit je met een liquiditeitsprobleem. Je hebt met andere woorden te weinig geld om de kosten te dekken. Als dit gebeurd bij een gezin zal de bank jouw loon aanslaan. Dit lost meestal e problemen op maar betekent dat je zwaar zal moeten besparen. Bij Griekenland was de oplossing creatiever. Er kon niet meer geleend worden bij de bank, dus ging men maar lenen bij de buren. Omdat buren ook een beetje vrienden zijn waren de voorwaarden malser waardoor je plots weer liquide was.

Wat is dan solvabiliteit en insolvabiliteit? Je hebt geleend bij de bank voor een nieuwe wagen en je hebt de pech dat je deze wagen in de prak rijd. Nog voor je lening is afgelost moet je wederom gaan lenen voor een wagen. Plus je wordt ook nog eens ontslagen. Nu heb je een situatie waarbij je uitstaande leningen vele malen groter zijn dan je inkomsten. Zelfs indien je gehele loon wordt aangeslagen kan je nooit de leningen allemaal terug betalen. Je bent insolvabel, je bent niet langer in staat te voldoen aan je verplichtingen. Het verschil met liquiditeit is dat dit een tijdelijke toestand is. Je hebt tijdelijk te weinig geld. Bijvoorbeeld bij de bakker, je hebt geen geld bij om nu te betalen dus betaal je de dag erna. Vanwaar je dat geld dan uiteindelijk haalt maakt niets uit. Bij insolvabiliteit kan je het geld nergens meer halen. De banken heeft nu het recht om je wagen aan te slaan. Echter wagen één is niets meer waard en wagen twee is niet voldoende om beide schulden af te betalen. De bank zal dus een deel van zijn uitgeleend geld niet meer terugzien. Dit heet een schuldherschikking. De bank leent jouw 100 euro maar krijgt slechts 60 of zelfs maar 30 euro terug. In het beste geval krijgt de bank de volle 100 euro terug, maar pas binnen vijf jaar als je weer werk hebt en dit zonder interest. Bij een schuldherschikking is er altijd wel nog een gedeeltelijke terugbetaling en worden niet al jouw bezittingen aangeslagen, dit gebeurd wel bij een faillissement. In beide gevallen echter zal de bank verlies leiden.

Dit is het geval bij Griekenland. Het land heeft enorm veel schulden en heeft meer uitgaven dan inkomsten. Het is dus niet langer liquide. Om zijn schulden af te betalen en om zijn intrest te kunnen betalen moet het geld lenen, echter niemand durft nog aan dit land te lenen uit schrik om een deel van zijn geld niet meer terug te zien. Hierdoor moet Europa bijspringen, de overheden lenen dus geld aan de Griekse overheid.
Maar de Griekse schuld blijft stijgen en er is op dit moment nog altijd een begrotingstekort, hierdoor dreigt de insolvabiliteit van het land. De schulden die ze nu aangaan kunnen ook niet worden terugbetaald, de schuldenberg wordt zo groot dat zelfs indien alle Grieken één jaar lang produceren en werken om de schuld terug te betalen dat dit niet voldoende is. Er is dus geen kans dat het land al zijn schulden kan terugbetalen binnen een redelijke termijn. Daarom overweegt men om een deel van die schulden kwijt te schenken. Maar wie draagt dan het verlies?
Iedereen die schuldpapier heeft van Griekenland. Om te beginnen de banken, die hebben een deel van jouw spaargeld geïnvesteerd in Grieks overheidspapier. Maar ook fondsen, privébeleggers en verzekeraars  zullen verlies leiden.
Omdat banken meestal werken met geld dat niet van hun is, uw spaargeld, houd dit risico’s in. Jij hebt 100 euro aan de bank gegeven, van die 100 euro heeft de bank er 10 aan Griekenland gegeven maar ze krijgen nu slechts 6 euro terug. Jij hebt wel nog altijd recht op uw 100 euro. De bank zal die 4 euro verlies dus zelf moeten bekostigen. De banken kunnen dit omdat ze eigen vermogen hebben, geld dat niet toebehoord aan spaarders maar kapitaal in handen van de bank zelf. Echter indien de bank in ons voorbeeld slechts 10 euro eigen kapitaal heeft dan weegt die 4 euro enorm zwaar door.

Een Griekse schuldherschikking en een faillissement zijn feitelijk hetzelfde. Alleen bij het laatste zal het verlies nog groter zijn. In beide gevallen zullen de banken enorme verliezen boeken. De vraag die belangrijk is hierin is of de banken dit kunnen overleven. Hebben ze voldoende kapitaal. Het antwoord is echter ja. Banken maken sinds kort weer winst, winst is eigen kapitaal. Ze hebben hun dividenden verlaagd en hun balans opgeschoond. Er is dus geen reden tot paniek. Echter het is ook geen rooskleurig scenario. Het zal wegen op de resultaten van de banken en ook op de buffers van deze banken om volgende crisissen aan te kunnen. Indien u net een nieuwe keuken heeft gebouwd zal u eens vloeken als uw badkamer plots begint te lekken. Op een gegeven moment is het geld ook bij de banken op. Daarom is het belangrijk dat andere landen niet in gebreke komen. Landen zoals Italië en Spanje moeten daarom voorkomen dat ze insolvabel worden. Hiervoor kunnen landen slechts één ding doen: winst maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten