dinsdag 29 januari 2013

Pin It


Get Gadget

Microsoft: Oude glorie?




 
De technologiewereld is een snel veranderende wereld. Ooit was Microsoft onaantastbaar, maar hoe vergaat het vandaag met de technologische grootheid?

Cijfers Q2: De gok van Microsoft

Microsoft is één van die bedrijven met een gebroken boekjaar, een boekjaar die niet de kalender volgt. Terwijl iedereen de jaarcijfers over 2012 aan het klaarmaken is zit Microsoft al in kwartaal twee 2013. Magie? Nee hoor. Microsoft zijn jaren lopen van juni tot mei. Kwartaal twee bespreekt dan ook de toestand gaande van oktober tot december. Een belangrijk kwartaal voor Microsoft. Om de achterstand met Apple goed te maken heeft het bedrijf zich geworpen op de Smartphonemarkt. Het is hiervoor in alliantie gegaan om Nokia. Die alliantie was nodig, Windows is onaantastbaar nog altijd in de personal computer wereld maar heeft quasi geen voet aan de grond op de snelgroeiende markt van 'mobile internet'. Mensen kopen geen PC meer, ze kopen een tablet. Deze evolutie is onder andere de reden waarom Intel in de problemen dreigt te komen. Microsoft en Intel zijn beiden marktleider in hun segment, maar hun segment staat onder druk. Intel probeert chips te bakken voor tablets en Microsoft schrijft software voor smartphones.
Om de zoveel jaar brengt Microsoft een nieuwe Windows uit, het bekende besturingssysteem dat quasi meteen wordt overgenomen op iedere nieuwe computer. Om die merknaam te kapitaliseren brengt Microsoft ook een Windows uit voor tablets en smartphones. Windows 8 is dan ook een besturingssoftware voor ieder deelaspect van ons technologische bestaan. Van tablets tot laptops en van smartphones tot computers. De gok is simpel. Iedereen heeft wel nog ergens een computer staan, maar iedereen heeft ook een Iphone liggen. Die twee met elkaar laten praten is lastig. Ze draaien op verschillende besturingssystemen. De oplossing? Alles op hetzelfde laten draaien. Apple doet dit ook, alleen hun Mac's zijn niet zo ruim verspreid onder de bevolking. Samsung doet dit niet aangezien die geen besturingssoftware maken. Microsoft hoopt dus een gat in de markt te hebben ontdekt.

Cijfers Q2:  Windows 8

Los van de vraag of het programma goed is, of het draait, of de telefoons goed zijn is voor investeerders de vraag of ze verkopen belangrijk. Met 60 miljoen exemplaren van de nieuwe Windows 8 presteert het bedrijf niet slecht. Dit tilt de omzet van de Windows divisie tot dik boven de 5 miljard per kwartaal. Ook de Surface, de gok van Microsoft op de tabletmarkt, lijkt goed te verkopen. De cijfers van de Windows Phone zitten verstopt in de divisie 'Entertainment' en ook daar spreekt men van een groei. Het is natuurlijk geen Iphone met miljoenen verkochte eenheden maar Microsoft lijkt erin geslaagd te zijn om zich alvast een deel van de markt toe te eigenen. Conclusie is in feite simpel, als er nog een PC wordt gekocht dan draait er Windows op. De divisie is dan ook niet dood te verklaren. Ze zorgt voor 5 miljard dollar omzet en een dikke 3 miljard dollar winst per kwartaal. Cijfers waarop je als bedrijf nog altijd trots mag zijn.

Cijfers Q2: Het veelkoppige monster

Microsoft zijn strijd om te overleven lijkt volgens de analisten vooral te draaien rondom die verduivelde smartphone markt. Of Microsoft die strijd kan winnen weet niemand, maar laat ons focussen op die vele andere divisies. Microsoft is dan ook een monster met vele hoofden. Windows kennen we allemaal maar in feite is die divisie slechts goed voor 27% van de omzet en 33% van de operationele winst. De grootste divisie voor Microsoft is de bedrijfssoftware. Deze kennen we vooral van Office(waarin Excell en dergelijke zit) maar levert ook allerlei andere zaken voor bedrijven op vlak van IT oplossingen. Daar bijhorend zit ook de Server afdeling die data opslaagt en ordenend voor bedrijven. Deze is goed voor om en bij de 24% van de omzet en de winst. Die divisie hebben weinig tot geen last van de Appelmania en de opkomst van allerlei concurrenten voor de PC. Tot slot zijn er nog twee divisies die zich vooral laten kenmerken door lage marges. De entertainment divisie kennen we vooral van de Xbox, maar hier zit ook de nieuwe smartphone in en Kinect bijvoorbeeld. Deze divisie was degene die teleurstelde dit kwartaal vooral omdat de Xbox toe is aan een nieuwe versie die later dit jaar zal uitkomen. Tot slot is er nog een divisie genaamd 'Online' en deze is in feite Internet Explorer en dingen als Bing. Als Microsoft één echte concurrent heeft is het in feite Google en niet Apple. En het internet is vooral het speelterrein van de zoekrobot. Hoopgevend is wel dat ze steeds minder verlies draaien in deze afdeling.

Cijfers Q2: De beoordeling

Apple maakt hardware, hardware is altijd duurder dan software. In die zin dat Windows 8 reeds voor rond de 100 euro van jou is, voor een Iphone betaal je al snel het vijfvoudige. Toch is Windows niet zomaar een kleintje. Met marges op operationeel vlak van 50% voor Windows doet het bedrijf het niet slechter dan Apple. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Microsoft ook heel wat cash maakt. Op drie maand tijd bijna 5 miljard dollar. Op 6 maand tijd zelfs meer dan 13 miljard. Toch kunnen deze enorme cijfers niet verhullen dat Microsoft onder druk staat. De omzetgroei kwartaal op kwartaal is slechts 5%. De winst volgt slechts met 4% en dat is op aangepaste basis. Niet bepaalt de groeicijfers. De winst staat dan ook onder druk en Microsoft is niet meer en niet minder dan een stabiel bedrijf geworden. Maar wat is stabiel in de wereld van de technologie? Kijk naar Apple die nu plots niet meer het meest bejubelde bedrijf ter wereld is.

Microsoft: De waardering


Als een bedrijf stabiel is moet de waardering naar beneden. In de wereld van de software zou ik vooral kijken naar de cash en niet naar de nettowinst. Microsoft maakte in 2012 boven de 30 miljard cash vrij uit operationele activiteiten. We verachten niet dat dit gaat stijgen in 2013 ondanks de goede vooruitzichten voor de Windows divisie. Met een simpel cashflowmodel kom je uit op ongeveer 28 dollar per aandeel. Nipt onder de huidige koers. Kan Microsoft echter de cashflow doen meestijgen met de omzet dan kan de koers vlot boven de 30 dollar stijgen. Q2 laat zien dat de omzet in positieve lijn zit, maar er is nog werk. De zwakke entertainment divisie kan profiteren van de nieuwe Xbox en de Online afdeling kan voor het eerst wel eens uit de kosten geraken. Dit samen met de inkoop van eigen aandelen kan het aandeel ondersteunen.

Op vlak van dividend is er ook geen reden tot klagen, Microsoft verhoogt dit trouw ieder jaar. Het brutorendement ligt boven de 3,5% en is veilig. Het bedrijf beschikt over een spaarpotje van 50 miljard dollar en genereert cash uit zijn activiteiten. De waarderingen zijn dan ook meer dan deftig. Microsoft is een veilige manier om te investeren in aandelen. Een gezond bedrijf dat hoge marges draait, een dividend betaalt en niet duur noteert. Rond de 27 euro instappen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten