donderdag 19 juli 2012

Pin It


Get Gadget

De belegging van het jaar? De Leterme bon!



Staatsbon haalt mooi rendement

Een obligatie is een beetje zoals een aandeel. Een heel klein beetje maar. Obligaties geven een dividend dat vaststaat, de rente wordt bepaald aan het begin en veranderd niet. Dat waar een dividend ieder jaar anders kan zijn. Maar zowel een aandeel als een obligatie noteren op de beurs, en zijn dus verhandelbaar na aankoop. Iets dat te koop staat heeft altijd een prijs. Waarbij een aandeel zijn prijs geen maximum en geen minimum heeft is dat bij een obligatie anders. Als je een obligatie koopt voor 100 euro dan krijg je normaal gezien op vervaldag die 100 euro altijd terug. In theorie zou dit de minimumwaarde moeten zijn. Echter op de beurs noteren obligaties boven en onder die terugbetalingwaarde. Hier zit een proces achter dat verband houdt met de rente en het bedrijf achter de obligatie. Als de rente stijgt dan daalt de waarde van de obligatie. Omgekeerd, als de rente daalt dan stijgt de waarde van een obligatie. Dit is natuurlijk een veralgemening.

Meerwaarde op de staatsbon

In november kon u een staatsbon kopen, een obligatie uitgegeven door de overheid, aan degelijke voorwaarde. Dat wilt zeggen, de aangeboden rente was hoog. Een hoge rente betekent dat u per rentebetaling een mooi bedrag krijgt. Maar het betekent ook dat de obligatie aantrekkelijk wordt indien de marktrente daalt. Immers u krijgt 4% alwaar de markt op dit moment 2% biedt. Mensen gaan dus u obligatie willen kopen, hierdoor stijgt de waarde van uw obligatie. Dit is gebeurd de afgelopen maanden. De ECB verlaagt de rente en ook spaarboekjes brengen niets meer op waardoor mensen gaan kijken naar de obligatiemarkten voor rendement. Men koopt dan die obligaties die een hoger rendement bieden. Zoals de staatbon uitgegeven in november. Omdat de vraag naar de obligatie stijgt en omdat de marktrente daalt zal de obligatie duurder worden.
Een obligatie die duurder wordt gaat afwijken van zijn terugbetalingwaarde. Stel dat die 1.000 euro was dan zal een obligatie die stijgt in waarde op de beurs 1.100 euro waard zijn. Indien de aangeboden interest 50 euro bedraagt, dus 5% op de nominale waarde, dan zal je nog altijd 50 euro krijgen maar op je aankoopbedrag is dit slechts 4,5%. Indien de markt rente zoals nu daalt tot rond de 2,5% op lange termijn heb je een idee waar een obligatie van 5% kan uitkomen op termijn van waarde.

België is veilig. Superveilig

Het stond onlangs in alle kranten, België krijgt geld om geld te mogen lenen. Bij nieuwe veilingen betaald België een enorm lage rente, dit betekent dat automatisch de oude obligatie die noteren op de secundaire markt richting deze rente gaan toegroeien. Op dit moment staan de meeste obligaties sinds november op een serieuze winst. Dit wilt zeggen, de waarde is enorm gestegen omdat men Belgie als een veilig land is geen beschouwen. Indien je u obligatie niet verkoopt heb je hieraan geen voordeel. Dus stelt zich de vraag, is het interessant om vandaag die obligaties te verkopen op de secundaire markt?
Het antwoord is niet eenvoudig. Om te beginnen, als je 10% of meer winst hebt op een veilig beleggingsmiddel als een obligatie is dat een prestatie die je best vastklikt. Want kan het nog hoger? De rente kan dus zelfs negatief worden dus ja theoretisch kunnen we nog hoger. Echter de reden van de stijging is dat mensen wegvluchten uit Spanje en Italië. In die zin zou een redding van de Eurozone negatief kunnen zijn voor je winsten op de staatsbon. Anderzijds als Di Rupo zijn begroting eens ontspoort kan je obligatie ook zijn winsten verliezen. Beide zaken zijn echter niet voor meteen. Als je vandaag je staatsbon verkoopt moet je rekening houden met het simpele feit: wat dan? Waarheen met het geld? Plus je betaald altijd kosten bij verkoop op secundaire markten. Dat gaat tot ongeveer 1% van de totale waarde.

Als je een actieve belegger bent en je durft na de veilige staatsbon de uitstap te nemen richting aandelen of bedrijfsobligaties dan is nu uistappen een ideaal moment. Hou je van veiligheid en rust dan blijf je beter zitten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten