dinsdag 14 augustus 2012

Pin It


Get Gadget

K+S: Het zout op uw patatten





Het is niet al zout dat blinkt

De Duitse economie groeit nog altijd alwaar de rest van de Europese economie in het beste geval nog ter plaatste trappelt. Het lijkt dus interessant om te investeren in Duitse bedrijven. Het is helemaal verstandig om te investeren in Duitse bedrijven die exporteren en die actief zijn in groeisectoren. K+S is zo een type bedrijf. Het produceert potas en magnesium producten samen met zout. De eerste twee worden gebruikt in de landbouw om de oogst te verbeteren. De wereldbevolking groeit en tegen 2050 zou de wereld 9 miljard monden moeten voeden. Dankzij de stijgende inkomsten zullen al deze monden ook meer vlees of duurder vlees eten waardoor de vraag naar landbouwgewassen zal toenemen wereldwijd. De noodzaak om de opbrengst per hectare zo hoog mogelijk te houden zal de vraag naar meststoffen ondersteunen. En hier zal K+S van profiteren.

De zoutafdeling is vooral actief in zogenaamd wegenzout. Iedere winter opnieuw rukken de overheidsdiensten uit om de wegen berijdbaar te houden en hiervoor strooit men zout, dit zout komt onder andere van K+S. Een slechte winter voor K+S is dan ook een winter waarin het weinig sneeuwt en vriest. Zoals bijvoorbeeld de afgelopen winter, dit weegt op de cijfers van het bedrijf. Naast industrieel zout maakt het bedrijf ook zout dat gebruikt kan worden in de voedingindustrie. Deze vraag is minder onderhevig aan de weergoden.

Het weer als factor

Dat de weergoden de vraag naar zout beïnvloeden is duidelijk maar ook de vraag naar meststoffen is onderhevig aan de wil van het weer. De enorme droogtes in Noord Amerika zorgen ervoor dat de oogst van enkele gewassen zoals maïs en granen gaan tegenvallen. Dit zorgt voor stijgende voedselprijzen. Er is een simpele regel in de landbouw, als de voedselprijzen hoog zijn dan zal men veel investeren. In landbouwmachines, in gronden, in zaden maar ook in meststoffen. En daar profiteert K+S dus van. Landbouwers over de gehele wereld proberen ofwel hun oogst te redden ofwel zoveel mogelijk te oogsten om te profiteren van de hoge prijzen. K+S verkocht ongeveer 18% meer meststoffen het afgelopen tweede kwartaal dan een jaar geleden. Omdat de vraag naar meststoffen zo hoog is ligt de prijs ook gemiddeld 13% hoger per ton. Beide zaken zorgen ervoor dat de omzet van het bedrijf in het tweede kwartaal groeide met 21%. Op halfjaar basis waren de resultaten natuurlijk minder. Hier speelde de slechte winter nog altijd zijn rol waardoor de totale omzet met 2% daalde. De omzet uit meststoffen nam toe met 16% op jaarbasis. Omdat de prijzen van landbouwgewassen blijven stijgen valt te verwachten dat ook in het lopende derde kwartaal de vraag naar meststoffen hoog zullen blijven. Dit jaar kondigt zich dan ook aan als een topjaar voor K+S.

De toekomt brengt…
 
Landbouw is een hip thema op de beurs. Er is de groei van de wereldbevolking en de stijgende vraag naar voedsel. Landbouwers zelf profiteren van deze hogere vraag door hun productie te verhogen. Omdat de beschikbare grond voor landbouw steeds daalt kan dit haast uitsluitend door efficiënter en beter te produceren. Hiervan profiteren verschillende bedrijven maar onze voorkeur gaat toch uit naar K+S. Om te beginnen kondigt dit jaar zich goed aan maar één zwaluw maakt de lente nog niet. Cruciaal wordt de vraag naar wegenzout deze winter. De lage vergelijkingsbasis geeft ruimte om positief te verrassen. De huidige toestand op de landbouwmarkt is uitzonderlijk waardoor de kans bestaat dat het tweede kwartaal volgend jaar minder is dan het lopende maar de terugval lijkt beheersbaar. De fundamenten blijven hetzelfde. K+S heeft dan ook alle ruimte om te blijven groeien en om positief uit de hoek te komen. Het bedrijf zelf onderstreept dit door voor dit jaar voor meer dan 600 miljoen euro te willen investeren.

De waardering

K+S is nog één van de weinige bedrijven die becijferde verwachtingen geeft. Het bedrijf verwacht voor 2012 rond de 4 miljard euro omzet te zitten, dat is in mijn ogen conservatief geschat. Ook de winst per aandeel zal eerder rond de bovenkant van de vork uitkomen. Dit geeft 3,15 euro winst per aandeel. Aan koersen rond de 40 euro betaald u dus slechts 12,7 keer de winst. Een winst die volgend jaar zeker kan worden herhaald indien het weer wat mee wilt zitten. Het bedrijf keert ongeveer 40 tot 50% van de winst uit in de vorm van een dividend. Dit is mogelijk door de lage schuldgraad en sterke balans. Het aandeel heeft er echter al een hele rit opzitten sinds de zwakke eerste kwartaalcijfers waardoor u beter nog eventjes afwacht. Op lange termijn is dit bedrijf een veilige burcht. Het heeft alle groeivooruitzichten met zich mee en het wordt goed en stabiel geleid. Op korte termijn is het vooral uitkijken naar wat de winter brengt. Het advies is dan ook om het te kopen voor de winter en dus rond de resultaten voor het derde kwartaal. Echter u hoeft nog niet achter de koers aan te lopen. 40 euro is een correcte waardering op dit moment waardoor u beter wacht tot het aandeel richting de 38 euro of minder evolueert.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten