zaterdag 25 juni 2011

Pin It


Get Gadget

Bekaert: Onterecht in de hoek




Er zijn zo van die zaken die geen verdere uitleg behoeven. Dat de beurs in extremen denkt bijvoorbeeld. In 2010 was Bekaert het allerbeste aandeel van de gehele Belgische beurs. Het steeg naar hoogten die je u niet kan voorstellen. In 2008 betaalde je ongeer 55 euro voor één aandeel Bekaert. Vandaag betaal je ongeveer hetzelfde bedrag. Alleen, sindsdien is het aandeel gedeeld door drie gegaan. U heeft met andere woorden 300% winst. En toch zal u niet tevreden zijn, aangezien Bekaert dit jaar zakt. Meer zelfs, het is één van de grootste dalers in de Bel 20.

87,98 euro zoveel betaalde iemand voor één aandeel Bekaert. De hoogste koers ooit. Dit soort bedragen liggen echter al ver achter ons, vandaag noteert het aandeel lager. De reden is niet meteen duidelijk. Het bedrijf zelf presenteerde goede kwartaalcijfers. Groei van meer dan 30%, het is niet ieder bedrijf gegeven. Bekaert haalt die groei uit enkele activiteiten. Om te beginnen maken ze koorden, van staal. Dat wordt gebruikt in autobanden bijvoorbeeld. Meteen ook de reden waarom het aandeel steeg in 2010. China is zot op radiaalbanden. Alleen, de Chinezen hebben geen radiaalbanden. De afgelopen jaren, en ook de komende jaren, moesten miljoenen banden worden vervangen door energiezuinigere radiaalbanden. Een goudmijn voor Bekaert omdat het bedrijf massaal veel geïnvesteerd had in zijn Chinese fabrieken. In 2010 was China de TGV die de wereldeconomie trok aan een snelheid van 10% in het jaar. In 2011 is China de TGV die een beetje vertraagd maar nog altijd aan 8% en meer vlamt.


Bekaert zakt dan ook niet omdat China vertraagd, het speelt zeker een rol. Toen het aandeel terugviel rond de 80 euro en later de 70 euro was China de reden. Aan 75 euro noteert het bedrijf rond de 12 keer de winst, 6,21 euro voor 2010 trouwens.  Dat is voor een groeibedrijf redelijk. Echter een bedrijf dat minder groeit zal zijn koers winstverhouding zien minderen. Bekaert bleef echter zakken. Tot zelfs onder de 60 euro. Minder dan tien keer de winst dus. Dat houd in dat de markt vreest dat de winst zakt.
Waarom nu die angst? Wel die 6,21 euro was een topwinst. Ja omzetgroei zal Bekaert altijd hebben, als de economie groeit dan groeien de meeste industriële topconcerns. Het probleem  ligt bij de rendabiliteit. Hoeveel winst maakt Bekaert per 100 euro omzet. In 2010 was dat 17 euro. In 2011 wordt echter slechts 10 euro verwacht. Nu is een winstmarge van 10% nog altijd zeer goed. Maar dit houd in dat de winst daalt.
Ze haalden in 2010 ongeveer 3,2 miljard euro omzet. Indien ze de doelstelling van 13% groei halen dan komen we uit op  3,7 miljard euro omzet. Dat moet haalbaar zijn. Indien ze de marges behouden maken ze ongeveer 600 miljoen euro winst, of 10 euro per aandeel. Het zou fantastisch zijn voor de aandeelhouders maar het lijkt te hoog gegrepen. Indien ze terugvallen rond de 10% marge dan is de winst per aandeel ongeveer 6 euro. Een koopje?


De truc voor dit bedrijf is om de omzet te laten groeien. De angst is nu dat Bekaert een deel van zijn omzet zal verliezen omdat de concurrentie niet stil zit. Men kijkt vooral angstig naar de markt van de zonnepanelen. Indien u eens rondom u kijkt zal u zien dat de meeste daken vol liggen met zonnepanelen. Dit is een wereldwijd fenomeen, de zonnepanelen industrie boomde. Echter er is overproductie, de prijzen dalen en er dreigt dus een crisis binnen deze sector. Bekaert levert zaagdraad aan deze sector. Simpel gesteld, zonnepanelen worden in grote platen gemaakt en moeten dan gesneden worden in kleinere platen. Hoe fijner de zaagdraad hoe minder verlies aan plaat. Bekaert maakt, ondanks de hevige concurrentie, de fijnste zaagdraad ter wereld. Indien de zonnepanelenproducten op de centen beginnen te letten lijkt Bekaert zijn draad het te halen. Toch vrezen analisten dat deze sector zal krimpen en dat de omzet voor Bekaert zal dalen.
Ikzelf ben positiever. Bekaert maakt meer dan zaagdraad alleen. De groei van 30% en meer is tijdelijk weg, maar het bedrijf zal zeker nog kunnen groeien in omzet. De marges kunnen wel een probleem vormen. Maar een marges van 10% moet haalbaar zijn. Indien we dit alles in acht nemen, zeer realistische doelstellingen, dan komen we uit op een winst per aandeel van 6,1 euro. Voor volgende jaren zal dit alleen maar toenemen omdat de omzet in mijn ogen duurzaam hoger kan blijven gaan zolang de wereldeconomie groeit. U betaalt dus minder dan 10 keer de winst voor een groeibedrijf. Een koopje.

Concreet: U koopt aan 55 euro en betaald minder dan 10 keer de winst. Indien het dividend mee stijgt krijgt u bruto 3%. Het bedrijf heeft een stevige balans, weinig schulden en is zeer actief in de groeilanden. Verwacht op korte termijn niet terug koersen van 80 euro en meer. Maar dit aandeel kan duurzaam in de 60 euro noteren, of een opwaarts potentieel van 25% voor dit jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten