zondag 28 oktober 2012

Pin It


Get Gadget

Eigen stoef stinkt niet



Eigen stoef stinkt niet

Er zijn hier al heel wat concrete adviezen gepasseerd. Omdat een mens ook maar een mens is en fouten maakt en al helemaal omdat aandelen en financiële markten geen exacte wetenschap is vormt ieder advies een risico. Het kan juist of fout zijn. Om bij te leren loont het dan ook de moeite om af en toe eens terug te kijken op gemaakte beslissingen en zien of deze de juiste waren. En belangrijker waarom ze al dan niet juist of fout waren.


We beginnen begin 2012 met Bekaert, een bedrijf dat menig belegger bekend in de oren zal klinken. De koers was toen ongeveer 27 euro en er loerden reeds toen problemen om de hoek. Het advies was om het aandeel niet te kopen tenzij je er reeds had. Er was geen haast bij, het was eerder voor de lange termijn. De argumenten van toen blijven ook nog steeds gelden, een bedrijf met sterke fundamenten maar dat tijdelijk doorheen de tunnel moet. Vandaag kost een aandeel ongeveer 21 euro, het is dus nog gezakt. Terecht? Met een nakende groeivertraging in China krijgt het bedrijf nog wat Macro economische tegenwind te verwerken maar nu zit het aandeel wel op een niveau waarbij aankopen mogen. Ook voor mensen die het niet reeds in bezit hebben.


Zowel in februari als in april een bericht over de Nederlandse producent van consumenten elektronica. Advies om te kopen onder de 16 euro met als opmerking dat 13 euro de bodem zou vormen waarschijnlijk. En dit klopte, het aandeel piepte soms eens boven de 16 euro en ging niet onder de 13,8 euro tot in April. Toen kwam er een nieuw artikel over de kwartaalcijfers. Duidelijk advies om tegen de 14 euro die het toen noteerde in te stappen, en met als waarschuwing dat eenmaal de turnarround was ingezet het bedrijf kon stijgen. Het nieuws kwam op 20 juli dat het bedrijf eindelijk erin was geslaagd weer winst te maken. Vandaag zitten we rond de 19 euro. Een winst die mag tellen. Voor diegene met instapmoment rond de 14 euro lijkt verkopen een goede zaak. Het bedrijf blijft fundamenteel gezond alleen de waardering begint pittig te worden.


Wat adviezen rondom retail aandelen. In feite was de conclusie dat retailers goedkoop stonden maar met een rede. Geen koopadviezen tenzij voor de lange termijn voor Tesco en Ahold. De eerste noteert rond de koers van toen, de tweede hier wat onder. Beiden blijven voor de lange termijn een goede basis voor iedere beleggingsportefeuille. Waarschuwing om de andere te mijden, Delhaize noteert 10 euro lager dan toen. Carrefour staat iets hoger maar pas na een rally van de laatste dagen. Het advies blijft om Carrefour af te bouwen, Delhaize is klaar voor een eerste(kleine) positie.


Dit is een bedrijf waarbij de beurzen bewijzen dat ze geen exacte wetenschap zijn. Al de koopargumenten gelden nog altijd, de waardering is nog altijd laag alleen staat de koers serieus lager. Van ongeveer 16 euro naar 14 euro is niet bepaald het einde van de wereld, doch het is niet aangenaam. De reden is complex, het is een defensieve midcap met zijn eigen problemen(btw verhoging in Frankrijk) en een nogal uniek bedrijfsprofiel. Dit soort aandelen heeft nood aan een soort van momentum. Zoals de goede cijfers van enkele dagen terug. Voor aankopen best nog wat afwachten tenzij je veel geduld hebt. Blijft een aantrekkelijk bedrijf.


Ik eindigde mijn analyse dat het kan zakken richting de 12 euro, hetgeen het ook heeft gedaan. Dit is een cyclisch aandeel, een gok en dus een risicovol aandeel. Het werd gekocht met de hoop op een verbetering van de economie, iets dat kennelijk nog niet voor vandaag is. Het blijft goedkoop gewaardeerd maar dit  soort aandelen is pas interessant indien de wereldeconomie sterk groeit. Wacht af voor een aankoop, iedereen die rond de 12 euro heeft gekocht zal er zijn broek niet aan slijten, maar reken pas op winsten eenmaal de crisis achter de rug is.


Na mijn artikel bleef het aandeel maar zakken, tot een bodem van 16 euro, nu staat het daar alweer mooi boven maar toch. Dit soort aandelen koop je niet voor de koerswinsten maar het dividend. Wie het toen kocht aan een koers rond de 17 euro heeft vandaag reeds meer dan een belegging op een spaarboek. Niet dat we hiermee reeds tevreden zijn. Dit bedrijf heeft echter ook een top van 20 euro bereikt. Voor mensen die actief de portefeuille beheersten en dus kochten rond 17 en verkochten rond 20 was dit een mooie operatie. Voor mensen die voor de lange termijn kochten is er ook geen kalf overboord. Het dividend blijft standhouden en de koers ook.


Twee boodschappen over dit bedrijf, de eerste was een vraag of het bedrijf kon blijven groeien. Het antwoord was dat het bedrijf risico's had omdat het dividend zo belangrijk was. Een paar maand later kondigden men aan dit dividend te vervangen door de inkoop van eigen aandelen. Nog wat later werd het van de beurs gehaald…Dit laatste stond in de sterren geschreven en kwam toch als een verrassing. Voor mensen die het aandeel in bezit hebben is het bang afwachten wat er nu gaat gebeuren. De conclusie van toen blijft dus, een mooi dividend maar verder weinig spek voor de goede huisvader. Hoe mooi de rendementen ook zijn, dit aandeel heeft de plot van een soap.


Apart stukje over dit bedrijf, met als waarschuwing dat het er nog lang niet is. De waardering is laag en indien je veel tijd en geduld hebt komt het zeker goed, maar om op korte termijn wat rendement te halen is Tesco een beter sectoralternatief. Voor mensen die het aandeel in bezit hebben is er geen reden tot paniek. Het blijft een gezond bedrijf en op lange termijn komt het wel goed.


CFE staat een beetje onder de koers van toen, echter het koopadvies blijft. Ook Vinci noteert een paar centjes lager maar blijft koopwaardig. Ackermans & van Haaren is van rond de 60 gestegen tot 63 en kende als enige dus een stijging echter indien je wilt inzetten op de bouw blijven CFE en Vinci gewoon interessanter met een voorkeur voor het Belgische CFE. Mensen die Ackermans & van Haaren hadden gekocht tegen het advies in hebben wel winst geboekt, het advies is deze te nemen.


Koop het onder de 45 euro, tot mijn spijt is het niet gedaald tot dat niveau. Maar met een koers van 47 euro is het ook niet gestegen. Al heeft het aan de 50 euro gestaan. Blijft rond de huidige koersen koopwaardig aangezien er fundamenteel niets is verandert aan het bedrijf.


Na de goede cijfers heb ik voorspelt dat winstnemen beter was dan bijkopen, het aandeel noteert onder de koers van toen dus dat advies was zo slecht nog niet. Blijft duur gewaardeerd alleen presteert operationeel iets beter dan voorheen. Voor goede huisvaders blijft alles rond de 30/33 euro een mooie instapkoers voor de eeuwigheid maar bij dit aandeel is geen echte haast geboden.


Kopen rond 8 euro, het was vaak mogelijk na mijn artikel. Verkopen rond 9,5 euro ook trouwens. Advies voor lange termijn blijft om het te kopen onder de 10 euro, dat is een goedkoop niveau voor de toekomst. Op korte termijn hangt veel af van de crisis. Als die voorbij is kan de afval afdeling weer groeien. Behoudt ook zijn hoog dividend.


Duidelijke waarschuwing om weg te blijven tenzij je gewoon de voetbalclub wou steunen. Wie de koersen bekijkt kan alleen maar dit beamen. Al begint het rond de 12 dollar best interessant te worden voor niet fans. Al moet iedereen met een zwak hart dit soort aandelen mijden.


Kopen aan 38 euro was beter kopen aan 35 euro geweest. Maar verder blijft dit bedrijf een koopadvies meekrijgen. Wie kocht aan 38 en er nog altijd in geloofd moet trouwens bijkopen voor de kwartaalcijfers. Indien er trouwens een koude winter aankomt kan dit aandeel snel weer doorstijgen naar koersen rond de 45 euro.


Kopen aan 22 euro was het advies, we zitten aan die koersen. De cijfers waren beter dan verwacht, ik zie geen reden waarom dan niet het toenmalige advies te volgen. Het verkopen van Buffet was wederom een teken van zijn perfecte kunst om te timen. Ben eens benieuwd of we binnenkort horen dat hij er weer gekocht heeft.


Alles onder de 20 dollar aangekocht…wel die hebben nu winst terwijl die mensen van bij de IPO nog altijd verlies hebben. Blijft koopwaardig onder de 20 dollar zeker nu blijkt dat de mobiele strategie aanslaagt.

Conclusie

We slaan de bal al eens mis, dit is vooral een blog om bedrijven voor te stellen op vlak van sterke en zwakke punten en dan te proberen een minimumkoers te voorspellen. Een instapmoment aanduiden voor de toekomst. Winst nemen is persoonlijk. Ik keek alleen naar de koers op moment van schrijven(of indien ik bodemkoers gaf of die bereikt was) en naar de koers vandaag. Sommige aandelen hebben in de tussentijd hoogtes gekend, andere grotere dieptepunten. Maar geen enkel aandeel staat fundamenteel onder de advieskoers van toen. Bodems zoeken is deel van de kunst van beleggen en veel beleggers hebben het daarmee moeilijk. Winst nemen is simpeler, je beslist zelf wanneer je tevreden bent. De meeste bedrijven hier beschreven staan vandaag goedkoop dus ik zou geen winst nemen vandaag. Intel bijvoorbeeld rond de 26 dollar was wel het verkopen waard maar dit kiest u dus zelf. Op lange termijn is ieder aandeel meer waard dan het ooit is geweest.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten