vrijdag 29 maart 2013

Pin It


Get Gadget

De zieke man van Europa: Telecom


 Telecom was jarenlang een sector van zekerheid. Eenmaal de koperkabels in de grond zaten mocht al het geld richting de aandeelhouder gaan. Vandaag de dag is het duidelijk dat er twee gevaren zijn voor telecombedrijven.
Ten eerste daalt de omzet omdat alles goedkoper wordt. Door de grote concurrentie en regelgeving van overheden betalen mensen steeds minder voor dingen als GSM, internet en digitale televisie. Vaste lijnen worden opgezegd en diensten worden goedkoop gebundeld. Een dalende omzet met veel vaste kosten(personeel, afschrijvingen, intrestlasten) zorgt voor een daling van de winst die meer uitgesproken is. De winst, of beter de cash, van telecombedrijven kon jarenlang naar de aandeelhouders gaan net omdat er geen grote investeringen nodig waren. Probleem twee is echter dat meer mensen internet hebben, meer mensen surfen met de GSM en meer mensen een GSM hebben. Dit zorgt voor meer verkeer op de lijnen van de telecombedrijven die dus hun lijnen moeten uitbreiden. Dit kost geld. Geld dat er niet meer is bij sommige bedrijven. Omdat jarenlang enorme dividenden werden betaald en eigen aandelen werden ingekocht zijn de balansen niet op orde. Dit betekent lagere dividenden en zelfs kapitaalsverhogingen.

In deze reeks gaan we stuk voor stuk de telecombedrijven af die actief zijn in Europa. We geven een korte inleiding en dan een duidelijk advies. Op het einde volgt dan een overzicht met de sterke en zwakke punten van ieder bedrijf. We beginnen met Belgacom.


Belgacom, de Belgische monopolist


Net zoals iedere telecomgroep zoekt Belgacom naar manieren om zijn omzet te beschermen. Het aantal klanten met digitale televisie via Belgacom nam toe met 46.000 in het vierde kwartaal, het aantal nieuwe klanten voor internet nam toe met 11.000 en de pack's(het bundelen van diensten) nam toe met 23.000. De consumentendivisie ziet af omdat er 88.000 mensen hun GSM contract met Belgacom opzegden, vooral onder invloed van de nieuwe telecomwet van eind oktober. De groep verwacht dat vooral dit laatste nog een impact zal hebben op de omzet van Belgacom. De 'vaste' lijn neemt ook jaar na jaar af. In totaal nam de jaaromzet toe met 1,4% mede ook dankzij de overname van The Phone House winkels. Een mooie prestatie.
Het verstrekken van telecom aan bedrijven nam af met 2,3%, dit mede door de economische crisis waardoor er minder bedrijven zijn en deze bedrijven besparen op dit soort kosten. Een belangrijke omzetpool is echter de internationale carrier activiteiten, deze zagen de omzet toenemen met 5,3%. In totaal slaagde Belgacom erin de omzet beperkt te laten groeien met 0,9%.

Belgacom kan zijn omzet beschermen via zijn pack's alsook via zijn ICS divisie. Op vlak van EBITDA speelt echter dat de tarieven per klant onder druk staan. Deze daalde dan ook met 6,7% op gerapporteerde basis. Dit is een belangrijke evolutie aangezien de EBITDA meet hoeveel geld er in het bedrijf instroomt. Geld dat bij telecombedrijven vooral gebruikt wordt voor het dividend te betalen. De Free Cash Flow meet hoeveel geld er overblijft na betaling van belastingen, intrest en investeringen. Voor Belgacom is deze cashflow gelijk aan 691 miljoen euro. Ter vergelijking betaalt het bedrijf  in 2012(dit is het interim dividend 2012 + het finaal dividend over 2011) 798 miljoen euro dividend. Het moet dus schulden aangaan om het dividend te betalen. De nettoschulden namen toe tot 1,6 miljard euro.

Voor volgend jaar verwacht Belgacom een afname van de omzet alsook van de EBITDA, deze laatste kan dalen met 4% tot 6%. Aangezien de CAPEX(de investeringen) gaan stijgen betekend dit dat er minder cashflow overblijft voor de aandeelhouders. Het dividend van Belgacom valt uiteen in twee delen. Het interimdividend wordt betaald in december, het finale in april. Dit interim dividend over 2012 is reeds verhoogd van 0,5 euro naar 0,81 euro. Het finaal dividend is gelijk gebleven op 1,68 euro. Voor 2013 is reeds aangekondigd dat het interimdividend terug 0,5 euro zal zijn. Het dividend uitbetaald in 2013 zal dus 2,18 euro bedragen. Wat neerkomt op 692 miljoen euro. Dit is meer in lijn met de cashflow.

Aangezien Belgacom lage schulden heeft kan het over 2013 nogmaals een dividend uitkeren dat de cashflow overstijgt, echter deze cashflow blijft onder druk staan. Het dividend voor de volgende jaren zal dus moeten dalen. De koers heeft zich hierop reeds aangepast. Het dividendrendement bestaat uit twee componenten, de koers en het dividend. Het brutorendement zal zichzelf rond de 10% blijven plaatsen.

Voor Belgacom gold jarenlang dat dit een spaarboekje was met hoge return. De koers zelf bewoog bijna niet, het dividend deed het werk. Tot hiertoe heeft het dividend blijven werken, de koers echter niet. Goede huisvaders die het aandeel nog hebben moeten uitrekenen hoeveel hun positie waard is. Dit doe je daar uit te tellen hoeveel nettodividenden je reeds hebt ontvangen en deze in mindering te brengen van je aankoopprijs. Stel dat je Belgacom kocht in oktober 2008 ter bescherming van je portefeuille naar aanleiding van de crisis. Je hebt dan netto 7,07 euro dividend ontvangen over die jaren heen. Het aandeel koste toen rond de 26 euro, je hebt dus 18,93 euro betaald voor één aandeel. De koers staat daar licht boven. Je hebt dus geen verlies geleden. Het dividend is tot april 2014 verzekert, de verwachting is dat ze ook dan nog een normaal dividend van 1,68 euro uitbetalen en pas in oktober 2014 het interimdividend verlagen richting 0,4 euro. Indien de koers dus niet meer zou dalen blijft u een positief rendement halen. Bijhouden is dan ook de boodschap.

Mensen die het aandeel nog niet in bezit hebben, het rendement is vandaag nog altijd hoog. Echter de buffer die je hebt is kleiner. Vandaag kopen geeft je recht op 2,18 euro bruto die quasi zeker is. Dat is 8,4% netto. Dat betekent dat de koers nog eens 8% mag dalen alvorens je verlies maakt. Natuurlijk is beleggen niet de bedoeling om minder verlies te maken dan de rest maar meer winst. Voor nieuwe aankopen zou ik dan ook wachten tot na de betaling van het finaal dividend. Belgacom zijn aandeel stijgt meestal in aanloop van die betaling en daalt hierna. Dit lijkt me een mooi moment om in te stappen.

Het aandeel is in mijn ogen voorzien voor die mensen die hun spaargeld willen investeren in fondsen. Obligatiebeleggers blijven beter weg van Belgacom omdat de inleg niet zeker is. Mensen die fondsen overwegen mogen zeker rond de 19 euro Belgacom oppikken op voorwaarde dat je een lange horizon hebt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten